WordPress има големи възможности за разширяване, което го превърна в най-често използваната система за управление на съдържанието в света. Концепцията на теми и плъгини прави WordPress изключително популярен фреимуърк, с които се работи, и работата с него е причината той да има десетки хиляди теми и плъгини за използване. Но всичко си има своята цена. Не можете да използвате повече от една тема (през повечето време), но можете да използвате неограничен брой плъгини в една и съща инсталация на WordPress. И това може да намали скоростта на сайта, но не непременно всеки път.

Защо WordPress е страхотен

WordPress е създаден през 2003 г., от друг блог софтуер, наречен „b2 Cafelog“. Една година по-късно, във версия 1.2 ,представена на 22 май 2004 г., е въведена функция „плъгин“. Около година по-късно, на 17 февруари 2005 г., версия 1.5, излиза системата с темите. Tези две версии са най-големите подобрения в историята на WordPress. Това е, защото, преди тези версии, общността на WordPress се е състояла от потребители, а с тези версии, разработчиците са се присъединили към общността (и някои от потребителите също станаха такива). Ако искате да създадете софтуер, който хората да използват (и да развиват) по целия свят, ще се нуждаете от голяма общност от разработчици.

И WordPress има една от най-големите общности от разработчици  в опен-сорс екосистемата. Числата са трудно да се определят, но може би са десетки хиляди. И тези разработчици са създали повече от сто хиляди плъгини и теми. Поради големия брой на плъгини и теми, все повече и повече хора използват и разработват за WordPress, което кара повече и повече хора да се присъединяват към общността … И този благоприятен цикъл е причината, че един на всеки четири сайта в света използва WordPress.

Плъгините забавят ли отварянето на сайта?

Кратък отговор: и да, и не.

Не можете да измерите колко ресурси използват плъгините чрез преброяването им. Работата е там, че някои плъгини използват повече системни ресурси, а други не. Можете да инсталирате повече от сто плъгина, които не забавят сайта или да инсталирате само един плъгин, за да падне целият сайт.

Зависи от няколко фактора:

  • Цел: Целта на плъгина определя, колко ще ви струва по отношение на скоростта. Например, една контактна форма използва много по-малко ресурси от плъгин, който ви помага със SEO.
  • Код: Не е изненада, че зле кодирани плъгини забавят повече от добре кодираните плъгини. Ето защо трябва да се възползвате от фреймуърк като WordPress Plugin Boilerplate.
  • Среда: Неизползваните системни ресурси не са непременно добри. Добри са при рязко повишаване на трафика, но няма да намалите скоростта до 10 км/ч, ако имате Tesla Model S. Ако плъгин има нужда от малко системни ресурси за нормално функциониране и проекта ви е на мощен сървър, не е нужно да се откажете от плъгина, както може би, ако сте на споделен хостинг.

Как най-разумно да изберете и използвате плъгини

Сега, след като сме покрили защо плъгините могат (или не могат) да забавят вашия уеб сайт, време е да се види как да предотвратим това да се случи.

Използвайте Plugin Performance Profiler

Плъгина Plugin Performance Profiler (или P3 за накратко) ви позволява да виждате колко плъгина забавят вашия сайт, проверявайки ги един по един. Използването на плъгина е доста просто, ако искате да получите кратко резуме на използваните ресурси от плъгините. След като инсталирате плъгина, просто влезте в P3 Plugin Profiler в менюто Tools, и натиснете Start Scan. Ако изберете Auto Scan, P3 ще изпълни бързо сканиране като случайно провери няколко страници и ще извърши наблюдение как плъгините засягат зареждането на страницата. Това е чудесен начин, за да видите кои плъгини натоварват системата и кои не създават проблеми.

Избирайте плъгините си разумно

Както казахме, зле кодираните плъгини забавят доста сайта, за разлика от добре кодираните плъгини. И в гигантския WordPress свят, имате повече от една опция за избор на плъгин, който върши същата работа. Ако разбирате как изглежда един добър програмен код, трябва да проверите кода на плъгина, който сте решите да използвате (можете, също, да се възползват от доклад на P3). Помнете, че най-популярният плъгин, не значи най-добрият.

Преместете се на по-добър сървър

Защо хората се ядосват как Google Chrome гълта толкова много RAM? Ако имате повече свободна RAM, не означава, че компютърът ви ще работи по-бързо. Ако компютърът ви разполага с осем гигабайта RAM и Google Chrome използва един гигабайт, това е, защото Google Chrome се нуждае от един гигабайт да зарежда по-добре и по-бързо. Същото важи и за сървърите. Ако имате повече системни ресурси, можете да ги използвате за повече неща. Ако не ви трябва, няма смисъл да го използвате. Ако имате нужда от по-мощен сървър, за да използвате повече плъгини, няма смисъл да се опитвате да постигне по-добра скорост на споделен сървър. Ако имате достатъчно ресурси, не се притеснявайте да използвате плъгините, които ви трябват.

Заключение

Не трябва да мислите „Не трябва да използвам повече от n на брой плъгини“ или „Не трябва да използвам SEO плъгин, защото забавя сайта ми, въпреки това, че ми трябва“. Можете да използвате толкова плъгини, колкото ви трябват, само трябва да подберете добре точно кои плъгини и какъв сървър ще използвате.