CAPTCHA вероятно е второто най-дразнещото нещо в Интернет, след изскачащите прозорци. Въпреки това, дори и да не ви пука, дали посетителите ви ще напускат сайта ядосани или не, имат един друг страничен ефект, който наистина може да ви нарани – те убиват конверсиите. И това е повече, отколкото можете да поемете, защото те удрят право в джоба.

Спамът е лош, но CAPTCHA не е също толкова добра

Когато Интернет започна да се развива с ракетна скорост в края на миналия век, така направи и спамът. Спамът бързо се превърна в кошмар за много сайтове и уебмастъри, които отчаяно търсеха решение на проблема със спама. Такова решение бе предложена бързо и то бе наречено (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Функцията на CAPTCHA беше да спре работата на спам ботовете.

Както се оказа, съвсем скоро спам ботовете (и техните създатели) не бяха толкова глупави и те бързо измисли начини да надхитрят CAPTCHA. Въпреки това, CAPTCHA все още успява да филтрира поне част от спама, който минава сайта и това е причината, за която все още е в бизнеса.

Както и да е, това си има цена. Те спират не само спам ботове, но те са също и пречка за легитимни човешки посетители. По-лошо е, че CAPTCHA не спират само хората, но и ботове на търсачките. Ако имате съдържание, което е достъпно само след като CAPTCHA е въведено правилно, това е съвсем очевидно, това съдържание е извън обсега на паяците на търсачката, които дори и да можеха, нямаше да се занимават с попълване на CAPTCHA и така те просто продължават към следващия сайт, който е по-приветлив.

В най-лошия случай, най-досадно нещо от CAPTCHA е, че когато те не се прилагат правилно, има загуба на данни. Да разгледаме случая, когато CAPTCHA-та е в непосредствена близост до нечетливи текст и ако CAPTCHA-та е попълнена неправилно, всички данни от формата се губят и побеснелия потребителят трябва да започне от нулата. Какво мислите – колко от потребителите ще се върнат, за да попълнят формата, само за да си купят нещо от вас?

Засяга конверсиите

CAPTCHA са лоши от използваемост, както вече споменахме и след като спрат и паяци на търсачките от индексиране на страници, те са лоши и за SEO. И все пак истинските щети се виждат, когато преглеждате конверсиите. Това просто убива конверсиите и вероятно това е най-лошото им недостатък от гледна точка на SEO.

Загубените реализации значат много повече от спама. Спамът може да е дразнещ, но не убива бизнеса ви чрез липсата на конверсии. Докато резултатите варират в зависимост от сайт до сайт, когато е включен, това би могло да намали реализациите и то доста. Например, ако имате CAPTCHA на абонамент за бюлетин, това би могло да намали вашите абонати с половина, защото много потребители дори няма да се занимават да опитат късмета си с „теста за човек“. Ако имате CAPTCHA на сайт за пазаруване, това може да ви спести някои фалшиви поръчки, но броят на разочарованите клиенти ще бъде по-висок от тях.

По принцип, колкото по-трудно и нечетливи за човек е CAPTCHA, има по-висок спад на реализациите за продажба. Ако не вярвате, експериментирайте на сайта си с CAPTCHA с различна трудност и си водите бележки на резултатите. Стандартните CAPTCHA, които изискват потребителят да въведете букви и цифри са най-приемлива за всички, но те все още са доста голямо препятствие. Аудио и видео CAPTCHA са истинско убийство, тъй като те могат да изгубят до една минута от времето на вашите потребители , за да слушат или гледат и след това да го попълнят. Ето защо не е изненадващо, че аудио и видео CAPTCHA са тези с най-високите стойности по непопълване и излизане от сайта.

Алтернативи

За съжаление, без значение колко са напреднали технологиите, реалните алтернативи на CAPTCHA тепърва ще се видят. Това не значи, че сте напълно безпомощни срещу спам. Тук са 3 CAPTCHA алтернативи, които може да искате да опитате:

– Използвайте по-малко досадно вариация. Извън многобройните вариации има някои, които са по-приемливи за потребителите, например като тези, при които потребителят трябва да реши една проста математическа задача (като 3 + 4) и да посочат резултата. Това разнообразие на CAPTCHA-та елиминира нечетливи буквите, които нервират потребителите най-много и ако използвате прости математически задачи, които всички ваши потребители могат да решат, това може да реши проблема с CAPTCHA за вас.

– Използвайте Akismet или други трети анти-спам решения. Следващата алтернатива е да се използва специално анти-спам решение. Изборът тук е тежък и вашите възможности варират в зависимост от това, от какво имате нужда да бъде филтрирано. Един от най-универсалните спам филтри, който е и на разположение за различни платформи е Akismet, така че, ако не сте го тествали досега, моментът да го направите дойде.

– Използвайте „honeypot” техниката. Техниката „honeypot” включва поле, която трябва да бъде оставено празно от потребителя. По този начин се предполага, че хората няма да запълнят областта, а само роботи, които не разбират инструкциитe. Въпреки това, техниката „honeypot” е добра, но е глупаво решение. Разсеян потребител или потребител с нарушено зрение би могъл да запълни това поле, а по-умни роботи могат да го избегнат. Това са причините, поради които техниката „honeypot” не е толкова популярен в практиката.

Време ли е да се отървете от CAPTCHA?

Както виждате, CAPTCHA не са най-добрите, но техните алтернативи не са също много сполучливо решение. В много случаи това може да бъде най-добрият ход т.е. ако не получавате огромни обеми от спам, но убиват реализациите ви, тогава ще е по-добре да се раздели с нея. От друга страна, ако получавате огромни обеми от спам и не е толкова голям проблем за потребителите ви, е, отговорът е очевиден – оставете си я. Просто трябва да анализирате ситуацията в частност и да решите какво ви помага във вашия случай и какво не.