онлайн магазин

В бързо развиващата се дигитална ера наличието на онлайн магазин се превърна в необходимост за фирми от всякакъв размер. Със способността да надхвърля географските граници и да се възползва от нарастващия пазар на електронна търговия, онлайн магазинът дава възможност на бизнеса да достигне до глобална аудитория и да отключи неизползвани възможности за приходи. 

В тази блог статия ще проучим неоспоримите предимства на онлайн магазините, подкрепени от важна статистика за целта. Ще разгледаме и въпроса защо доверяването на професионална SEO агенция да създаде вашия онлайн магазин е стратегическо решение, което може да тласне вашия бизнес към повече продажби и не само.

Какво е онлайн магазин?

Онлайн магазинът, наричан още уебсайт за електронна търговия, е цифрова платформа, която позволява на бизнеса да продава продукти или услуги онлайн. Той предоставя на клиентите удобен и достъпен начин да разглеждат, избират и купуват артикули отвсякъде и по всяко време. Онлайн магазините предлагат широк набор от функции, включително управление на продуктов каталог, защитени портали за плащане, функционалност на количката за пазаруване и системи за управление на поръчките.

Защо всеки бизнес се нуждае от изработка на онлайн магазин?

Освен очевидните ползи – да продавате денонощно вашите продукти или услуги, има и други, които също трябва да отбележим:

 • Разширяване на обхвата: Онлайн магазинът премахва географските бариери, позволявайки на бизнеса да достигне до клиентите извън тяхното физическо местоположение. Той отваря врати към глобална клиентска база и предоставя възможности за растеж и разширяване, които иначе не бихте имали.
 • 24/7 достъпност: За разлика от физическите магазини с ограничено работно време, онлайн магазините са достъпни денонощно. Това удобство приспособява натоварените графици на клиентите и им позволява да правят покупки, когато им е удобно.
 • Повишен потенциал за продажби: Онлайн магазинът дава възможност на бизнеса да демонстрира и популяризира своите продукти или услуги пред по-широка аудитория. Като използват ефективни маркетингови стратегии, фирмите могат да привлекат повече клиенти, да генерират потенциални клиенти и да увеличат потенциала за продажби значително през онлайн магазина си. 
 • Рентабилно решение: В сравнение с традиционните операции и продажби на дребно, поддържането на онлайн магазин включва по-ниски режийни разходи. Няма нужда от физически витрини, обширен инвентар или големи изисквания за персонал, търговски площи, но следва да имате предвид складовите наличности и условията за доставка. Тази рентабилност позволява на предприятията да разпределят ресурси към други критични области на растеж, както и да инвестират в маркетинг и реклама.

Предпочитани билдъри за онлайн магазини

Когато става въпрос за изграждане на онлайн магазин, има няколко предпочитани платформи, които предлагат удобни за потребителя интерфейси и стабилни възможности за електронна търговия. Някои популярни платформи, с които работим, включват:

 • Shopify: Известен със своята простота и гъвкавост, Shopify дава възможност на бизнеса да създава и персонализира своите онлайн магазини с лекота. Той предоставя широк набор от теми, плъгини и интеграции за безпроблемна функционалност на електронната търговия.
 • WooCommerce: Изграден върху WordPress, WooCommerce предлага гъвкаво и мащабируемо решение за фирми от всякакъв размер. Той съчетава мощни функции за електронна търговия с познатата система за управление на съдържанието WordPress, което позволява широко персонализиране и контрол.
 • OpenCart: OpenCart е безплатна платформа за електронна търговия с отворен код за онлайн търговци. OpenCart предоставя професионална и надеждна основа, от която може да се изгради солиден онлайн магазин.

Интересна статистика за онлайн пазаруването в Европа

 • Според Европейския доклад за електронната търговия за 2020 г., европейският пазар за електронна търговия е достигнал зашеметяващите 717 милиарда евро през 2019 г. 
 • Проучване на Евростат разкрива, че през 2020 г. 72% от хората в Европейския съюз на възраст от 16 до 74 години са правили онлайн покупки за лична употреба през последните 12 месеца. Това показва широкото възприемане на онлайн пазаруването сред европейските потребители. 
 • Пандемията от COVID-19 допълнително ускори растежа на онлайн пазаруването в Европа. Statista отчете значително увеличение на онлайн продажбите по време на пандемията, с годишен ръст от 30% на европейския пазар за електронна търговия през 2020 г.
 • Удобството и разнообразието, предлагани от онлайн магазините, са предпочитани от европейските потребители. Докладът за европейските потребителски плащания за 2020 г. подчертава, че 51% от европейските купувачи предпочитат да купуват стоки онлайн поради по-широкия избор на продукти.
 • Електронната търговия в ЕС е подсилена от търсенето на възрастовата група 25-34 години през 2022 г. 87% от хората в тази възрастова група са купили или поръчали стоки или услуги онлайн през 2022 г.
 • През 2022 г. 51% от електронните купувачи сред потребителите на интернет са закупили или поръчали стоки и услуги от национален продавач и 19% от продавач от друга държава-членка на ЕС.
 • Що се отнася до друг огромен пазар, около 76% от възрастните в САЩ пазаруват онлайн. Над половината от потребителите предпочитат да пазаруват във физически магазин, а смартфоните се превръщат в предпочитан начин за онлайн поръчки от все повече потребителите. Ако се продава в САЩ обаче е важно да се проучат всички юридически въпроси и законодателство, преди да излезете на този пазар. Има разлики с европейското законодателство и правила.

Как онлайн магазините подпомагат успеха на различни индустрии?

Може да си мислите, че онлайн магазинът не е подходящо решение, ако сте дърводелец, психотерапевт или художник, но това не е точно така. Онлайн магазинът е добро решение за много индустрии, включително:

 • Индустрия за търговия на дребно: Онлайн магазините предоставят на търговците на дребно дигитално пространство, за да покажат своите продукти, да достигнат до по-широка аудитория и да се конкурират на глобалния пазар. Те също така позволяват на търговците на дребно да предлагат персонализирани препоръки, да оптимизират управлението на инвентара и да осигурят безпроблемно пазаруване.
 • Бизнеси, базирани на услуги: Онлайн магазините не се ограничават до физически продукти; те могат да се използват и от фирми, базирани на услуги. Онлайн магазинът им позволява да предлагат и продават своите услуги, да планират срещи и сигурно да обработват плащанията.
 • Индустрия на хотелиерството и туризма: Онлайн магазините могат да бъдат от полза за хотели, туристически агенции и туроператори, като предлагат онлайн резервации, демонстрират удобства и предоставят удобна платформа за клиентите да планират и резервират своите пътувания.  

Защо да изберете професионална агенция за създаване на онлайн магазин?

Професионалните агенции имат знанията и опита да създадат онлайн магазин, който отговаря на вашите бизнес цели. Те могат да предоставят насоки за избор на платформа, да оптимизират уебсайта за търсачките и да осигурят безпроблемно потребителско изживяване. Специалистите използват стратегии за подобряване на видимостта при търсене, оптимизиране на ключови думи и SEO елементи на страницата, като увеличават органичния трафик и привличат повече потенциални клиенти към вашия магазин.

Не на последно място, агенциите предлагат цялостна поддръжка и текуща поддръжка, за да гарантират, че вашият онлайн магазин е актуален, защитен и оптимизиран за ефективност. Те могат да наблюдават данните, да прилагат актуализации и да предоставят помощ за маркетингови стратегии, за да помогнат на вашия магазин да се развива.