В динамичния свят на дигиталния маркетинг, превръщането на хората от ентусиасти в лоялни клиенти е предизвикателна трансформация. Привличането на вниманието на феновете в социални медии е само началото, но истинската магия се крие в изкуството на задържането на тези хора. 

В днешната публикация в блога ще разкрием някои стратегии и техники, които може да приложите,  за да създадете трайни връзки с вашите последователи. 

Да кажем, че вече имате профили в социалните мрежи – Facebook, Instagram и така актуалния Tik Tok. Активно публикувате постове, освен това и блогвате на уебсайта си. Забелязвате нарастващ списък от последователи във вашите социални медии. Но дали тези фенове купуват вашите продукти? Какво можете да направите, за да ги превърнете в лоялни клиенти?

В началото е стратегията за социални медии

За да задържите хората толкова, че да купят и да се върнат отново, е важно да създадете стратегия за социални медии. Всички тези Facebook публикации и туитове може да не помогнат много на вашите продажби без подходящо планиране и подготовка.

Първо, определете целите на вашето присъствие в социални медии, независимо дали е привличане на повече клиенти, повишаване на разпознаваемостта на марката или подобряване на обслужването на клиентите. Решете коя е вашата целева аудитория и очертайте стратегия за съдържание, обхващаща най-важните неща за:

  • Вашите ключови послания в социални медии
  • Видове съдържание, което ще се хареса на вашата аудитория
  • Списък с ключови думи, които описват вашия бизнес

Идеята е да използвате тези думи в съдържанието си, за да ви помогнат да се класирате органично в интернет търсенията за тези термини. Ние използваме инструменти за ключови думи като Google Keyword Planner, Google Analytics и подобни, за да намерим ключови думи, търсени от вашите потребители, и теми, които ги вълнуват.

Оптимизиране на уебсайта ви

Най-великата страница в социалните медии няма да ви помогне много, ако насочва феновете към ужасен уебсайт – такъв, който е труден за навигация и натоварен с прекалено много текстове или остарял дизайн.

Изчистеният, привлекателен уебсайт със завладяващи графични изображения и ефекти е изключително важен за превръщането на феновете от социални медии в плащащи клиенти. Посетителите не трябва да правят много кликвания или скролвания по екрана, за да намерят това, което искат. 

Страниците на вашия сайт също трябва да показват на видно място информацията ви за контакт и ясни призиви за действие – каре или изображение, което подканва посетителите да предприемат действието, което търсите (напр. закупуване на вашите продукти, свързване с търговски представител, резервация за посещение/нощувка или абониране за бюлетин).

Второ, трябва ви план за действие, който определя отговорностите на служителите за задачите в социалните медии и график за публикуване. Всичко това можем да изготвим за вас и вашия бизнес с оглед на нишата, таргет аудиторията, целите и бюджета за социални медии.

Нови лендинг (целеви) страници

Ако искате да подобрите шансовете си за повече продажби, предлагаме ви създаване на уникални целеви страници за промоционални кампании, например при пускане на нова програма, нов продукт и нова услуга. Лендинг (целева) страница е специална уеб страница с повече текст, мнения от други потребители, видео отзиви и информация, която цели да убеди вашите клиенти да закупят нещо. 

Опознайте функциите за популяризиране и реклама в социални медии

Платформите за социални медии позволяват на бизнеса директно да популяризира своите продукти и услуги с платени реклами. Facebook и Instagram, например, ви позволяват да създавате специални реклами, които могат да изпратят потребителите на вашия уебсайт или в магазина. Можете също така да създадете реклами, които показват вашия каталог на целева аудитория или дори да популяризирате посещенията на магазина на хора близо до вашето местоположение. Instagram има подобни функции, които могат да се използват за директно насочване към потребителите.

Има голямо разнообразие от формати, между които може да се избира, а и рекламите ви може да се показват в Facebook и Instagram, както и в WhatsApp на различни места. Например, на основната стена с новини (newsfeed), в дясното каре, в Reels & Story-та, в Messenger и на много други места.

Измерване и анализ в социални медии

За да има смисъл всичко гореизброено, което е половината работа, важно е да се свърши и останалата половина. Това е анализът на данни. Мрежите като  Facebook и Instagram предоставят много подробна аналитична информация за целта. Така може да разберем какъв вид съдържание предизвиква най-голяма реакция и води до най-добри проценти на продажби например. 

За повече информация и запитване относно социални медии може да се свържете с нас на info@webvisuality.com и +359 877 741 735.