В основата на всяка онлайн маркетингова кампания е заложена идеята за изграждане на сайт.

Създаване на уеб сайт е наложително, за да се задвижи всяка друга маркетингова стратегия, независимо дали това е SEO, стратегия за популяризиране в социални медии, съдържание на маркетингова стратегия или нещо повече. Въпреки това, компаниите, които не разполагат с удобен за потребителя уеб сайт ще се провалят.

Удобен за потребителя уеб сайт е възможен, ако са изпълнени следните условия:

Скорост на уеб сайта

Лесен за употреба уеб сайт, който не трябва непременно да се проявява с невероятна скорост на натоварване, но не може и да има ниска скорост на зареждане. Ако е необходимо, трябва да се тества на интернет страницата и зареждането да става за не повече от 2 или 3 секунди. Ако това време е повече, много вероятно е потребителя да избере бутона за връщане обратно. Ако е бавен сайтът, това е сигурен начин да губите посетителите си почти веднага. Не само трябва да зареди начална страница бързо, но и всички други страници в сайта трябва да бъдат отваряни коректно и за кратко време.

Оформление на сайт

Сайтът трябва да е лесен за четене и движение. Много компании правят грешката да се опитват да направят своя дизайн на уебсайт наперен, а това често забавя скоростта на сайта. Всяка страница трябва да бъде лесно-достъпна, ако не е, компанията може да губи продажби, тъй като посетителите ще напуснат, без да направят покупка. Много компании ще използват функцията за търсене в сайта, за да е по-лесно да намерят това, което търсят.

Неработещи връзки

Няма нищо по-разочароващо за един посетител, след като кликнете върху линк, който компанията е предоставила на сайта и да се окаже, че такъв не работи. Прекъснатите връзки са много непрофесионални и остарели. Компаниите трябва да минават през техните уебсайтове, за да проверяват за прекъснати връзки на регулярна основа. Прекъснатите връзки не само ще осуетят посетители, те могат да повредят класирането в търсене на сайта, тъй като алгоритъмът на Google наказва сайтове с неработещи връзки.

Мобилни страници

За да бъде лесен за употреба уеб сайтът и интернет страниците трябва да са мобилни. Смята се, че от тази година, почти 50 % от всички търсения в интернет ще преминават през мобилно устройство, като смартфон или таблет. Тези посетители често ще правят търсения на продукти или услуги, като същевременно изпълняват поръчки. Трябва да се уверите, че вашият сайт е мобилен. Просто защото сайтът е перфектно проектиран и се зарежда бързо на домашен компютър не означава, че той ще превежда такива стойности към мобилно устройство. Посетителите няма да искат да превъртат нагоре, надолу, наляво и надясно, в опит да четат съдържанието.

Осигуряване информация за контакти

Фирмите, които не разполагат с информация за контакт виждат ясно, че сайта им сериозно наранява интереса на потребителите. Клиентите с въпроси за продукти, услуги или нещо друго, ще искат да се свържат с компанията по някакъв начин. Контактна информация трябва да включва телефонен номер, имейл адрес и физически адрес, ако има такъв.
Това са някои от нещата, които правят удобен за потребителя всеки уеб сайт. Създаването на удобни за потребителя уеб сайтове е неразделна част от идеята за изграждане на качествен уеб дизайн.

Посетителите ще се връщат в бъдеще, ако мястото им хареса и е приятелски настроено.