Един от най – важните аспекти на Интернет е, че е отворен от към местоположение. Ако оставим социално-политическите пречки на една страна, един уеб сайт може да бъде посетен от потребител в Сърбия или Силициевата долина. Този агностицизъм откъм положението може да бъде много мощен,  защото това означава, че е възможно да се стигне до голяма аудитория от потребители или клиенти, без значение къде се намира седалището.

Но въпреки всичко, това че Интернет позволява на хората и бизнеса да стига до другия край на света, това не значи, че останалия свят разбира, това което искаме да кажем. При изработването на един сайт, много лесно може да го направим достъпен за Централна Европа. Но за останалите?

Ето няколко съвета, с които можете да направите сайта си световно достъпен при изработка на сайт.

1. Съкращаване на скоростта за зареждане

Cdn

Важно е да знаете, че вашият сайт се зарежда достатъчно бързо, независимо от аудиторията, която го посещава. Оптимизирането на скоростта е от изключителна важност, ако искате да пробиете на световния пазар.

Ако на един сайт му отнема няколко секунди зареждане, често потребителят се отказва и отива някъде другаде. Когато се насочвате към международната аудитория, преди това трябва да помислите, освен за интернет връзката, но и как поднасяте вашето съдържание.

Най – добре ще е да използвате CDN. Това са уеб сървъри, които се намират на различни местоположения по целия свят. Така че, вместо всичкото ви съдържание да е качено на хост в София, а например имате и посетители от Франция, можете да съкратите времето за зареждане на сайта си, като използвате CDN в Париж.

CDN-ът може да е скъп, но ако ги използвате само за зареждане на изображения или видеоклипове, той може много да подобри производителността си за вашите чуждестранни посетители.

2. Намалете използването на текст в изображенията

„Мрежата“ става все по достъпно място на световно ниво, до голяма степен, защото съществуват системи за превеждане като Google Translate. Тези системи се подобряват непрестанно и става все по-лесно за потребителя да преведе страница, написана на друг език. Да, така е, но тези системи не могат да обработят и текста върху изображенията.

Това означава, че ако често използвате странични изображения за заглавия, аспекти на лого или за някаква информация, много вероятно е да „орежете“ част от вашите посетители.

Невъзможно е всеки сайт да се отърве от изображенията си с текст, но благодарение на възхода на уеб шрифтовете, дизайнерът или разработчикът има повече опции за създаване на реален текст, който е оформена така, както искате да изглежда, както и се предотвратява необходимостта от много текст в изображения.

3. Позволете на текста си да „израства“

Differentlanguage

Оптимизиране на текста на вашия сайт в глобален аспект ограничава броя на графики, които използват текст, но също така трябва да се уверете, че оформлението може да „оцелее“ преводите на машините.

Повечето съвременни уеб сайтове, които използват динамично-генерирано съдържание, то ще се появи правилно, когато се превежда на друг език, но някои елементи могат да имат проблеми с появяването и е важно да тествате вашия сайт при използването на системи за превод, за да получите представа за това как се появяват елементи.

4. Смисъла на цветовете

Цветът е една от областите, в които разработването на глобално-достъпният сайт може да стане най-трудно, защото цветът може да варира значително в зависимост от културата. Зеленото, например, може да представлява спокойствие или еко-среда в Съединените щати, но в някои страни, тя е свързана с алчност или наивност. Дори зеленото може да бъде като индикатор за неверен съпруг в Китай, така че да се има предвид при избирането на изображения.

Цветът е нещо, което с трябва да бъдете внимателни за вашия уеб сайт, но не се чувайте принудени да го сменяте, заради „коварните“ му значение. Съсредоточете се в на вашата целева или очаквани пазари и да разберете какви цветове и цветови комбинации работят в тези области. Съсредоточете се върху набелязаните пазарите и разберете какви цветове се използват в тази област.

5. Направете Вашата количка международно достъпна

Currency

Ако продавате нещо на вашия сайт и да предлагатe международна доставка, бъдете сигурни, че предлагате начин на потребителите да обръщат плащане в собствената си валута. Няма смисъл да се приемат плащания за международни потребители, да се обработват международни доставки и да предлагате само плащане в една валута.

Има няколко различни API инструменти  за попълване на валутния курс и конвертиране на валута на сайта ви, без да е необходимо да се разправяте с някого.

 Ако използвате тези съвети при изработка на сайт, споделете какви са вашите резултати!