Уеб дизайнът е умение, което обхваща както художествени, така и научния познания. Придържайки се към правилата на компютрите и технологиите, творчески начин на мислене, всеки уеб дизайнер може да направи впечатление с перфектен избор на стил.

След няколко десетилетия на забързано проучване, опити и грешки, съществуват много доказателства, техники и похвати за създаване на перфектен уеб дизайн за сайт. Независимо дали проектирате първия си сайт или обновявате съществуващ такъв, се прилагат едни и същи основни правила. Няма най-сполучлива рецепта за проектиране на перфектен сайт. Въпреки това, ако на лице са следните пет съставки, то лесно могат да бъдат овладени някои специфики.

Съвместимост

С толкова много мобилни устройства, доминиращи в потребителския пазар, съвместимостта на сайта е по-важна от всякога. Вашият сайт трябва да бъде абсолютно съвместим с различни интернет браузъри, мобилни устройства, размери на екран и операционни системи. Ако текстът е извън екрана или е прекалено голям или малък, това може да създава трудности за потребителя. Ако вградите видео клипове или графики в скриптове, които повечето хора не използват, те няма да знаят защо има пропуски във вашата страница. За да предотвратите това, можете да кодирате отделен стил за всяка платформа или да използвате автоматичен инструмент за оптимизация.

Четливост

Съвместимостта играе голяма роля в това как се чете един сайт, но има и други правила, които трябва да се имат предвид. Най-отзивчивият уеб дизайн е приятен за окото. С него могат да се получат права за съдържанието, без да се разсейва читателя. Ляво подравнен текст е най-лесният за читателите, така че не е нужно да се центрира всичко на началната страница. Текстът трябва да е лесно смилаем. Също така се придържаме към три типа шрифтове или по-малко и се избягва сблъсък от цветове или тъмен фон. Информацията трябва да е разбираема и лесно-достъпна, колкото е възможно и разбира се, да се проверява внимателно за правописни грешки.

Форматиране

То трябва да бъде последователно във всяка интернет страницата, така че ако не работите в рамките на определен шаблон, се уверете, че вашият дизайнер оразмерява всяка отделна страница. Цвят, размер и позиция на заглавните страници не трябва да се променят от стандартните в началната. Дори и цифрите и пунктуацията следва да бъдат еднакви. Не използвайте често запетаи, а отделяйте с точки и цифри всеки следващ параграф.

Само не забравяйте: четенето на целия сайт трябва да се чувства безпроблемно, не хаотично.

Организация

Всеки пример за добър дизайн на сайт, включва оформление и показване на решения, които правят сайта лесен за навигация. Читателите не трябва да изпитват затруднение докато четат всяка информация, особено ако искат да се свържат с вас, да направят покупка или опознават страниците в сайта ви. Можете да осигурите по-отзивчив дизайн като маркирате публикации в блога, осигурявате навигационно меню на всяка страница, поставяте важни елементи като форми и връзки в интуитивни места.

Content – съдържание

Това може да звучи лесно за употреба форматиране. Високото качество на съдържание е единственото нещо, което ще направи вашия сайт добър. Добрият уеб дизайн включва полирани шрифтове, изображения с висока резолюция, свободен текст, който може да поддържа нива за незабавни изтегляния. Не икономисвайте една част от процеса и не отлагайте изграждането на добро съдържание. Промоцията е само стъпка от процеса, но такава няма да се отплати, ако не бъде насърчавана.