имейл маркетинг

Имейлът продължава да бъде ефективен канал за предоставяне на повече стойност на вашите клиенти, освен да им продадете продукт или услуга.

Чрез имейл маркетинг може да подобрите продажбите, перспективите и интереса към вашата компания, ако положите усилия да изпращате имейли, които са подходящи за вашите клиенти достатъчно редовно. Можете да направите това, като изпратите имейли, които дават на вашите клиенти повече информация за вашия продукт, съвети как да го използват или контакт с компанията, ако искат да се обадят.

Допирните точки, които създават стойност за вашите клиенти чрез имейлите, изграждат доверие и напомнят ненатрапчиво за вашия бизнес. Така клиентът може да закупи точно тогава, когато пожелае, и дори може да ви върне обратна връзка без да използва друг канал за контакт. Има и други ползи, които предстои да разгледаме в детайли.

Колко имейли трябва да изпращате?

Няма определени и ясни правила, нито задължителен брой. Най-добрият начин е да дадете възможност на клиентите си да изберат колко често и какъв вид имейл бюлетин да получават. Например, какъв вид съдържание (разпродажби, нови продукти и услуги, съвети) ще получават и колко често (напр. не повече от веднъж седмично).

За да имате ориентир за брой и честота, започнете с това колко съдържание можете да използвате повторно от други канали или да създадете. Ще можете да наблюдавате обхвата на вашите имейли в последствие, като анализирате данни, директно идващи от поведението на хората. Например, може да установите, че в определени дни и часове те са по-активни и кликат по-често на бюлетина ви.

Всичко зависи от поведението на вашия клиент

Препоръчително е да се обръщате лично към хората по имена, за да знаят, че за тях вие сте личности, а не просто клиенти.

Първо, ако работите в многоезична среда, изпращайте имейли според езиковите предпочитания на клиента. Обикновено това може да е причина за разочарование за получателя на имейла, особено ако вече имате тази информация.

Изберете тема, от която знаете, че вашият клиент се интересува. Освен това, не забравяйте да изпратите имейлите с име, което човекът разпознава, например името на компанията или техния акаунт мениджър, ако има такъв. Повечето софтуери за имейл маркетинг работят с полета за попълване на тази информация предварително. 

Ами ако нямате имейл списък?

Разбира се, ако нямате списък или искате да оставите нещата в ръцете на професионалистите, потърсете екипа на WebVisuality и ние ще подготвим подходяща имейл маркетинг стратегия за вашия бизнес.

Ако искате сами да опитате силата на имейлите, започнете с текущия си списък от имейли на клиенти. За да го направите обаче, трябва да имате съгласието на клиентите да им изпращате имейли, т.е. да имате изготвена политика за поверителност и бисквитки.

Ако вашият бизнес вече има уебсайт, където клиентите могат да оставят своите имейл адреси чрез своите коментари или да правят онлайн поръчки, можете също да използвате това, за да съставите своя списък. А ако все още нямате уебсайт, какво чакате? Крайно време е за изработка на уебсайт!

Планирайте кампанията си

Когато разполагате с инфраструктурата – списък с имейли и подготвен бюлетин с изображения и текст, значи сте положили началото на вашата имейл кампания.

Но какви са вашите цели? Искате ли да изпращате промоционални имейли, насърчаващи продажбите и специални оферти? Искате ли да изпращате транзакционни имейли като съобщения за изоставена количка или допълнителни продажби? Искате ли чрез имейли да получите препоръки или отзиви от съществуващи клиенти?

След като сте решили какво се надявате да постигнете, е време да създадете кампанията си. Има пет често срещани типа имейли, които ще задоволят повечето бизнес нужди:

  • Масови имейли – използвани за общи съобщения до голяма аудитория.
  • Месечни бюлетини – за да напомняте на хората за бизнеса си и да информирате аудиторията за нови продукти/услуги.
  • Приветстващи имейли – за нови абонати или клиенти.
  • Промоционални имейли – предлагане на специални оферти, ползи или стимули за насърчаване на продажбите.
  • Имейли за напомняне – напомняте на хората да завършат покупки или да направят други.

Продължете да събирате данни и действайте според тях

Може да е изкушаващо да поискате много информация от клиентите си, но ви трябва точно определена. Малко вероятно е хората да отделят време за точно попълване на формуляр с твърде много полета. Трябва да събирате само това, от което се нуждаете, като име, индустрия, имейл адрес и телефон.

Можете също да използвате данните, които събирате за техните транзакции, техните предпочитани продукти, какви продукти са гледали на вашия уебсайт, техните демографски данни и тяхната средна стойност на поръчка, за да правите анализи.

Имейл маркетингът предоставя възможност за висока възвръщаемост на инвестициите, без много предварителни разходи. Доверете се на професионалисти, които да разработят за вас най-подходящата имейл маркетинг стратегия.