Искате да разберете дали посетителите ще излязат от вашия сайт почти веднага след като са влезли там? Бъдете сигурни, че ще стане, като трудно започнат да намират това, което търсят. Искате ли да накарате хората да останат във вашия сайт и да продължават да го разглеждат или купуват неща? Следвайте тези 13 уеб дизайн съвета.

1. Имайте професионално лого и го свържете към началната си страница

Вашето лого е важна част от вашата марка и от уеб дизайна на сайта, така че се уверете, че е разположена на видно място. Използвайте изображение с висока резолюция и нека да фигурира в горния ляв ъгъл на всяка от страниците ви. Също така, свържете логото си с началната страница, така че посетителите да могат лесно да се ориентират към него.

2. Използвайте интуитивна навигация

Основни опции за навигация обикновено са разположени в хоризонталното меню в горната част на сайта. Осигурете вторични опции за навигация под първичната лента за навигация или в страничната лента.

Защо е толкова важна интуитивната навигация за уеб дизайна? Объркващите навигационни оформления ще доведат до отказаване за сърфиране в една страница, отколкото хората да се опитват да го разберат. Така, че вместо да слагате линкове към по-маловажните страници в горната част на вашата начална или целева страница, сложете по-незначителните връзки или части от информацията в footer-а на страницата.

3. Отървете се от хауса

Вече е много лесно да бъдете визуално претрупани с изображения, до точката, където мозъците ни спират да обработват информация, когато се сблъскат с прекалено много възможности. За да запазите посетителите във вашия сайт чрез красив уеб дизайн, се уверете, че страниците не са във визуален безпорядък (например много графики, снимки или анимирани GIF файлове), които ще преместят очите на посетителя далеч от най-важната част на страницата.

4. Дайте на посетителите „място за дишане“

Създаване на достатъчно пространство между вашите точки и изображения, така че, посетителя има пространство да „диша“ и да е в състояние да поеме всички функции на вашия сайт и информацията за бизнеса ви. Контролирайте празното пространство чрез оформление на уеб дизайна, което ще помогне на посетителите да останат фокусирани върху съдържанието.  Контролираното бяло пространство ще подобри потребителското преживяване и ще се нарастне възвръщаемостта към сайта.

5. Използвайте цветовете стратегически

Използването на предимно неутрална цветова палитра може да помогне на вашия сайт да бъде елегантен, изчистен и с модерен уеб дизайн. Използвайки малки тирета на цвят – за заглавия или ключови графики – помага да насочите посетителите към най-важното съдържание. Важно е също така да се използва цветова палитра, която допълва логото и е в съответствие с други маркетингови материали.

6. Инвестирайте в добра, професионална фотография

Посетителите на сайта могат да помиришат уникалните снимки за секунда – и те ще бъдат оставени с уникално впечатление за вашата компания. Вашата компания не може да бъде сложена под общ знаменател. Затова го покажете като инвестирате в професионалната фотография.

Бонус съвет: Ако искате да се привлече вниманието към определена част от съдържанието или бутон за регистрация, включването на снимка на човек, който гледа съдържанието. Ние веднага ще се насочим към лицето на друг човек и когато видим, че лицето гледа в нещо, очите ни са инстинктивно насочени натам.

7. Изберете шрифтове, които са лесни за четене на всички устройства и браузъри

При избора на шрифтове, имайте предвид, че хората ще търсят в уеб сайта ви не само на лаптопа, но и на мобилни устройства. Някои големи по размер шрифтове могат да се четат добре (на компютърен монитор), но не и на мобилния телефон. Така че, използвайте универсален шрифт. Изберете шрифт, който може лесно да се чете и размерът да не е по-малко от 11pt. Ако използвате уеб шрифтове, се опитайте да използвате не повече от два шрифта, с цел да се гарантира бързо време за зареждане и по изчистен уеб дизайн.

8. Изградете всяка страница като целевата страница

Повечето сайтове имат дизайн, който приема потребителя, че ще влезе през началната страница и ще се навигира в сайта от там. Реалността, обаче е, че по-голямата част от посещенията за повечето сайтове започват от страница, която не е началната страница. Затова е необходимо да бъде изработен сайта по такъв начин, че каквото страница посетителят се отвори, основната информация да е налице.

9. Използвайте адаптивен дизайн

Така автоматично сайтът се адаптира към браузъра, от който е отворен. Вместо да се разработи сайт за всяко устройство, адаптивният сайт има за цел да се адаптира към размера на браузъра. По-доброто потребителско преживяване обикновено се изразява в повечето прекарано време във вашия сайт.

10. Забравете Flash

Благодарение отчасти на продължаващия спор между Adobe и Apple, дните на Flash като стандарт в интернет бавно наближават своя край, така че защо да останете с него, когато има други опции, които са много по-удобни за потребителя? HTML5 набира по-голяма подкрепа в интернет, като текста е по-подходящо пригоден за търсачките и има способността да работи на много от популярните мобилни операционни системи, без да изисква добавка. Същото не може да се каже за Flash.

11. Не забравяйте за бутоните

„Изпрати“ или „Свържете се с нас“ бутони в долната част на уеб формата могат да бъдат най-грозната част на уеб сайт. Така че, насърчете дизайнерите да направят бутоните привлекателни за посетителите, с красив уеб дизайн, за да не могат да им устоят. Те просто трябва да щракнат върху него. Когато посетителят постави курсора си върху бутон, той трябва да променя цвета си, градиента, прозрачността или шрифта.