Може би знаете, че имената на домейните са адресите, които въвеждате в браузъра си, за да посетите определени уеб сайтове. Но какво е името на един домейн? Името на домейнa често се бърка с URL, но има една основна разлика.

Какво е URL?

URL е съкращение от Uniform Resource Locator (Унифициран Локатор на Ресурси; Еднозначно местоположение на ресурси) и се отнася до целия адрес, използван, за да посетитете уеб сайт, включително всички тези двоеточия и наклонени черти. Този адрес включва името на домейна.

URL адресът на Web Visuality ще бъде „http://webvisuality.com“. Това съдържа „хипертекст трансфер протокол“ (HTTP), което казва на браузъра, който използвате, име на домейн, вместо IP адрес. Последвано от самото име на домейна ( webvisuality.com или www. webvisuality.com – и двете са валидни). Това сочи към сървъра, където се хоства уеб сайтът и към конкретните файлове на сървъра, за да бъдат достъпени.

Какви са top level и второ ниво имена на домейни?

.com е първият тип домейн, които е бил представен някога и се счита за домейн от високо ниво (Top Level Domain или TLD). Топ домейни са всички домейни, които съдържат само една наставка – например; .net, .info, .biz и така нататък.

Второ ниво домейни или 2LD са имена на домейни, съдържащи друго ниво след .com или .co наставка. Например; .co.uk е втори ниво домейн, тъй като съдържа допълнителна наставка след .co, който показва, че уеб сайтът е с произход от Обединеното кралство.

Домейни и имейл?

Имейлите също разчитат на имената на домейните, за да работят. След като вече имате име на домейн е кратка работа да създадете свой собствен електронен адрес като ime@domain.com. Това има много предимства за брандиране и професионални комуникации. Много хора регистрират имена на домейни, за да имат свой собствен имейл адрес, вместо да се разчита на Hotmail, Gmail, Yahoo или друга обширна услуга.