Със сигурност сте чували за Макдоналдс, вероятно използвате Facebook и Apple или Samsung. Всичките са наложени марки, за които не са нужни много обяснения и всички ги познаваме.

Създаването на успешна марка онлайн обаче включва повече от видимите елементи като лога и цветове. Това е особено валидно в съвремието, когато бизнеси от всякакъв размер се конкурират в интернет за вниманието на потребителя.

Въпреки че тези компоненти са част от марка, те представляват само повърхността или опаковката ѝ. Същността на марката обхваща нейния тон, стил, ценности, репутация и имидж, оформяйки нейната идентичност.

За да разберете наистина силата на брандирането, помислете за пътя на много успешните марки, тези, чиито клиенти показват непоколебима лоялност. Една успешна марка често започва с висококачествен продукт, който доставя незабравимо сетивно изживяване, насърчавайки удовлетвореността на клиентите, приятни спомени и многократна подкрепа. Какво кара хората да го правят? Останете с нас, за да разберете част от тайната.

Брандът като сладолед 

Представете си например един сладолед от най-високо качество с красива опаковка и страхотно съдържание, което е изцяло по ваш вкус. Получавате го всеки път с толкова добро качество и перфектна кутия. Неговите качествени съставки предлагат наслада, създават скъпи спомени и впоследствие насърчават лоялността на клиентите. Подобни сензорни връзки могат да бъдат открити в приветливата атмосфера на кафенетата, комфорта на луксозните панталони за йога или интригуващите опаковки на смартфоните – сензорна привлекателност, която резонира дълбоко с емоциите на потребителите.

Ефективното брандиране не е просто привличане на клиенти; става дума за запазването им и вдъхновяването на това да станат застъпници и защитници на бранда. Силната марка не само задържа клиентите, но и привлича нови перспективи, като разграничава вашия бизнес от конкурентите. Тази диференциация улеснява растежа на бизнеса, създава конкурентно предимство и проектира професионален имидж, който надхвърля действителния размер на бизнеса.

Развитие на марка

Развитието на една марка включва три ключови стъпки: разбиране на вашите клиенти, дефиниране на обещанието ви и оформяне на вашата корпоративна идентичност. Идентифицирането на вашата целева аудитория включва създаване на личности, които въплъщават демографията, чертите и предпочитанията на вашите идеални клиенти. Разбирането на тяхната мотивация и предпочитания помага за задържането и привличането на подобни хора, а това може да осигури кумулативен ефект за бранда. Помислете си само за силата на онлайн съдържанието в платформи като Tik Tok и вайръл ефекта, който може да предизвика.

Обратно към бранд анализа, ако има пропуски в разбирането ви за вашите клиенти, то проучването на пазара или директната комуникация с най-добрите ви клиенти може да предоставят безценна информация. Въпреки това, докато търсите обратна връзка, е изключително важно да запазите фокуса върху основните ценности и предложения на вашия бизнес.

Например, ако смятате, че се справяте отлично в обслужването на клиенти, помислете как можете да направите още нещо по-полезно като:

  • Отговаряте ли на всички обаждания в рамките на 24 часа?
  • Предлагате ли обслужване 7 дни в седмицата?
  • Имате ли поне 90% степен на удовлетвореност на клиентите?
  • Имате ли политика за безпроблемно връщане?

Когато си изясните вашето уникално предложение за стойност към клиентите – какво прави вашия бизнес уникален, специален или превъзходен, преминете към избор на стил, тон и художествен образ.

Установяването на тона, стила и художествения образна вашата марка за ефективна комуникация е от основно значение. За предприемачите, съгласуването на вашата марка с вашия личен стил и стремежи на ниво компания насърчават автентичността, а социалните мрежи са точното място да бъдете автентични и близки с аудиторията.

Влиянието на лидера в един малък бизнес значително оформя дейността на компанията. Гарантирането, че вашата марка отразява истинската ви идентичност и ценности, е от решаващо значение за автентичността и последователността, както и за резултатите от продажбите ви. Опитът да представите бизнеса си в различна светлина от вас може да доведе до предизвикателства при поддържането на автентичността, заблуда и недоверие у хората.

След като вашата корпоративна личност е дефинирана, инвестирането в необходимите активи за поддържането ѝ е от съществено значение. Например, ако иновациите са основен елемент от обещанието на вашата марка, уверете се, че уебсайтът и платформите на социалните медии отразяват модерността и се актуализират постоянно, за да резонират с вашата аудитория. Ако искате да сте топ в продажбата на детски играчки например, поръчайте на Webvisuality цветен,  лек за работа и зареждане уебсайт, с удобна навигация и пълен каталог от храни, играчки и принадлежности за най-малките. Защото родителите нямат много време да пазаруват от 14 магазина, така че това е още един аспект, върху който трябва да помислите. 

Какъвто и бизнес да имате, той трябва да има своя бранд идентичност. За нея са определящи Трите C на брандирането. За тях с удоволствие ще ви разкажем на безплатна консултация.