Има много стъпки при изработка на уеб сайт – от събирането на първоначалната информация, изработка на уеб сайт и накрая – поддръжката му, за да бъде актуален във времето.

1. Събиране на информация

Описание

Първата стъпка в изработка на уеб сайт е събирането на информация за него. Трябва да се вземат под внимание много детайли, щом става въпрос за самия изглед на сайта. Всъщност, тя е и най – важната, тъй като трябва да вникнем дълбоко и да разберем за какво го създаваме. Трябва добре да разберем клиента, какви са неговите цели и как Интернет може да му помогне в постигането на тези цели. Важно е уеб дизайнерът да задава много въпроси, което му помага по – лесно да се вникне в целите и желанията на клиентите.

Някои от нещата, които трябва да се вземат под предвид са:

 • Предназначение
  • Каква е целта на сайта? Искате ли да се предостави информация, предлагане на услуги, продажба на продукт …?
 • Цели
  • Какво се надявате да постигнете чрез изграждане на този уеб сайт? Две от по – често срещаните цели са или да се правят пари или да се споделя информация.
 • Целева аудитория
  • Има ли определена група от хора, които ще ви помогнат да постигнете целите си? Полезно ли ще е да си представите „идеален“ човек, който искате да посетите вашия уеб сайт? Помислете за тяхната възраст, пол или интереси – това по-късно ще помогне да се определи най-добрия стил за дизайна на вашия сайт.
 • Съдържание
  • Какъв вид информация ще търси аудиторията на вашия сайт? Дали те търсят конкретна информация, даден продукт или услуга, онлайн поръчка …?

2. Планиране

Планиране

Като използваме събраната информация, идва време да съставим план за изработка на уеб сайт. Тук е точката, в която се изгражда картата на сайта. Картата на сайта е списък с основните теми в сайта, както и подтеми, ако е нужно. Това служи за ръководена на съдържанието на сайта, което от своя страна е и необходимо за изграждане на навигацията, която ще е лесна за разбиране. Винаги трябва да се взема под предвид крайния потребител.

В крайна сметка, това са хората, които ще получават информация за продуктите или ще ги закупуват директно от сайта. Добре изграденият интерфейс позволява по – лесно ориентиране в самия сайт, а това е в основата. По време на планирането, уеб дизайнерът ще ви помогне какви технологии да бъдат използвани. Те са от сорта на CMS, които ще бъдат необходими при създаването на форма за контакти и т.н.

3. Дизайн

Дизайн

Като вече се опрем на събраната информация, можем да започнем с изграждането на дизайна. Целевата аудитория е един от факторите, които много трябва да вземем в предвид. Например, сайт, който е насочен към тинейджърите, ще е много по – различен, отколкото сайт, предназначен за финансова институция. Основна част в изработката е използването на логото на фирмата или цветове на компанията, за да се предаде фирмената идентичност на уеб сайта.

Дизайнерът трябва да създаде няколко прототипа на бъдещия дизайн на сайта. Това обикновено е .jpg изображение на финалния дизайн. Въпреки всичко, дизайнерът трябва да позволи на бъдещия собственик на сайта да види през какви етапи преминава изграждането и изработката на сайта му. Все пак, той трябва да споделя с дизайнера какво му харесва и какво не. Комуникацията между дизайнера и клиента е значителна в този етап, тъй като крайният уеб сайт трябва да отговаря на нуждите и вкуса на клиента.

4. Изграждане

Изработване

Етапът на изграждане е точката, в която се създава самия уеб сайт. Дизайнерът трябва да вземе всеки графичен елемент от прототипа и да създаде от него функциониращ такъв. Първо се изгражда началната страница, която ще служи като „шаблон“ за останалите. След като тя е създадена, дизайнерът трябва да разпредели съдържанието в съответните области. Елементи като CMS, форма за контакти или електронна количка също трябва да се вградят. През цялото време дизайнерът трябва да направи сайта достъпен за преглед от клиента, за да може да се извършват евентуални промени в същия момент. Една изработка на уеб сайт изисква познания по front-end development. Това включва писане на валиден HTML/CSS, който отговаря на съвременните уеб стандарти.

5. Тестване

Тестване

Дизайнерът вече е на етап, в който коригира последните детайли по сайта. Той ще тества пълната му функционалност, проблеми при съвместимостта с различни браузъри, оптимизация на сайта и т.н. Добрият уеб дизайнер е запознат с последните стандарти при изработка на уеб сайт. Основните технологии, използвани в момента, са HTML и CSS. Като част от тестването, дизайнерът трябва да се увери, че целия написан код е валидиран. Валидирането, означава че сайтът отговаря на сегашните стандарти в уеб програмирането.

След като клиентът одобри сайта е време за прехвърляне на сайта. Използва се FTP програма, за да се качат файловете на сървър. Някои дизайнери предлагат домейн и уеб хостинг или ще препоръчат на клиента къде да си „хостне“ сайта. След като се създадат тези акаунти и сайтът бъде качен, трябва да се хвърли последно око от дизайнера върху сайта. Това е предпазна мярка, за да бъде потвърдено, че всички файлове са качени правилно и че сайтът продължава да функционира. Други окончателни детайли включват инсталация на плъгин (за уеб сайтове задвижвани от CMS и SEO (Search Engine Optimization). SEO е оптимизация za уеб сайтa с елементи като заглавие, описание и ключови думи, които помагат на уеб сайта да се появява в най – първите търсения. Валидирането също играе важна роля за SEO.

6. Поддръжка 

Поддръжка

Изграждането на уеб сайта не е задължително, все пак, да свърши. Един начин да привлечете постоянни посетители на сайта се предлагат нови продукти или съдържание. Повечето уеб дизайнери са по – щастливи, когато продължат отношенията си с клиента. Много дизайнери предлагат поддръжка на по- ниски цени, въз основа на това, колко често се правят промени или се допълнения към сайта. Има и друг вариант, като клиентът сам актуализира съдържанието. Съществуват CMS (система за управление на съдържанието) като WordPress, които могат да бъдат приложени в уеб сайта. Сайт, които е задвижван от CMS дава възможност за собствена редакция на съдържанието.

Уеб дизайнер трябва да работи в тясно сътрудничество с клиента, а добри работни отношения между тях са важни да гарантират, че ще се изработи успешен уеб сайт, който ще помогне на бизнеса да расте.