Катастрофа с SEO: как да се възстановите след актуализация на алгоритъма на Google?

Освен със силния отзвук на изкуствения интелект в общественото пространство, 2023 е белязана и от няколко актуализации на алгоритъм на Google. Най-голямата търсачка продължава да въвежда множество промени, които засягат сайтовете, както свързани с техническа оптимизация, така и с потребителско изживяване, клиентски отзиви и други важни критерии за оценка. И всеки уебсайт, който не е подготвен да устои на бурята, трябва да се сдобие с необходимите настройки, съдържание или информация, която да подпомогне класирането му онлайн.

Днес ви разказваме по какво се разпознава, че има катастрофа с SEO и какво може да се предприеме за по-скоро безболезнено възстановяване след актуализация на Google алгоритъма.

Каква е честотата на актуализациите на алгоритъм на Google?

Google непрекъснато развива своите алгоритми за класиране при търсене, за да предостави на потребителите най-добрите и подходящи резултати. Според Даниел Съливан от Google търсачката прави средно по девет промени на ден в техния алгоритъм, което се равнява на над 3200 промени за една година.

Тези промени могат да варират от малки актуализации на заявки за търсене до големи промени в алгоритъма, като широки основни актуализации на алгоритъма, които се разпространяват всяка година.

Google предоставя известна прозрачност с основните си актуализации на алгоритъма – има много промени всеки месец, които може да останат незабелязани, освен ако не видите спадове или покачвания в трафика на уебсайта. 

Следите ли обаче тези показатели? Ако ли не, ние можем да ги следим и оптимизираме за вашия сайт!

Ние наричаме тези необясними колебания в трафика, които много сензори за нестабилност на страниците с резултати от търсачките (SERP) и SEO експерти докладват като „непотвърдена актуализация“. В статията от тук нататък ще разглеждаме само потвърдените промени в алгоритъма.

Google провежда повече от 600 000 експеримента всяка година, за да тества нови функции. Те варират от подобрения в търсенето за обработка на естествен език (NLP) до разработки на AI/машинно обучение на BERT.

Три  от по-важните актуализации на алгоритъм на Google през 2023 година

Ноември 2023 г. Review Update

Актуализацията Review Update от ноември 2023 г. започна да се разпространява на 8 ноември 2023 г. и приключи в рамките на две седмици.

Тази актуализация на алгоритъма е предназначена да възнагради висококачествените рецензии с подробен анализ и оригинални изследвания, създадени от експерти или ентусиасти.

Той оценява съдържанието на ниво страница, като се фокусира върху статии, публикации в блогове или подобно самостоятелно съдържание, предоставящо препоръки, мнения или анализи.

Собствениците на сайтове се насърчават да направят справка с помощната страница на Google, за да създадат висококачествени рецензии.

За да отговори на тези критерии, вашето съдържание на сайта трябва да:

  • Покаже експертен опит и мнения
  • Представи доказателства за опита на клиенти с продуктите/услугите
  • Разгледа в дълбочина предимствата и недостатъците на дадена тема

Целта е да се даде възможност на потребителите за изчерпателна информация, която им помага да вземат добре информирани решения въз основа на задълбочено разбиране на темата. Подобренията в съдържанието могат да доведат до възстановяване с течение на времето, въпреки че това е само един от многото фактори, влияещи върху класирането на съдържанието.

Ноември 2023 г. Broad Core Update

На 2 ноември 2023 г. Google пусна още една основна актуализация. Тази значителна основна промяна на алгоритъма се стреми да подобри предоставянето на точни и надеждни резултати от търсенето за потребителите. 

Това потенциално може да повлияе на общия трафик на вашия сайт. Винаги се препоръчва да изчакате актуализацията да завърши, преди да оцените ефекта ѝ върху сайта. В исторически план тези типове актуализации завършват пълното си внедряване в рамките на две седмици. 

Септември 2023 г. Helpful Content Update

На 14 септември 2023 г. Google пусна септемврийската актуализация за полезно съдържание. Тази актуализация на алгоритъма се фокусира върху подобряването на техния класификатор за идентифициране на полезно съдържание. Последната полезна актуализация на съдържанието беше през декември 2022 г.

Пускането на тази полезна актуализация на съдържанието приключи на 28 септември 2023 г. Google предостави някои въпроси, които можете да използвате, за да оцените сами сайта си, ако е бил засегнат от тази актуализация на алгоритъма. Но отново – това не са единствените фактори, които определят позициите на сайта, важни са дизайнът, бързина на зареждане, семантично ядро, линкове и други.

Говорят ли ви нещо всички тези термини? Ако не, свържете се с нас и ние ще ви изясним всеки от тях, и ще ви кажем дали се отнасят до вашия бизнес и уебсайт.

Ако вашият уебсайт е пострадал след ъпдейт

Първото нещо, което трябва да направите, когато основна актуализация повлияе на класирането на уебсайта, е да анализирате и оцените състоянието на уеб страниците си. Проверете кои заявки и страници са имали спад в трафика и видимостта. За целта се проучват трафика и импресиите на всяка страница и заявки, налични в Google Search Console. Не знаете какво е това? Ние знаем и работим с него за подобряване на резултатите от търсенето.

Прегледайте заявките и страниците, за да видите дали има някакъв общ модел за това, което може да е причината. Възможно е някой конкурент да е откраднали посетители, да има промяна в търсенето заради сезона, локация и други. Имайте предвид обаче, че няма да е достатъчно да съберете и оцените отчетите за анализ на вашия сайт. Това, което трябва да направите, е да разгледате конкурентите си при директно търсене. По-доброто разбиране на стратегията на ваши конкуренти ще ви помогне да откриете слабите и силните страни на вашето онлайн присъствие.

Идентифицирайте и адресирайте технически проблеми

Ако Google не може да обходи или индексира вашите уеб страници, те няма да се показват в резултатите от търсенето. Провеждането на цялостен одит помага за откриването на всякакви технически проблеми с уебсайта, които може да пречат на ботовете и паяците на Google да обхождат и индексират ефективно уебсайта. 

За целта се използват инструменти за SEO одит, за да се прегледат разнообразен набор от фактори, като архитектура на уебсайта, навигация, повредени връзки, 404 грешки, канонични проблеми и други. Анализирането на това, което работи, какво се нуждае от подобрение и какви критични поправки са необходими, е от съществено значение за оценка и подобряване на техническото състояние на вашия уебсайт. WebVisuality може да направи този анализ и да предложи препоръки в тази насока.

Идентифицирайте съдържание, което се нуждае от подобрение

Използват се SEO инструменти, за да се идентифицират уеб страници и публикации, които са били неблагоприятно засегнати от основни актуализации и от последния ъпдейт през ноември 2023 г. Използват се инструменти като Google Search Console и Google Analytics, които са изключително подробни и полезни. 

Google често дава да се разбере, че търси „уместност“ и “новост“ на съдържанието, за да определи неговото качество и полезност. Така че, ние можем внимателно да анализираме тези данни и да проверим дали уебсайт съдържанието има неточна или остаряла информация, след което да я коригираме.

Възстановяването на вашия уебсайт от ефектите на основни актуализации на Google изисква постоянни усилия и ресурси. Разумно е да потърсите съвет относно актуализациите на основния алгоритъм и професионалната експертиза на опитни SEO специалисти.