Добра функционалност и приятен външен вид, лесна навигация и бързо зареждане на всички страници, интуитивно навигиране в самите страници и оптимизирани размери на изображенията – толкова много неща са необходими за създаването на привлекателен, лесен за ползване уебсайт. И това са само част от необходимите неща, които да създадат здрава основа за уеб разработка. Специалистите по изработка на сайт трябва да познават различни технологии, за да създават уебсайтове, които ще бъдат разпознати и класирани от търсачките, да ангажират клиенти и да стимулират продажбите.

През 2021 г. се очаква над 2 милиарда души по света да купуват стоки и услуги онлайн, в сравнение с 1,66 милиарда глобални онлайн купувачи през 2016 г. Би било голям пропуск, ако имате бизнес или предлагате продукти и услуги, които не сте представили в необятния свят на интернет. 

Никога не е късно да се присъедините, но знаете ли как да си купите хостинг и домейн, как да настроите уебсайт с правилните настройки, на какви критерии трябва да отговаря, за да е удобен и да се харесва на посетителите? Нашият екип знае отговорите на тези, както и на много други въпроси свързани с изработка на уеб сайтове и днес ще открехнем завесата с осемте най-важни характеристики на добрия уебсайт.

Избор на домейн и хостинг

Името на домейна казва толкова много за бранда и поради това трябва да се избира много внимателно. Освен че трябва да бъде запомнящо се, името на домейна трябва да отразява точно гласа на вашия бранд и бизнес, по възможност да бъде уникално и кратко до две думи. Намирането на правилното име за вашия уебсайт е от решаващо значение, защото включването на комбинация от SEO, лесно изписване и ясна идентичност на бранда в името на домейна води до по-голям шанс да бъдете намерени в резултатите от търсенето. 

Името трябва да е отражение на това какво правите, какви продукти или услуги предлагате, какви технологии използвате, да отразява основния предмет на дейност на бизнеса ви.

Бекенд и фронтенд разработка

Невъзможно е да се разработи страхотен уебсайт без функционална програма, която да се грижи за бекенда. Ако си представите уебсайта като кола, състояща се от външен вид и вътрешно устройство, ще разберете какво имаме предвид. Когато хората видят новия ви лъскав автомобил, те виждат елегантната боя, чистите гуми и луксозните кожени седалки. В света на уебсайтовете това се равнява на частта от вашия сайт, която потребителят преживява директно при пристигане и ясната му визия и последователност от процеси. А това, което стои зад добре работещите процеси, нещо като техен двигател, е бекендът. 

Той се състои от сървър, приложение и база данни. Бекенд разработчиците изграждат и поддържат технологиите, които захранват видимите компоненти на уебсайта, а те са основата за фронтенда, който представлява видимата част на уебсайта, с която потребителите взаимодействат активно.

Чист и удобен дизайн

Едно от най-важните неща по отношение на разработка на уебсайт е създаването на визуално прегледен и изчистен дизайн. Качественият дизайн е привлекателен и лесен за четене с интуитивна навигация. Идеята да наблягаме на изчистения дизайн е, че той доказано помага на посетителите да се съсредоточат върху самите продукти и услуги, върху видео съдържанието към тях, вместо да разсейват с графики, музикално оформление или реклами.

Като част от тази точка можем да споменем и внимателният избор на цветове, които следва да кореспондират с посланието на бранда, таргет групите на вашия бизнес, слогана и други неща, които се уточняват в процес на работа. Сами разбирате, че червените, черни и дори сини на цвят уебсайтове са напрягащи за очите и е твърде вероятно да изгонят посетителите ви. Но ако бъдат съчетани с бяло, оранжево, светло розово, зелено или друг балансиращ цвят по преценка на специалист, то може да се получи интересна визия. Вижте например Nimtex.

Функционалност

По отношение на функционалността трябва да се обмислят няколко въпроса. А именно, функционира ли уебсайтът в буквалния смисъл? Има ли проблеми със зареждането или прекъснати връзки? Функциите за сигурност на сайта подходящи ли са за нуждите на вашия бизнес? Има ли необходимите сертификати за сигурност като SSL? Голяма част от тази информация може да се открие чрез специализиран софтуер като Google Search Console, който се използва за наблюдение на уебсайтовете и тяхното състояние.

В допълнение към тези въпроси, от решаващо значение е да видите функциите на уебсайта си от гледна точка на потребителя. Работят ли правилно формите за контакт и секциите за обратна връзка с клиенти, зареждат ли се всички страници добре на различни устройства като настолни компютри, таблети и смартфони? Един или няколко от тези функционални проблеми могат да накарат клиента да напусне вашия сайт. 

Навигация

Ако даден уебсайт е объркващ и труден за навигация, клиентите лесно ще вземат решение да го напуснат и вероятно няма да се върнат. За да се радвате на ефективност и посещаемост на вашия бъдещ сайт, трябва да се направи задълбочен анализ на различни процеси – навигационните потоци, които имат смисъл, и тези, които нямат, необходими и излишни препратки, олекотяване на размерите на изображения и видео на уебсайта и други. 

Един от начините да се улеснят потребителите и да се даде сигнал на търсачките за обхождане на сайта е чрез добавяне на карта на сайта. Освен това рационализирането на навигацията чрез премахване на ненужни или недостатъчно ефективни страници може да намали времето за зареждане, като същевременно подобри качеството на онлайн присъствието на вашия бизнес.

SEO и качествено съдържание

Без значение колко красив и лесен за използване е дизайнът на вашия уебсайт, той ще бъде безполезен, ако не е добре оптимизиран. Важно е уебсайтът да може да работи във всички основни браузъри, да се използват мета тагове, алт тагове, да е направена базова оптимизация за търсачки и при желание на клиента – тя да продължи да се надгражда. Възможностите на SEO оптимизацията са много по-необятни, като за тях ще напишем отделна тема отново в блога ни.

Качествено направеният и работещ уебсайт е входната врата към вашия онлайн бизнес или организация. Не пестете ресурси, когато го възлагате за изпълнение на екип от специалисти, защото инвестицията се връща във времето и клиентите ви ще бъдат доволни, че могат да пазаруват от удобството на дивана или плажа. Какво по-хубаво за всеки бизнес от това?