От функционалността и външния вид до навигацията и цялостност на кода е дълъг път, през които минава всяка изработка на сайт. Естествено, целта на уеб разработчиците и дизайнерите е заедно да създадат „хващащ окото“, пригоден за потребителя сайт, който да бъде индексиран от търсачките и да привлича клиенти. Това е голямо напрежение, но със следващите 24 съвета ще разберете как се създава уникално преживяване за потребителя.

1. Избор на домейн и хостинт

Големите имена на домейни (например да вземем Google и Yahoo) казват толкова много с толкова малко. Освен че е запомнящо се, името на домейна трябва да отразява точно гласът на вашата марка и да е почти невъзможно да се произнесе грешно. Намирането на правилното име на вашата марка е от решаващо значение, тъй като включването на комбинация от SEO, прост правопис и идентичност на марката в името на домейна, води до по-големи шансове да бъдат разположени по-напред в резултатите на търсачките. Казано по-просто, фирми, които са лесно достъпни онлайн ще получат повече клиенти.

При сравняване на хостинг пакетите е много важно да се вземе предвид естеството на вашия сайт и бизнес. Дали сайта ще бъде богат на снимки, видеоклипове и презентации? Имате ли уменията за техническа поддръжка у дома или ви е нужна надеждна и отзивчива подкрепа от вашия хостинг доставчик? Също така, помислете и за размера на трафика, който ще получите. Хостинг компанията дали предлага решения, евентуално да се разраснете? Какво архивиране, защити и допълнителни функции се предлагат? Не забравяйте да прегледате отзиви за работата на дружеството по отношение на социалните медии и уеб сайтове на трети лица, преди да вземете окончателно решение.

2. Back-end услуги (CDM / Софтуер)

Невъзможно е да се развие страхотен сайт без да се погрижим за програмната част. Ако погледнете на вашия сайт като на кола, можете да разберете защо. Когато приятелите ви виждат с лъскава нова спортна кола, те гледат елегантната боята, лъскавите гуми, както и луксозната кожена мека мебел. В света на уеб сайтовете, това се равнява на потребителския ви опит, буквално. Точно като на мощния двигател във вашия спортен автомобил, backend-а на вашия сайт е мястото, където магията наистина се случва. Без много усилия, вашият сайт няма да бъде в състояние да възхити вашите посетители. По същия начин, спортен автомобил без двигател, е безполезен. Един от най-добрите „двигатели“ за сайтове за търговия е Magento, докато WordPress е приспособима CMS система, идеална за информационни сайтове.

3. Чист дизайн

Едно от най-важните неща, които трябва да запомните преди изработка на сайт е, че трябва да се създаде чист, привлекателен дизайн. Качественият дизайн е атрактивен и лесен за четене с интуитивна навигация. Най-важното е, дизайна да помогне на посетителите да се съсредоточат върху стойността на вашата марка и съдържанието, вместо разсейващи графики и големи количества текст. По-изчистения дизайн е от жизненоважно значение за преживяване на потребителите, което ще насърчи клиентите да се върнат.

4. Ефективна цветова схема

Цветните схеми са по-важни, отколкото клиентите осъзнават. Различните цветове имат способността да предизвикват емоционални реакции, като спокойствие, щастие, или чувство на неудовлетвореност. Когато става дума за използване на цветове във вашия сайт, от съществено значение да се разгледа нишата на вашата фирма, целевата аудитория и елементите на теорията на цветовете. На какви цветове вашата целева аудитория ще отговоря? Ако цветовата схема е сходна с вашето лого и марка, дали е неприятно или угодно да се гледа? Опитвате ли се да предадете глас на вашата марка с ярко и енергично оранжево или професионализъм с успокояващо синьо? Независимо от избора ви, отделете си време за проучване на най-добрите варианти за цветове.

5. Марка

Марката е важна за всички видове бизнес, малки и големи. Дизайнът и поставянето на логото на вашата марка допринася за цялостния поглед на посетител. Професионално проектираното лого, успешно привлича вниманието на клиента и предоставя ясна картина на уникалния глас на марката. Изберете място на сайта си, където лесно да се забележи от посетителите, като в горния ляв ъгъл, тъй като това е мястото, където започва окото да сканира сайта. За да се закрепи идентичността на вашата марка, можете да използвате един и същ надпис върху опаковките, печатни материали, както и облекла с марката. Когато един бизнес е в съответствие с търговската си марка, тя осигурява на клиентите лесно запомняне на марката.

