Оптимизацията за търсачки (SEO) съществува почти толкова дълго, колкото интернет е публичен, и от първите му дни бизнесите го използват, за да достигнат до нови аудитории, да привлекат трафик към уебсайтовете си, да споделят знания и да стимулират растежа си. Всичко това е чудесно, но в тези динамични времена няма как да очакваме, че SEO оптимизацията днес е това, което е била преди 5 или 10 години, а какво остава за 20 години назад?

Едно е сигурно: SEO се е променило много, откакто за първи път е използвано. Тогава практиките бяха основно да се използват възможно най-много ключови думи в съдържанието на сайтовете и да се изпълнят страниците с обратни връзки чрез линкбилдинг техники. С течение на времето SEO се превърна в сложна и техническа практика, която отразява огледално текущото поведение на уеб потребителите. 

Към днешна дата SEO разчита на микс от On-Page и Off-Page техники, за да гарантира, че висококачествените уебсайтове достигат до върха на SERP – страниците с резултати от търсачките. Все по-голям става приносът на изкуствения интелект (Artificial Intelligence) и машинното обучение (Machine Learning), които подобряват разбирането на потребителското търсене, за да покажат възможно най-подходящите, т.е. релевантни резултати.

Днес ще разгледаме основите на On-Page & Off-Page SEO, които всеки специалист в областта трябва да познава.

Основи на On-Page SEO

On-Page SEO включва всички техники, които са приложими вътре в страниците на самия уебсайт, за да сте сигурни, че дадена уеб страница ще се класира в SERP. Тази съвкупност от техники разчита както на добре оптимизираното и уникално съдържание, така и на технически елементи, за да подобри качеството на страницата, така че колкото повече SEO насочена е тя, толкова повече трафик ще донесе към уебсайта. А повече трафик означава повече посетители и възможности за продажби, резервации, поръчки и други цели.

Има много различни технически аспекти на уеб страница, които могат да бъдат оптимизирани за On-Page SEO и те включват:

Етикети за заглавие – Title tags

Тайтъл таговете са HTML елементи, които можете да използвате, за да посочите името на уеб страница и те се показват в SERP като заглавие на резултата, върху който може да се кликне. За по-кратко – това е заглавието на дадена страница – начална или вътрешна. Всеки тайтъл таг трябва да бъде уникален, да описва за какво се отнася страницата, оптимизиран с ключова дума и с дължина под 60 знака.

Заглавия – Headings

“Headings” са заглавията, които давате на съдържанието на уебсайта си и те трябва да са във формат H1 за най-добри резултати. Прието е да има само едно Н1 заглавие. Заглавията трябва да се фокусират върху подходящи и описателни думи и макар да можете да ги оптимизирате с ключови думи, не ги претоварвайте. За да оформите структурно съдържанието може да използвате подзаглавия (H2 до H6), като следвате същите добри практики – ясни и кратки заглавия, градираща структура от Н2 подзаглавия до Н6 подзаглавия, където Н3 е първо подзаглавие на второто подзаглавие Н2 и така с всяко следващо до толкова, колкото е необходимо. 

URL структура – URL structure

Структурата на URL адресите е важна, тъй като търсачките определят колко подходяща е дадена страница в сравнение с потребителската заявка и тя трябва да отговаря на темата на страницата. Можете също да оптимизирате URL адреси с ключови думи, стига да са подходящи, като най-добрите практики за URL структура препоръчват HTTPS протокол, сбит обем, разделяне на думите с тирета, пренасочване на стари URL и други, които може скоро да разкрием в отделна тема.

Алтернативен текст към изображенията – Alt text for images

Алтернативният текст предоставя на търсачките повече информация за изображение, въпреки че обикновено се използва за описване на изображения на посетители в мрежата, които не могат да ги видят. Като такъв, заместващият текст трябва да бъде конкретен и описателен за съдържанието на изображението, 125 знака или по-малко и оптимизиран с ключова дума или фраза само ако е подходящо.

Тъй като добрият alt текст осигурява семантично значение и описание на изображение, той се използва от търсачките за връщане на резултатите от търсенето. Помислете за това в друг аспект; добрият alt текст дава на търсачките повече и по-добра информация, с която да класирате вашия уебсайт. Затова си струват усилията по описване на всяко нещо в уебсайта – колкото по-подробно и полезно описвате цялото си съдържание за потребителите, толкова по-лесно ще бъдат разбрани текстовете и от търсачките.

Скорост на сайта – Site speed

Скоростта на зареждане на страницата е важна, тъй като бавно зареждащите се страници водят до по-висок процент на отпадане (bounce rate) – около 47 % от хората очакват сайтът да се зареди в рамките на две секунди, а 40 % ще излязат точно след три секунди. За съжаление нито търсачките, нито потребителите харесват бавно зареждащи се страници, така че е важно да се гарантира бърза скорост на зареждане и оптимизиран уебсайт за мобилни устройства.

Вътрешни връзки – Internal links

Вътрешните връзки улесняват навигацията на вашия сайт за посетителите, но също така улесняват търсещите машини да се ориентират във вашия сайт и да индексират страниците му. Това помага за по-добро класиране в SERP. Най-малкото, което трябва да се направи е всяка страница да се връща към страницата със своята категория или подкатегория и към началната страница. Също така е изключително важно сайтът да се следи за неправилни пренасочвания, грешки и счупени линкове, които да се коригират своевременно.

Мета описания – Meta descriptions

Мета описанията са кратки, но ясни описания, които дават повече информация, обобщават съдържанието на страницата и казват на уеб потребителите защо те трябва да четат вашето съдържание. Мета описанието се появява под заглавието и URL адреса и трябва да се вмести под 160 знака или 24-25 думи, за да е видимо за потребителите. В мета описанието може да посочите и някакъв призив или кукичка, като например “безплатна доставка” или “промо акция”, “пазарувай сега” и подобни, ако отговарят на целта на страницата.

Адаптивен дизай – Responsiveness

Адаптивният дизайн е елемент от уеб дизайна, който гарантира, че страницата ще се показва правилно на всяко устройство, включително мобилни устройства и такива като таблети и настолни компютри. Това ще продължи да бъде важен фактор, тъй като все повече хора по света използват мобилни устройства за онлайн търсене, четене, учене, пазаруване и други активности.

Ключовите думи – какво е тяхното място в On-page SEO

Ключовите думи са “лепилото”, което държи заедно различните компоненти на SEO стратегията, защото те могат да бъдат включени във всички тези технически елементи, за да помогнат на правилните посетители да ви намерят в точното време. За оптимален резултат от работата с ключови думи трябва да се проучва семантично ядро, да се формират клъстери от думи по общ признак и други дейности познати най-добре на специалистите по SEO оптимизация. За да бъдат ефективни, ключовите думи трябва да бъдат проучени и внимателно подбрани и те трябва да бъдат разработени в съдържанието по естествен и ненатрапчив начин. 

Основи на Off-Page SEO е естественото продължение на темата, което може да очаквате отново в блога на WebVisuality – вашата дестинация за SEO оптимизация!