Хостингът е услуга, която дава възможността на сайта или сайтовете ви да са достъпни в Световната мрежа. Хостинг услугата изпълнява функцията на съхранение на вашите файлове на сайта на мощни компютри (т.нар. уеб сървъри), свързани с много бърза мрежа. Когато някой въведе вашия уеб адрес (като webvisuality.com), интернет се свързва с уеб сървъра и файловете на сайта и след това прехвърля информацията на уеб сайта ви обратно към компютъра им. Попринцип, тази услуга се предлага от хостинг компании или още наречени доставчици. Доставчикът предлага различни видове хостинг като: споделен хостинг, наемане на сървър или други услуги. Хостинг услугите могат да се използват и за съхранение на файлове, изображения, игри и подобно съдържание.

Най-разпространените хостинг видове са три: 1) споделен хостинг; 2) нает сървър; 3) виртуален частен сървър (VPS).

  • При споделеният хостинг вие си разделяте мястото на сървъра с много други сайтове, като принципно е подходящо за малки сайтове;
  • Наемането на сървър ви дава цялото пространство на един сървър, но можете да сложите само един сайт;
  • VPS-ът е хибрид между горните два, като главния сайт се хоства на виртуален сървър, така че да може да има и други сайтове на сървъра.