6. Функционалност

Когато мислите за функционалност, има няколко неща, които трябва да разгледате. А именно, функционален ли е сайта ви в буквалния смисъл на думата? Има ли проблеми с зареждането или счупени връзки? Има ли нужната сигурност и дали е подходяща за нуждите на Вашия бизнес? В допълнение към тези оперативни въпроси, от решаващо значение е да видите функциите на уеб сайта си от гледна точка на потребителя. Форми за контакти, анкети и начини за обратна връзка с клиентите на сайта, работят ли нормално? Една или всички тези функционални проблеми може да накара клиента ви да напуснат вашия сайт.

7. Навигац

Ако в един сайт е объркващо и трудно да се намери кое къде е, вашите клиенти могат да напуснат и никога няма да се върнат. За да се повиши ефективността и атрактивността на навигацията на сайта ви извършете преглед на сайт в дълбочина, както ако сте нов посетител. Забележете навигационните потоци, които имат смисъл и тези, които нямат. Един от начините за подобряване на способността на посетителя да се движите във вашия сайт лесно (и да помогне на търсачките да обхождат сайта ви) е да добавите карта на сайта. Освен това, рационализиране на навигация чрез премахване на ненужните или недостатъчно ефективните страници може да намали времето за зареждане, като подобрявате качеството на онлайн присъствие на вашата марка.

8. Ползваемост

Уеб сайтове, които са лесни за употреба, са по-склонни да съберат интереса на клиентите и да насърчават бизнеса. Ползваемостта може да се увеличи чрез показване на продукти и информация за услуги по ясен и кратък начин. Уверете се, че вашият уеб сайт има всички характеристики, от които ще се нуждаят клиентите, за да бъде лесно достъпен. Ако посетителят чете блога ви и иска да се абонирате за имейл бюлетин, трябва ли да се издирват къде да го направят? Дали вашата информация за контакт се показва ясно? Насърчавате ли социалното споделяне и по-нататъшно взаимодействие с вашата марка? Тези ключови елементи са от съществено значение да се преразгледат при оптимизиране на ползваемостта на сайта ви.

9. Призив за действие

Ако вашия сайт насърчава клиентите да направят някакво действие, те са по склонни да се свържете с вашия бизнес. Предложения, като например „Свържете се с нас днес!“ показва, че вашият бизнес иска да развие отношения с клиентите си. Важно е, призоваванията за действие да са подходящи за ниво на заинтересованост на потребителя с вашата компания. Ако те сега откриват вашата марка, поканете ги да се абонират за вашия имейл бюлетин. Ако те са вече лоялен клиент, може би те ще се радвате да участват в програмата лоялни клиенти на вашата марка. Независимо от това, какво иска посетителите да се направи в сайта ви, винаги трябва да включва призив за действие най-малко веднъж на всяка страница.

10. Бавно зареждане

Когато търсите информация онлайн, нищо друго не ядосва посетителите повече от бавното зареждане. Клиентите могат да се отдръпнат напълно заради този проблем. Тестването на вашия сайт от време на време, ще ви помогне да се установят евентуални проблеми за зареждането на сайта. За да се увеличи шанса да задържите клиентите си и да предоставите добри и бързи услуги, проверявайте бързината на сайта си и разликата от неговото стартиране.

11. Активен блог

Един блог трябва да информира своите клиенти за най-новите продукти, фирмени събития, както и свързана с промишлеността информация. Блог на вашия сайт е чудесен начин да се „свържете“ с посетителите, особено ако насърчавате читателите да си взаимодействат с вашата марка. Поддържането на вашия блог включа редовно актуализиране на информира, показване на клиентите ценностите на вашата марка и желанието да се насърчи комуникацията. Чрез редовно предоставяне на читателите на прясна и полезна информация, вашата марка става доверен ресурс и орган на една индустрия .

12. Чист код, подходящ за SEO

Независимо дали разработвате нови уеб страници или оптимизирате съществуващи такива, от решаващо значение е да има добра SEO оптимизация. Като отделите време за да си подобрите SEO-то на сайта си, може да се повиши общата възвръщаемост на инвестициите. SEO действа като водач за търсачките, чрез предоставяне на ясна представа за съдържанието на сайта ви. Някои CMS услуги като WordPress, осигуряват плъгини за цел да опрости процеса на оптимизиране и увеличава класирането в търсачките.

