Изображения

Добри страници

Намалете размера на изображенията си на около 10-12 KB.  Потребителите в интернет са вече прекалено много и никои няма да чака страницата ви да зареди.  И огромни изображения са основната причина за бавните страници. Лесно е да оптимизирате изображенията си, а и не ви коства много.

Винаги използвайте графики, които отговарят на съдържанието. Само защото имате една прекрасна снимка на кучето си, не означава, че трябва да я има на вашия уеб сайт, който е свързан с уеб дизайн. Единственото изключение, може би, са абстрактните изображения. Те са повече за подчертаване на самия сайт и не са предназначени толкова за съдържанието.

Не използвайте изображения, които мигат, движат се, променят се, въртят се или изобщо правят нещо. Или ако ще ги използвате, използвайте ги пестеливо. Много проучвания показват, че мигащите изображения разсейват и дразнят хората.

Оформление

Добри страници

 

Придържайте се към стандартното оформление. Има сайтове, които използват по 6 или 8 фрейма на една страница.  Други пък, ги оформят, така че страницата се превърта само надясно и никога надолу. Тези оформления са хубави и може да ви допаднат, като изграждане, но те ще побъркат читателите на страницата ви. Причината по – известните уеб сайтове и вестниците да използват „The 3-column layout“ е, защото той работи. Може да го имате за скучен, но ще имате повечето посетители в сайта си, ако оставите използвате нещо, което читателя смята за нормално.

Празните пространства са повече от свойство на CSS, те са функция на оформлението ви. Трябва да бъдете внимателни с празните пространства по страниците си, защото те се отразяват върху съдържанието на страницата. Празните пространства са толкова важни в оформлението на сайта, толкова колкото и в оформлението на вестник.

Използвайте изображенията си като елемент от оформлението. Изображенията могат да бъдат нещо повече, ако ги използвате като действителен елемент в оформлението. Пример е, когато помествате текст около изображение, но всяко изображение е част от оформлението, така че трябва да бъде третирано като такъв елемент.

Шрифтове

Добри страници

 

Serif за заглавията и Sans-Serif за текста. Ако знаете начини за оформление на текста при печатен дизайн, това може да е точно обратното на това, което си мислите. Уеб оформлението не е печатно оформление. Sans-Serif шрифтовете са много по – лесно четими на екрана, защото резолюцията на екрана не е толкова голяма, колкото на принтер. Ако използвате Serif шрифтове за нормален текст, той може да се размие с екрана и да бъде по – труден за четене.

Ограничете броя на различните шрифтове. Един от най – добрите начини да направите сайта си да изглежда аматьорски е като сменяте постоянно шрифтовете по страниците си. Да, възможно е да се направи, но използвайте 2. максимално 3 шрифта, които са от едно „семейство“ и са лесни за четене. Така ще изглежда по – професионално.

Използвайте стандартни „семейства“ шрифтове. Можете да използвате шрифтове като „Rockwood LT Standard“  за вашата страница, но шансът този шрифт да се хареса поне на един от читателите ви е много малък. Придържайте се към стандартните като Verdana, Geneva, Arial, and Helvetica . Може да ви изглеждат скучни, но страниците ви ще изглеждат по – добре и  ще се показват правилно на повечето браузъри.

Рекламиране

Добри страници

 

Не бъдете алчни. Ако имате някакъв контрол над броя на рекламите на сайта си, трябва да знаете, че вашите читатели не идват да четат и гледат тях, те идват за това, което пише в сайта. Ако рекламите „смажат“ съдържанието на страницата, много читатели ще напуснат бързо сайта ви и няма да останат, за да прочетат неща, които искате да бъдат прочетени. Да, важно е да се правите пари от уеб сайт си, но ако рекламите отблъскват хората, вие в крайна сметка ще загубите пари.

Отнасяйте се с рекламите си, както с всяко изображение. Оставете ги малки, избягвайте мигането и нека останат значими. Просто, защото можете да имате реклама на вашия сайт, не означава, че трябва да я използвате. Ако съдържанието е от значение за вашите читатели и то е свързано по някакъв начин с реклама, която имате, те са по-склонни да кликнат върху рекламата.

Не забравяйте, вашите читатели

Тествайте страниците си в множество браузъри. Писане на уеб страници, които работят само на най-модерния браузър е едновременно глупаво и досадно. Ще имате проблеми с хора, които не са в състояние да видят страниците ви, освен ако не пишете уеб сайт за корпоративен интранет или павилион, където версията на браузъра е напълно фиксирана.

Същото се отнася и за операционни системи. Не може да се предположи, че само защото сайта ви работи в IE5.0 за Windows, ще работи в IE5.0 за Macintosh.

Напиши съдържание, което хората искат да прочетат. Освен ако не пишете сайт само за себе си. Уверете се, че вашето съдържание включва теми, които вашите читатели искат да четат.