Мислене в шаблони

Ние всички съдим хората от първото впечатление. Когато видим някой за първи път, ние бързо решаваме какъв е той – на базата на дрехите, които носят, какъв стил има косата и на базата на всичко друго, което забелязваме.

Това със сигурност не е честно, но това е човешката природа. И бихме искали да запазим вярата си в човечеството и да потвърдим, че много от нас не се опитват да поставят другите в рамки.

Google, също ви съди

Вярвате или не, Google е същия. И той ви съди. Някои може да не са съгласни с тази теория, но нашите интернет проучвания, потвърждават. Google предварително класифицира всеки един термин за търсене в една група за бъдещо използване.

Представете си за момент, че сте на път към сцената на SEO конференция. Вие сте прекарали месеци в подготовка и имате нови и провокиращи мисълта изследвания, които да споделите. Вие сте легенда и сте на път да взривите съзнанието на всеки. И както си проправите път … БАМ! Падате по лице. Искаме да кажем, наистина лошо.

Справедливо ли е, хората да се отнасят с нас по този начин? Ами Google? Справедливо ли е, че Google да ни съди по този начин, като сме класифицирани в подбрани групи или, че Google може да покаже негативно съдържание за нас или нашите клиенти на повече от година?

Мислим, че повечето хора биха се съгласили: не е. Нещо, което наистина не е от значение за дадено лице или бранд, не трябва да се появява на видно място и да бъде заявено за името им. Нещо, което е нищо повече от прелитане на муха, не трябва да се превърне в най-важното нещо, което виждате за тях.

И все пак, често е. По-често, отколкото си мислите. Някой от най-големите брандове в света се занимават с този проблем – неблагоприятно съдържание се появява за тяхното име – и отчаяно се опитват да се отърват от него.

Как Google чувства за класиране на съдържание?

На „За нас“ страницата на Google, Лари Пейдж описва перфектно търсачката като нещо, което „разбира точно какво искате да кажете и ти дава точно което търсите.“

Като пример, той заявява: „Това означава, търсенето е по-умно и по-бързо, така че може да ви разбере, че когато въведете [ягуар], търсите колата, а не снимки на животното.“

Намерението е наистина трудно

Основнен проблем е да не знаем какъв е контекста на заявката. И, може би, някой от най-важните търсения нямат контекст. Aми един бранд? Индивид? Няма нищо задължително уникално за тези търсения, за да им се даде контекст. Например, ако търся „Щастливеца“ от телефона ми, има накакъв контекст. Отворил съм си телефона, в близост съм до ресторант, може би съм гладен. Но заявка за, да речем, господин на име „Иван Петков“ е безполезно, тъй като не дава на Google контекст или основа за определеня които резултати могат да се окажат с най-голямо значение. Дали искам да знам къде живее? Когато е роден? Какво работи?

Така че, ще ви хванат ли Google?

Понякога може да изглежда, че резултатите от търсенето не отразяват кой сте или съдържанието, което искате. Истината е, че Google най-вероятно не ви искат – в действителност, това е безчувствена машина.

Така че … Как можем да променим това, което Google иска да покаже?

Научаване от шаблони на Google

Работа на Google е да ви покаже това, което търсите. Това може да стане само чрез намиране на моделите и тенденциите. Зад всички резултати от търсенето има шаблони, които трябва да отговарят на всяка заявка.

Когато извършвате търсене в Google, можете да започнете ефективно като видите каквато и да е информация. Това е един тон информация – но това не е дата. Ако сте в състояние да събере цялата тази информация и я систематизирате, невероятно много може научите.

Например, сред най-добрите 100 хедж фондове:

  • 74% имат своята страница в позиция 1
  • 72% имат графика на знания
  • 38% имат Wikipedia на средна позиция 4.41
  • 74% имат LinkedIn на страница 1

Като имате тази информация, вие започвате да разкривате по-дълбок смисъл зад резултатите от търсенето. Можете да разкриете шаблона, който Google е създал за това „тип“ заявка. Не би трябвало да ви изненада, че тези шаблони ще се променят от индустрия до индустрия.

Практическо използване на информацията

В края на деня, Google не е нищо повече от една организирана система. Понякога и се дава твърде много вяра, защото това се случва да бъде наистина добра в разбирането какво искаме. Но това се основава на едно организирано разбиране за това как ние (всички хора, които използват Google) използваме търсачката.

Не може всяко съдържание да се класира за всички видове заявки. Само защото определен резултат се появява за една заявка, не означава, че друга може; произволно създаване на куп профили, няма да ви даде резултати. Например, ако се случи да бъдете един от 100 най-богати българи, Pinterest сигурно няма да се класира за вас.

Въз основа на исторически и конкурент анализ, разбирането на какъв тип съдържание често се появява, ще ви даде поглед върху вида на съдържанието, което трябва да бъде изграждано, за да влезете в шаблона, който Google е построил за вашия бранд.