13. Съвместимост с няколко браузъра

Тъй като технологиите напредва, броят на интернет браузърите непрекъснато расте. От Internet Explorer и Chrome до Firefox и Safari, сайтът ви може да не се справи с всички тях. При създаване на уебсайт, е много важно да се гарантира, че вашият сайт е достъпен от няколко браузъра. Конкретно, вашият сайт трябва да се зареди правилно на всички основни браузъри – включително по-старите версии. Ако не успеете да предприеме тази стъпка, може да изпуснете голяма част от вашата клиентска аудитория, което може да ви струва скъпо.

14. Сайтове за мобилни устройства срещу адапривни сайтове

Статистиката показва, че използването на мобилни устройства за провеждане на онлайн търсения се е увеличил значително през последните две години. Всъщност, около 95% от потребителите на мобилни устройства разчитат на своите устройства, за да търсят местни продукти и услуги. За да достигне ефективно до това нарастващото население на мобилните потребители, предприятията трябва да бъдат сигурни, че техните сайтове са достъпни от всяко устройство. За една голяма компания със съществуващо уеб присъствие, трябва да създаде уеб сайт удобен за мобилни устройства, предназначен да се представят добре на всяко устройство. От друга страна, изработването на мобилен сайт, ще може да се адаптира на всяко устройство.

15. Интегриране на социални мрежи

Интеграцията със социални мрежи вече не е новост – това е изискване. Тъй като технологиите правя споделянето на информация по-удобно , бизнес, при който липсва интеграция на социалните мрежи и не се възползва от това, изпуска съвременния начин за реклама „от уста на уста“. Социалните медии осигурява място, в което клиентите могат да популяризират марката ви, да предоставят мнения и знаят за най-актуалните новини на вашата фирма. Писмено и визуално съдържание, включително изображения на продукти и маркови видеоклипове се разпространяват лесно на платформи като Facebook, Twitter, Pinterest и LinkedIn с добавянето на бутони за социално споделяне на вашия сайт.

16. Captcha Тестове

Спам, спам, и повече спам. Това е, което някои фирми получават в своите коментари, контактни форми и форуми на сайта, защото не разполагат с CAPTCHA. Тези тестове ( произволни букви и числа, въведени преди публикуването на текст) разграничават хората от роботи. Добавянето на тези кратки тестове на вашите контактни форми ще гарантира, че само хората могат да използват ресурсите на сайта ви – спестявате на вашия бизнес време и пари.

17. Ефективна сигурност

С развитието на технологиите, нови и по-усъвършенствани рискове за сигурността заплашват да съборят уеб сайта ви. От злонамерен софтуер и вируси на злонамерени приложения и заплахата от хакери, уеб сайтовете трябва да предотвратяват нарушения на сигурността. Уеб сайтовете създадени за провеждане на онлайн транзакции, като например сайтове за електронна търговия, трябва да получат допълнителни мерки за сигурност за защита на информацията на клиентите. За да се намали вероятността от заплахи, предприятията трябва да добавят SSL сертификати за своите уеб сайтове. По време на развитие, това е от решаващо значение да се преразгледат защитните елементи, включени във вашия сайт и дизайн. Другите сайтове също трябва да провеждат редовни проверки за сигурност или да потърсят фирма, която предлага тази услуга.

18. Външни отзиви

Поради промените в алгоритъма за търсене на Google, с по-голям приоритет са вече местните търсения. Преглед на услугите на Google и Yelp, могат да способстват за генериране на потенциални клиенти за бизнеса. Сега, когато клиентите търсят местен бизнес или продукт, те често се натъкват на отзиви за фирма на първата страница на резултатите от търсенето. Получаването на мнения за сайтовете от трети лица, добавят доверие към вашата марка, докато прави лесно за посетителя да разбере какво е удовлетвореността на клиентите, свързани с вашата марка. За да се гарантира, че клиентите могат да оставят коментари за вашата фирма, не забравяйте да добавите своя бизнес профил за преглед от трети лица в сайтове като Google и Yelp. Можете да създавате призив за действие на сайта си, които ще подтикне клиент да напише коментар.

