Има много добри причини бизнесите да водят собствени блогове на уебсайтовете си, но све със сигурност се открояват – увеличаване на класирането по ключови думи и фрази и увеличаване на трафика от органичното търсене.

Броят на термините, за които даден уебсайт може да се класира, е свързан с размера на сайта. Тоест повече индексирани страници означават повече възможности за класиране. Честото обновяване на съдържанието на сайта също дава зелена светлина на Google роботите да обходят отново сайта, за да разгледат и проучат съдържанието му.

За повечето малки и средни предприятия може да се каже, че има граница в броя на страниците, които могат да се поберат в сайта, преди той да стане тежък и труден за навигация. Разбира се, много други фактори имат значение за това дали той ще бъде неприветлив за посетителите и търсачките – бързина на зареждане, размер на картинките, мобилна версия и като цяло On-Page и Off-Page оптимизацията.

Блогването определено не е залязло предвид инфлуенсърството и социалните мрежи, както и тенденциите в тях. В статията ще ви разкажем с какво воденето на блог може да допринесе за бизнеса и резултатите ви.

Защо да водите блог – трите най-важни причини

Първо, блогването може да бъде много забавно занимание. Позволява ви да изразите себе си и да споделите възгледите си с потенциално голяма аудитория, която може да стане ваш вечен поддръжник и потребител, да разпространява вашите блог публикации и така да увеличава популярността на марката.

Второ, добре направените визуално и текстово блогове могат да помогнат за установяването ви като авторитет във вашата област или бизнес ниша. Има и конкурси за най-добър блог, които също могат да ви помогнат да добиете повече популярност, а защо не и да получите награда, ако съдържанието ви е полезно и харесвано?

И трето – и най-важното – блогването има потенциала да увеличи драстично броя на хората, посещаващи вашия сайт. Според маркетинг експертите на Hubspot, фирмите, които редовно блогват, са склонни да привлекат 55% повече трафик от тези, които не го правят.

Така че, ако пишете добре по теми, към които има значителен интерес, можете да получите голямо количество трафик. Но за тази цел ви трябват специалисти, които да подготвят SEO оптимизация на сайта, която включва и оптимизирано за търсачките и търсещите потребители съдържание. 

Откъде да започнете обаче? Кои са успешните методи за изграждане на добър блог?

Доказани практики за успешно блогване  

Намерете правилния автор на съдържание за вас и вашия бизнес

В основата на популяризирането и привличането на трафик към блога стои писането на наистина страхотно съдържание. Това означава полезно, актуално, подробно, интересно съдържание за конкретна аудитория.

И това съдържание ще бъде много по-добро, ако човекът, който го пише, е едновременно осведомен и с опит за това, за което пише.

Публикации, които разказват повече за компанията и бизнеса, нейните продукти и услуги, показват как те са полезни на хората и обществото, как да подобрят живота си с тези продукти и услуги – това са отправните точки за съдържанието. То трябва да отразява тона и стила на вашия бизнес – той може да е по-отдалечен и делови, но може да е и френдли – приятелски и непринуден. Тук роля имат маркетинг специалистите за определяне на таргет аудиториите и посланията.

Заложете проучване на ключови думи, за да идентифицирате правилните теми 

Възможно е да имате публикации в блога си, които обхващат в значителна дълбочина теми, от които вашата аудитория не се интересува и не счита за полезни. Това е проблем и вероятно се дължи на недостатъчна предварителна подготовка.

Анализът на ключови думи и фрази, семантично ядро и потребителски намерения е разковничето към доброто съдържание. Можете да използвате широк спектър от инструменти за изследване на ключови думи, като Semrush или Ahrefs, за да откриете броя на месечните търсения на определени ключови думи – и да разберете колко лесно/трудно може да се класирате по определени фрази за търсене.

И преди да имплементирате тези думи и фрази в стратегията за съдържанието, помислете на кого ще говорите. С други думи:

Опознайте вашата целева аудитория

Познаването на вашата аудитория е от ключово значение за създаването на съдържание, което е подходящо за тхя. Първата стъпка е да установите таргет персоната на вашия купуват. Персона на купувача представлява вашият идеален клиент и ще оформя и ръководи вашата стратегия, докато се потопите по-дълбоко в процеса. Можете да създадете персона на купувач от комбинация от проучване на пазара и проучване на данни от съществуващи клиенти. По същество вие идентифицирате вашата целева аудитория и разбирате техните желания и нужди, за да ги привлечете по-добре. Например, ако продавате бебешки дрехи и аксесоари, таргет персоната ви може да са жени на възраст 20-40 години, от цялата страна, омъжени, с поне едно дете и търсещи такива стоки.

Имайте предвид, че вашата целева аудитория може да се промени и вероятно ще се развива с течение на времето. Уверете се, че периодично оценявате целевата си аудитория, за да обслужвате по-добре съдържанието си за тях.

Осигурете за блога си страхотни изображения

Наистина е важно да използвате интересни и оптимизирани изображения във всички публикации в блога, както и на сайта си. Качествената фотография, инфографиките осигуряват добавена стойност за посетителите на сайта ви. Видео съдържанието също е изключително добре приемано, така че ако имате възможност – предложете и такова.

Оптимизирайте публикациите в блога си за търсачките

Има поредица от технически стъпки – общоизвестни като On-page SEO, които трябва да предприемете за привеждане на съдържанието в подходящ вид за класиране в SERP.

Нашите специалисти могат да помогнат за това, като:

  • Създадат атрактивни и информативни заглавия на публикациите в блога, които отразяват ключовите думи и фрази;
  • Имплементират ключовите думи в URL адреса на всяка публикация, които отразяват съдържанието;
  • Оформят подходящи заглавия (H1, H2, H3, H4 и т.н.), за да се обособи визуално и смислово съдържанието на публикацията;
  • Приложат alt-text за вашите изображения, оптимизират размера им за по-бързо зареждане и скорост на сайта.

Бъдете част от социалните мрежи

Не е достатъчно да създавате страхотно съдържание и да се надявате хората да го намерят – трябва да сте проактивни. Един от най-добрите начини да увеличите трафика към вашия уебсайт е да използвате канали в социалните медии за популяризиране на вашето съдържание и за комуникация с аудиториите ви. Twitter е мястото за кратки, важни съобщения и послания, Facebook дава повече свобода на словото и писането, както и много възможности за реклама. За по-младите аудитории са подходящи и TikTok, Instagram и други. Всъщност тези социални мрежи постоянно еволюират и за тях също е добре да наемете специалисти. 

Публикувайте ново съдържание редовно

Не на последно място по значение, публикувайте редовно ново съдържание. В зависимост от това колко често Google и други търсачки обхождат вашия сайт, може да отнеме няколко дни или повече, преди страниците ви да бъдат индексирани и да се покажат в Google. Когато Google забележи, че даден сайт се актуализира ежедневно, той ще сканира сайта по-редовно.