Оптимизация за търсачки (SEO) е преминала през поредица от промени през годините. По-стари тактики, които са фокусирани върху оптимизацията и black-hat практики по ключови думи въз основа, че вече не са актуални и модерни стратегии, които се фокусират върху потребителското изживяване, и как да ги замени. През цялата си история, SEO е икономически ефективна и изключително полезна стратегия за собствениците на предприятия от всички отрасли.

Но въпреки опростеното развитие на стратегията, много собственици на бизнес са все още твърде уплашени от възприеманата трудност на SEO. SEO е стратегия, и тя не изисква голямо внимание, но вече е достигнала точката, където тя вече не е трудна. С правилния манталитет и ангажимент, всеки собственик на бизнес може да започне изграждането на SEO кампания

Корените на недоразуменията

За собственици на бизнес които не са запознати с техническата страна на уеб програмирането, идеята на алгоритъма на Google често изглежда изключително сложна – наистина, самият алгоритъм е изключително сложен, но това не означава, че трябва изключително сложна стратегия за да бъде успешна с него. Тези собственици на бизнес обикновено мислят за усъвършенстваното проектиране и кодиране на стоките, които отиват в поддържането на този алгоритъм и развитието на сложни уеб сайтове, както и да мислят колко невъзможно е да се изгради нещо от този мащаб с ограничени познания.

Погрешното схващане тук е, че сложни структури изискват сложни стратегии, ако те ще бъдат впрегнати в пълния им потенциал. Все пак, въпреки сложна основа принципите, които стоят зад алгоритъма за търсене на Google са прости и лесни стратегии, те са достатъчни за постигане на положителни резултати. Целта на Google е да даде на потребителите възможно най-доброто онлайн преживяване, което означава да ги даде на най-подходящите, уместни и ценни резултати.

Основите които всеки може да овладее

Процесът който Google използва, за да изчисли ранк-а е изключително сложен – и експерти от търсенето дори не го разбират напълно, защото Google никога не е публикувал  вътрешната изработки на алгоритъма. Но ние знаем, че трябва да отговаря на две изисквания, за да се класира високо за дадена заявка: вие трябва да се разглежда като властен, и вие трябва да публикувате това, което хората търсят. Сайтовете които отговарят на тези изисквания, ще се класират най-добре.

За щастие, изпълняването на тези изисквания може да се направи с основни стратегии, които се прилагат последователно във времето. Колкото повече ги прилагате, и по-последователно ги изпълнявате, толкова повече вашето онлайн присъствие ще расте.

Съдържанието на сайта се предлага в два основни раздела. Първо, вие ще трябва да се оптимизирате тялото на вашия сайт, за да се гарантира, че Google може да разпознае целта на вашия сайт и промишлеността на бизнеса ви. За да направите това, уверете се, че страниците на сайта са в ред.

Вие ще искате да се отличават най-важните ви страници (като „Home“, „Продукти“ и „контакти“). Включете думи и фрази, които описват вашия бизнес, но не се опитвайте да натрупате вашето съдържание с тях. Съсредоточете се върху написването на оригинално съдържание. Оптимизиране на вашето тагове и мета тагове, също е изключително полезно, особено в началото на кампанията си.

Напишете най-малко един блог пост с 1000 думи (или повече) всяка седмица. Пишете за теми вашата аудитория иска да научи за, да отговори на техните потенциални въпроси в колкото е възможно повече подробности. Пишете теми които вашата аудитория иска да чете. Това ще ви помогне да бъдете сайта където хората ще търсят, и ще се класирате по-добре.

Входящи връзки. Изграждане на авторитетен домейн означава да имате силно онлайн присъствие, и това означава, че имате качествени входящи връзки, сочещи към вашия сайт. Изграждането на тези връзки е сравнително лесно – можете да поставите връзки, сочещи към вашия сайт в тялото на външен гост блог пост, коментар от форума. Само не забравяйте да разнообразите вашата стратегия. Използвайте много източници, които да сочат към много различни вътрешни страници на сайта ви.

Социални профили и страници. Ако все още нямате социално-присъствие вече е време да се появите. Направете си профили за Facebook, Twitter, LinkedIn и други мрежи. Публикациите редовно ангажират вашата аудитория, и доверието ви като онлайн бизнес ще се подобри значително. Колкото повече положителни отзиви получавате, толкова по-високо ще се класирате.

 

В следващата ни публикация „Истинските предизвикателства на SEO“ ще разберете още съвети за по-добро и по-лесно SEO!