Google предлага един чудесен начин да се свържете в Google+ с мнения си бизнес. Стига да имате адрес за вашия бизнес, който отговаря на условията на Google+, можете да търсите страница за вашия бизнес и ако някой все още не съществува такава, можете да я създадет. След като Google потвърди, че вие сте собственик, ще видите вашата бизнес страница в Google+, свързана с вашия сайт, когато тя се появява в SERP(Search Engine Result Page).

19. Мнения на клиентите

Подобно на външните отзиви, мненията на клиенти могат да бъдат използвани за насърчаване на вашия бизнес. Ако вече имате лоялни клиенти, достигне до някои от тях и ги склонете да коментарите онлайн. Ако те са готови да предоставят техните мнения, възползвайте се от възможността и създайте видеоклип. Колкото по-истински, подробни признания компанията получава, толкова повече са шансовете ви за привличане на нови клиенти.

20. Проверка на авторство в Google

Въпреки че Google са прекратили с искането за проверка на страницата (не се бъркайте с проверката на бизнес страница в Google+, която все още е активна), това остава от съществено значение, за да завършите проверката Google+ авторство за вашия сайт. Обвързването на съдържанието на сайта на специфични автори използващи Google+ профили позволява търсачката лесно да направи разлика между съдържанието, създадено от човека и съдържание на по-ниско качество. Последните стъпки за проверка, в Google+ също така гарантира, че името на автора и снимка на автора ще се появи в SERPs. Когато търсите подходящо съдържание, клиенти посрещнати с подобна информация, предоставена от истински човек, са по-склонни да кликнат върху нея. Като бонус, ако името на автора се съдържа в SERPs, това прави по-лесно за клиентите да се свърже с автора.

21. Проследяване

Между Google Analytics, Google Webmaster Toolsи Bing Webmaster Tools, уеб разработчиците имат механизмите, необходими за точно и ефективно изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите. За традиционните и мобилни сайтове, тези инструменти могат да се използват заедно, за да наблюдава трафика, ангажираността, и процентите на реализация. След проникване дълбоко в данните е възможно да се разкрие, които маркетинг кампании работят най-добре и които са по-слаби. Тези ценни прозрения защо клиенти идват в сайта, остават в него, и си отиват може да помогне на вашия екип за перфектни маркетингови стратегии и да коригира техники, за да увеличаване резултатите. Тъй като си марковото присъствие онлайн действа като 24/7 витрина, че е от съществено значение, за да се опрости процеса на измерване на резултати с помощта на Google Analytics, заедно с Google и BingWebmaster Tools.

22. Карта на сайта

Когато седнете да прочетете една книга, кое е по-полезно от разглеждането на съдържанието и? Картата на сайта предоставя на посетителите и търсачките информацията, за най-лесно и бързо намиране на информацията в вашия сайт. За да поддържате сайта си актуален е необходимо да се преразгледа картата на сайта като се добавят нови страници. Google Webmaster Tools опростява този процес за вас.

23. Авторско съдържание

При проектирането на уеб сайт е изключително важно да напишем качествено и авторско съдържание, което е от значение за вашата фирма и продукти. Всичко от качеството на съдържанието до използваните ключовите думи , засяга класирането на сайта ви в резултатите на търсачките. Изследването на ключови думи може да осигури на клиентите бързо намиране на съдържанието, което те търсят. За да увеличите привлекателността, всяка уеб страница трябва да има не по-малко от 150 думи и трябва да включва връзки към надеждни ресурси и други страници на вашия сайт. Преди публикувате използвайте инструмент като Copyscape за да се гарантира, че тя преминава стандарти на дублиране. Публикуването на дублирано съдържание на вашия сайт, ще доведе до наказания от Google, включително и възможно отстраняване от резултатите на търсачките.

24. Оригинални снимки

Всичко, намерено на сайта ви се счита за интелектуалната собственост и попада в обхвата на закона за авторските права. Един от водещите световни доставчици на оригинални снимки, Getty Images регулира правилното използване на снимки онлайн. Ако не е публикувал с разрешение, изображения, които са защитени с авторски права, могат да доведе до глоби. Това включване изображения в съдържанието на сайта ви, така че се уверете, че да получи писмено разрешение за ползване или сте заплатили съответните такси, ако е приложимо. Има и сайтове, които предлагат достъп до авторски права, без изображения. Все пак, не забравяйте да разгледате внимателно условията за ползване, преди да ги публикувате. За много предприятия, разходите, свързани с правомерното използване на изображения са по-големи в пряка полза на „получаване на нещо за нищо.“