В днешно време съдържанието на един уеб сайт е едно от най-важните неща за него. Съдържанието на сайта трябва да е много добре оптимизирано, за да се класира на челни места в търсачките. Да оптимизирате вашето съдържание не е нещо трудно, просто трябва да следвате стъпките, които ще ви изброим и ви даваме гаранция, че ако ги спазвате, ще имате по-добри резултати в класирането.

Оптимизирано съдържание

 1. Уникално съдържание – Най-важното в съдържанието е неговата УНИКАЛНОСТ. Ако това, което публикуваме в сайта си не е уникално, а е копирано от друг сайт или съществува някъде в интернет пространството, то съдържанието не е уникално. Каквото и да правим с подобно съдържание, ние няма да можем да се класираме на първите позиции. Винаги ще се класират по-напред тези, които са публикували първи съдържанието. Съдържанието трябва да е писано на ръка от човек, да не се използват готови програми или други методи, които генерират текст. Съдържанието трябва да се пише за потребителя, не за търсачките!
 2. Ключови думи в Heading тагове – Използвайте heading таговете от h1 до h6 и поставяйте ключови думи в тях. Тези тагове помагат на класирането когато поставите в тях ключови думи. Те имат по-голяма тежест от ключова дума в параграф. Също и подобряват изгледа на страницата. Текстът става по-подреден и е по-удобен за четене.
 3. Ключови думи в текста – Поставяйте вашите ключови думи и фрази в текста. Не просто да ги копирате и да ги поставите 10 пъти. Използвайте текст, всичко трябва да има смисъл. Когато потребителя чете, не трябва да разбира, че това е направено за търсачката. Не забравяйте, че го правите за вашите потребители!
 4. НЕ използвайте невидим текст – Някой хора използват невидим текст, за да повишат количеството думи в сайта си, да добавят повече ключови думи и други подобни хитрости. НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА! Рано или късно някой ще разбере за този скрит текст и всичките ви усилия, които сте положили да оптимизирате вашият сайт ще бъдат изхвърлени в кошчето за боклук.
 5. Дублирано съдържание – Гледайте да избягвате дублираното съдържание на вашия сайт. Не копирайте един и същ текст в различни страници. Дублираното съдържание пречи на търсачките да разпределят тежестта правилно. Ако използвате CMS системи (WordPress, Joomla и други) те генерират дублирано съдържание. Пример: имате страница която е http://domain.com/p?=1241, тази страница може да зарежда същото съдържание като http://domain.com/дублирано-съдържание. На външен вид са два различни URL адреса, но това което отварят е една и съща страница и еднакво съдържание. Трябва да сложите 301 редиректи, които да отварят само единият URL. По този начин можете да избегнете дублираното съдържание. Също така дублирано съдържание можете да намерите и в мета описанията на всяка една страница. Всяка страница трябва да има уникално мета описание. Не използвайте еднакво мета описание!
 6. Ключови думи в alt таг при изображения – Старайте се на една страница да имате поне една снимка. В alt тага на снимката, трябва да опишете какво съдържа тази картинка. По този начин, ако търсачката не успее да зареди картинката (при проблем с URL адреса и, или ако е изтрита по погрешка) ще се зареди alt тага. Вкарайте ключова дума в алт тага. Така ще класирате по-добре вашата страница и самото изображение. Когато класирате изображението има шанс да получите и трафик към вашият сайт!
 7. НЕ слагайте изскачащи реклами – Всякакви изскачащи real money casino прозорци или реклами, които закриват текста отклоняват вниманието на потребителя и може да го накарат да излезе от сайта. Търсачките не толерират сайтове, които имат дразнещо съдържание и не добро юзабилити, колкото и уникално съдържание да имате.
 8. Минимум 300-350 думи – Всяка една страница на вашият сайт трябва да съдържа не по-малко от 300 думи. Търсачките няма да класират малко съдържание. Старайте се да пишете колкото може повече, но не и да прекалявате. Ако страницата или статията ви съдържа много думи ( повече от 1000-2000 ), най-добре я разделете на няколко страници. Обикновеният потребител когато види ужасно дълго съдържание, има голяма вероятност да излезе от страницата и да не я прочете.

Не забравяйте, че най-важното нещо за едно добре оптимизирано съдържание е неговата уникалност!

Оптимизиране на заглавията

 1. Дължина на заглавията – Дължината на заглавията не трябва да надвишава 65-70 символа, по простата причина, че няма да се визуализира цялото заглавие в резултатите на търсещите машини.
 2. Добре обяснено заглавие – Заглавията трябва да обясняват добре какво съдържа самата страница или публикация. Когато потребителя прочете в резултатите от търсене заглавието, трябва да му стане ясно какво съдържа самата статия и дали се интересува от нея или не.
 3. Привлекателни заглавия – Освен, че трябва вашите заглавия да са максимално точни със съдържанието на вашата страница, те трябва да са и привлекателни. Така ще грабнете вниманието на потребителя да кликне върху страниците ви и ще получите трафик за това.
 4. Ключови думи в заглавия – Опитайте се да вкарате ключова дума във вашето заглавие. Също така нека тя да е в началото на заглавието, не в края. Потребителите винаги четат първите думи и фрази, така че по-добре да са в началото и да потребителя да е мотивиран да кликне върху заглавието.
 5. Уникални заглавия – Всяко едно заглавие трябва да бъде уникално. Както и съдържанието на сайта, така и заглавието му трябва да бъдат уникални.

Оптимизация на мета описанието

 1. Текст в meta description – Текстът, който поставяте в мета описанието, не трябва да надвишава 130-140 символа. Също като заглавието, той просто няма да се покаже целия ако надвиши тези ограничения. Но не слагайте и кратки текстове, защото не изглеждат добре и не привличат вниманието на потребителя.
 2. Привличащо внимание описание – Описанието трябва да е привличащо. То трябва да пробужда интерес в потребителя и да го подкара към действие, към клик.
 3. Ключова дума в meta описанието – Поставете ключова дума в описанието. Описанието трябва да отговаря на ключовата дума, с която потребителя търси. Понякога търсачките взимат най-важния текст от страницата и го поставят като meta описание. Но можете да поправите това като добавяте ръчно от вас написано описание (не копирано).

Това са стъпките през които трябва да минете при публикуването на ваша страница или статия, за да имате максимално оптимизирано съдържание. Тя трябва да е добре оптимизирана, за да се класира добре в търсачките. Следвайте всичко стъпка по стъпка и ще разберете, че тези малки фактори имат голямо значение при класирането. Ще си доведете трафик на сайта и повече печалби.

Това е третият ни урок от поредицата „Безплатно SEO?!“. Ако искате можете да разгледате предишните ни два урока „Избор на правилните ключови думи и фрази“ и „Как да си направим SEO одит?„, за да намерите сами кои са грешките ви при оптимизиране и правилните ключови думи. Очаквайте и другите ни уроци от поредицата.

Ако имате въпроси можете да ги задавате в коментарите и да получите помощ от квалифицирани специалисти.