seo чеклист

Създаването на SEO стратегия за оптимизация за нов сайт е огромно начинание, особено ако не сте го правили никога досега. Всъщност процесът може да бъде непосилен за хора, които нямат необходимите познания, тъй като има много технически задачи и знания в други близки сфери.

SEO оптимизацията за нов сайт е една от онези най-плашещи задачи, които новите собственици на сайтове обикновено избягват и оставят за по-нататък. Но дали разбират какво губят, влагайки пари в реклама или раздаване на флаери, вместо в устойчив и дългосрочно изгоден стратегически подход?

Подготвихме кратко ръководство, което е предназначено за онези бизнес собственици, които все още не са сигурни или не разполагат с необходимите ресурси за SEO стратегия на този етап. Има някои базови стъпки, които ще направят SEO оптимизацията изпълнима за вас и ще положат една добра основа за развитието ѝ от професионалисти в сферата.

Основни стъпки за SEO за нов сайт

Не приемайте с лека ръка името на вашия домейн

Отделете известно време на тази стъпка, преди да продължите напред. Името на вашия домейн едва ли ще има пряко въздействие върху видимостта на вашето органично търсене, но ще бъде важно за разпознаваемостта на името на вашата марка, както и за асоциирането му с бизнеса ви.

Установили сме в практиката си, че няма значение за SEO:

 • Възраст на домейна (когато е регистриран)
 • Ключови думи с точно съвпадение в името на домейна
 • Домейн от първо ниво (стига да не е регионален/локализиран TLD), т.е. не се притеснявайте, ако не можете да намерите домейн .com.

Какво всъщност е важно за SEO оптимизацията на сайта:

 • Значение на домейн: Неговите актуални асоциации. Един добър домейн може да накара повече хора да кликнат върху вашия резултат в търсенето, когато… търсят нещо онлайн.
 • Дължина на домейна: Твърде дългите или с тире домейни може да изглеждат като спам и да навредят на вашата марка.

Имайки предвид всичко това, отделете време на тази стъпка. Изборът на домейн е огромно и важно решение. Използвайте този генератор на бизнес имена (на английски език), който открива някои интересни имена със значение и дори ви показва дали има свободен домейн. Можете също така да зададете колко дълго трябва да бъде вашето име и в коя категория да попада.

Много важна следваща стъпка: След като изберете вашия домейн, потърсете в Google, за да сте сигурни, че няма съществуващи марки в страната или чужбина. Ако има такива, ще ви е трудно да преодолеете брандираните резултати и от това могат да произляза някои проблеми в оптимизацията.

Използвайте WordPress поне в началото

WordPress е най-лесната платформа за създаване на уебсайт. Освен това е невероятно лесен за SEO и гъвкав от гледна точка на избор на функционалности. Никоя друга платформа за управление на съдържанието няма толкова години на фина настройка и толкова богата директория от плъгини. Можете да правите почти всичко с WordPress, без да се налага да кодите нищо (създавате програмен код).

WordPress е безплатен, повечето плъгини са безплатни или freemium и всичко, което е необходимо, е инсталиране с няколко щраквания на повечето хостинг доставчици. Разбира се, може да нямате време или познания за това, като може да отправите запитване и ние ще ви консултираме дали WordPress  е подходящ за вашия бизнес, онлайн магазин или персонален сайт.

WordPress също не изисква много оптимизиране, особено в началото. Нужни са следнитте стъпки:

 • Изберете тема. За разлика от името на вашия домейн, това ще бъде лесно да се промени в движение, така че се съсредоточете върху темата, която е лека, а не толкова красива. Огромен избор на теми има в Themeforest например.
 • Активирайте HTTPS: Това е протокол за сигурност на уебсайтове, базирани на WordPress. Ние можем да го направим вместо вас бързо и без грешки.
 • Задайте своите постоянни връзки на „Име на публикация“ и изберете вашата часова зона в „Общи настройки“.
 • Публикувайте редовно съдържание, за да дадете на търсачките информация за обхождане.  А защо търсачките трябва да обхождат нещо?

Погрижете се за своя E-A-T още в началото

Първото нещо, което можете да направите, когато стартирате нов сайт и искате да има базово SEO, е да започнете с текстове на вашите основни страници: За нас, Контакти, Политика за поверителност и т.н.

Тези типове страници убеждават първите ви посетители, че сте автентичен и реален бизнес, и това води до изпращане на качествени сигнали до Google.

E-A-T е важно съкращение на три основни критерия за добри SEO резултати в търсенето – Експертиза, авторитетност, надеждност. Ето как да поставите основите им:

 • Инфо във вашите основни страници (За нас, Условия за ползване, Свържете се с нас и т.н.)
 • Информация за сигурността на вашия уебсайт (как е защитена поверителността на вашите посетители?)
 • Основни факти за вашия бизнес
 • Доказателства от бета тестери или първи купувачи на продукта/ потребители на услугите ви
 • Вашите авторски текстове, в които се описва какъв експертен опит имате по дадена тема
 • Връзки към вашите профили в социалните медии 
 • Страниците на вашите  услуги или продукти: какво продавате на хората.

Уверете се, че вашите страници за услуги са възможно най-описателни и подробни. За да постигнете това, опитайте се да добавите не само текст, но и няколко видеоклипа, които демонстрират основните предимства на вашите продукти или услуги. 

Освен това, тъй като по-голямата част от посетителите предпочитат да гледат видеоклипове с изключен звук, направете го удобно за тях, като добавите субтитри, така че да могат да стигнат до същината на въпроса, дори без да се налага да слушат. 

Про съвет: Започнете с най-малко конкурентните заявки за търсене

Едно от най-големите предизвикателства при оптимизирането на SEO за нов сайт е, че нямате уникални данни, на които да разчитате.

Всички данни, които ще използвате на този етап, са публични, така че нямате конкурентно предимство, освен ако не станете наистина умни и креативни, но и трябва да познавате правилата в SEO, а те са безброй.

Когато стартирате SEO за чисто нов сайт, имате нужда поне от това съдържание, насочено към определени заявки за търсене:

 • Страници, описващи вашите услуги/продукти: Те ще са насочени към заявки с конкретно намерение (например, за директна покупка)
 • Първоначално съдържание, поставящо вашите продукти в образователен аспект: Какви са тези проблеми, за решаването на които помагат вашите продукти/услуги? Това също могат да бъдат потребителски мнения или видео отзиви.

Заявки за търсене, HTML, HTTPS, EAT, днес ви разкрихме много нови термини от света на SEO. Всички те, а и още много, могат да работят в синхрон, но за това е необходима SEO стратегия с ясни стъпки. Описаното тук е само началото, а останалото зависи от вашия бизнес, етапът му на развитие, целите и наличните дигитални средства.

И така, обобщение на днешния материал под формата на чеклист: 

 • Избор на домейн
 • Стартиране с WordPress 
 • E-A-T подготовка 
 • Избор на нискоконкурентни заявки за търсене