Warning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/bloodgro/webvisuality.com/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

За да излезе сайтът ви на първи позиции в търсачките, първо трябва да прецените с какви ключови думи да се класирате. Кои са най-подходящите за сайтът ви? В тази статия ще ви разкажа как да подберете ключовите думи за вашият сайт, кои са стъпките през които трябва да минете, за да разберете за тях.

1. Целева аудитория

Първото, което трябва да направите е да определите вашата целева аудитория. Какво е целева аудитория? Това е общество от потребители в интернет, които могат да закупят продукти, да ползват услуги или желаят да получат важна информация от даден сайт.

От какво се състои целевата аудитория

 • Възраст
 • Пол
 • Семейно положение
 • Местожиевеене
 • Образование
 • Професия
 • Финансово и обществено положение
 • Всякаква друга информация

Всякаква информация, която можете да придобиете за вашите потребители може да ви бъде от полза за да създадете вашата целева аудитория.

2. Ключови думи

При оптимизацията на вашият сайт, трябва да разберете как потребители успяват да стигат до сайта ви и по конкретно – чрез кои ключови думи.

 • Брейнсторминг – Помислете за вашите фрази и думи. Кои са най-подходящи за бизнеса или за сайтът ви. Създайте идеи, групирайте ги на категории и под категории.
 • Google Suggests – Подсказките на Google ни дават перфектната възможност да разберем кои са най-често задаваните ключовите думи, за които търсим, след като започнем дадена фраза. Можете да използвате подсказките на YouTube, Google, Vbox7 и други места където има подсказки. Така можете да разширите вашите фрази, които сте получили с брейнсторминга.
  Google suggest
 • Google Adwords Planner – Най-големите търсачки ви дават възможността да разгледате техните статистики свързани с търсенията. Така можете да разширите вашите ключови фрази, дори да намерите нови и да оцените всяка една фраза колко често се търси. Това можете да го направите с инструмента „Keyword Planner„.
 • Посещаемост на сайта – Можете да анализирате вашият сайт с най-известните инструменти като: Google Webmaster Tool, Google Analytics, Яндекс, Метрика и всякакви други доказали се инструменти. Една статистика на сайт може да ви помогне по много начини, от колкото да използвате услуги на чужди лица.
 • Ключови думи, които използват конкурентите – Всеки един сайт или бизнес знае кои са неговите конкуренти. Посетете техните сайтове и анализирайте кои са техните ключови думи. Това може да го направите много лесно. Единият начин е да използвате Prodvigator.bg – това е сайт, чрез който можете да получите много голяма информация относно класирането на даден сайт. Когато добавите domain.com, Prodvigator може да ви изведе всички ключови думи, с които сайтът се е класирал и на какви позиции. Другият начин е, чрез анализиране на HTML кода: неговите мета тагове, заглавия, съдържанието му и др. Също може да се използват и сайтовете Alexa.com и SEMRush. Чрез тях също можете да придобиете статистики и да ви помогнат за да анализирате вашите конкуренти.

3. Разширяване на списъка от ключови думи

След като сте избрали вашите ключови думи, идва и редът на това да ги разширите максимално. Това може да стане като използвате комбинация от синоними, думи, правописни грешки и съкращения. Хората използват много различни варианти, за да търсят.

 • Словосъчетания и единични думи – Разширете вашият списък чрез словосъчетания. Използвайте единични думи, които могат да ви разширят списъка.
 • Абревиатури и синоними – Можете да разширите вашият списък като добавите съкращения, акроними, синоними и абревиатури. Ако хората търсят „смартфон“ могат да го направят по следните начини: „смартфон“, „смарт телефон“, „телефон“, „gsm“, „мобилни телефони“ и много други.
 • Комбинации от думи – Можете да комбинирате ключовите ви думи с различни комбинации и да получите нови варианти. Примерно: нов – „телефон“ – Samsung, най-добрият – „смартфон“ – в света…
 • Грешки в правописа – Може да ви се струва странно, но е факт! Голяма част от потребителите в интернет търсят с много правописни грешки. Ако те не са запознати в сферата която търсят, могат да се получат много грешки. Примерно в фразата „уеб дизайн услуги“ можете да намерите грешки като: „дизаин“, „ослуги“, „уеп“ и други. Колкото и странно да звучи, това е истина!

4. Проверете вашите ключови думи

Проверете вашият списък, който сте създали до тук. Твърде възможно е да има ключови думи, които няма да ви потрябват. Излишните можете да ги изтриете. Най-лесно можете да сортирате вашите ключови думи на категории и подкатегории. Ето и моят пример:

Ключови думи

В този списък съм разделил ключови думи на категории и подкатегории. Примерно двeте ми категории „пари от интернет“ и „WordPress“ имат подкатегории. Цялата ми категория „пари от интернет“ е оцветена в розов цвят. Подкатегорията ми е оцветена в цвят близък до розовият. Червеният цвят e за нерелевантните фрази. Можете да използвате и вие този начин, за да се опитате да генерирате вашият списък с ключови думи. Така ще разберете и кои думи не са за вашия сайт.

5. Правилните ключови думи

Изберете правилните ключови думи, за които искате да се класирате. Думите трябва да доведат максимален трафик към вашият сайт, но и да не се изискват много усилия за оптимизацията им. Чрез Prodvigator, можете да анализирате колко често се търси дадена ключова дума. Изберете тези, които ще ги оптимизирате максимално бързо и ще ви докарат трафик.

След време можете да увеличите думите и изразите в списъка, но винаги трябва да постигате по-добър ефект с минимални разходи.

Това е втората ни статия след „Как да си направим SEO одит“ от поредицата ни „Безплатно SEO?!“ от общо петте. Прочетете и следващата ни статия „Как да имаме добре оптимизирано съдържание?„. Очаквайте и другите ни статии скоро.