Стъпка 1 – Хостинг

Хостингът е мястото, където се качва уеб сайтът и всички уеб страници. Може да сте способен да си направите изработка на уеб сайт на личния си компютър и да не бъде качен онлайн, но е безсмислено. Никой, освен самият разработчик няма да го види, така че първото нещо, което искаме да намерим е доставчик на хостинг.

Има няколко типа доставчици на хостинг:

 • Безплатен уеб хостинг
 • Стандартен уеб хостинг
 • Споделен хостинг и Виртуален хостинг
 • Cloud хостинг

Повечето хора избират безплатния хостинг, без да се замислят, но има и недостатъци към безплатния хостинг. Често нямат достатъчно място, може да се изисква да има реклами или трафик лимит. Понякога има други лимити, поставени от доставчика на хостинг – например електронна търговия, хазарт или друг вид съдържание. Някои безплатни хостинги изискват заплащане за поддръжка или за подновяване на „безплатния“ акаунт. Трябва да се прочетат добре условията, с които се съгласяваме, преди да качим уеб сайта си на безплатен хостинг. Най – добре е да използваме безплатен уеб хостинг само, за да тестваме нашия сайт, но не и да очакваме да правим пари от него.

Стъпка 2 – Домейн име

Домейн име

Името на домейна е URL-ът, който хората могат да напишат в браузъра, за да отворят вашия уеб сайт. Не е нужно домейн име, за да качим сайта си. Сайтът може да се качи на безплатен или платен хостинг без домейн име. Името на домейна прилича на търговска марка за сайта – така хората могат да го запомнят по – добре, но домейн името е винаги платено.

Стъпка 3 – Изградете план на уеб сайта си

След като вече имаме домейн, можем да планираме сайта си. Трябва да изберем:

 • Вид на сайта – повечето сайтове са за новини и информация, продукт или за справки (Wikipedia).
 • Навигация – навигацията отговаря за структурата на главните страници на уеб сайта.
 • Съдържание – съдържанието е това, което се гради в страниците.

Стъпка 4 – Изработване на уеб сайта страница по страница

Изработка на уеб сайт става най – добре като работим по една страница на веднъж. За да изработим сайта си трябва да знаем:

 • Основи на уеб дизайна – елементите за добрия дизайн и как да ги използваме на уеб сайт .
 • HTML – HTML (HyperText Markup Language ) е език за конструиране на уеб страница, така че ще е по – добре да знаем HTML, отколкото не.
 • CSS – CSS (Cascading Style Sheets) е език за конструиране на вида на уеб страниците. Да знаем CSS, ни дава възможността да променяме изгледа на сайта си, когато си поискаме.
 • Среда за разработване на уеб страници – намирането на подходящото IDE ще ни позволи лесно да научим дизайн, HTML и CSS.

Стъпка 5 – Публикуване на уеб сайт

За да публикуваме уеб сайта си, първо трябва да създадем страниците от Стъпка 4 и да ги качим на хостинг от Стъпка 1. Това може да стане с инструментите, които ни осигурява хостинг сървъра или с FTP (File Transfer Protocol) клиент. Да знаем какво можем да използваме зависи и от нашия доставчик. Можем винаги да се свържем с тях, ако не сме сигурни.

Стъпка 6 – Рекламиране на уеб сайт

Най – лесният начин да рекламираме уеб сайта ни е чрез SEO оптимизация. Съдържанието се изгражда по начин, по който излиза на челни позиции в класациите от търсачките. Това е труден процес, но е изгоден и може да има положителни резултати, ако се работи постоянно.

Други начини за реклама на уеб сайта ни са например „от уста на уста“, e-мейл и рекламиране в интернет. Трябва да включим URL-а на всички наши професионални кореспонденции или ако има смисъл, в лично съобщение.

Стъпка 7 – Поддръжка на уеб сайт

Поддръжката може да е най – скучната част от уеб дизайна, но за да запазим сайта си в добър вид и да върви добре, трябва да правим и това. Трябва да тестваме нашия уеб сайт, докато го изработваме, също така и след това. Постоянно излизат нови устройства на пазара и разработчиците на браузири постоянно ги подобряват. Трябва да работим редовно и по изработването на съдържанието. Колкото повече съдържание създаваме и добавяме в сайта ни, толкова повече посетители ще имаме.