“Connection is evolving and so are we.”

Това е посланието, което ни посреща на официалната страница на Meta. Отново там виждаме пояснението, че “Метавселената е следващото ниво в еволюцията на социалната връзка. Визията на нашата компания е да помогне за оживяването на метавселената, така че променяме името си, за да отразим нашия ангажимент към това бъдеще.”

Но какво означава това на по-разбираем език за нас? Защо такъв гигант като Facebook стана Meta и какво е „metaverse“? Сега ще ви разкажем.

Какво е Meta?

На 28 октомври Марк Зукърбърг се появява във виртуалната конференция Connect 2021 на Facebook и ентусиазирано ни развежда в уютна обстановка и разговори с няколко души относно новостите. Г-н Зукърбърг и неговият специално подбран екип в продължение на почти час и половина излагат визията си за така наречената метавселена, потапящата виртуална среда на Facebook – която от тази дата беше преименувана на Meta. Във видеото се показват част от възможностите, които ще имаме в метавселената – да работим, спортуваме и комуникираме интерактивно и чрез смарт устройства като очила, чрез виртуална и добавена реалност с хора от всяка точка на света, но не само.

По време на самата конференция от социалната мрежа Facebook, които тази година пуснаха свой собствен чифт умни очила в колаборация с Ray-Ban, обявиха множество нови актуализации на продукти за AR и VR. Те включват начин хората, които използват Oculus VR слушалки, да се обаждат на приятели чрез Facebook Messenger и хората да канят други в социална версия на дома си, наречена „Horizon Home“.

Зукърбърг също показва видео демонстрации на това как може да изглежда метавселената, като хората се свързват като аватари и се пренасят до цифрови версии на различни места и периоди от време. Той казва, че метавселената трябва да бъде изградена с мисъл за безопасността и поверителността на всеки в нея. И това определено е въпрос, на който трябва глобалната компания да обърне сериозно внимание на фона на огромните глоби, които отнесе за нарушения на сигурността през 2019 г. – 5 милиарда долара. А съвсем наскоро беше заведено още едно съдебно дело за поверителност, което се опитва да държи Facebook отговорен за нарушението на Cambridge Analytica. В него главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг е привлечен като ответник, твърдейки, че той е играл ключова роля при вземането на решения. Освен това се посочва, че вероятно е ръководил вътрешна програма, която е довела до масово неоторизирано разкриване на лична информация.

Но да се върнем на актуалния въпрос: защо се налага това ребрандиране и промяна на името на Facebook? Това решение отразява бъдещите възможности за растеж на компанията отвъд едноименната платформа за социални медии. Всъщност Facebook иска ребрандирането да покаже как главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг препозиционира технологичната компания около метавселената, която той вижда като ключова област за растеж, привличаща потребители от цял свят.

„Следващата платформа ще бъде още по-завладяваща – определящото качество на метавселената ще бъде усещането за присъствие – сякаш сте точно там с друг човек или на друго място. Да се ​​чувстваш истински присъстващ с друг човек е върховно постижение на социалните технологии. Тук не става въпрос за прекарване на повече време пред екраните; става дума за това да направим времето, което вече прекарваме по-пълноценно“, добавя Зукърбърг в изявлението.

Както при повечето от стратегическите съобщения и ходове на Facebook, ребрандирането обявено на 28 октомври формализира промяна, която е в ход от години. Компанията вече има повече от 10 000 души, работещи по проекти за разширена и виртуална реалност в нейното подразделение на Reality Labs – приблизително два пъти повече хора от целия персонал на Twitter – и заяви, че планира да наеме още 10 000 души в Европа.

Създателят на Facebook подчертава: „В момента нашата марка е толкова тясно свързана с един продукт, че не може да представлява всичко, което правим днес, камо ли в бъдещето. За да отразяваме кои сме и днес и какво е бъдещето, което се надяваме да изградим, с гордост споделям, че нашата компания вече е Мета.“

Какво е метавселена?

Метавселената е планирана да бъде хибрид от днешните онлайн социални преживявания, понякога реализирани в три измерения или проектирани във физическия свят. Това ще ни позволи да споделяме завладяващи преживявания с други хора, дори когато не можем да бъдем физически заедно – и да правим неща, които не можем да правим във физическия свят. Представете си, че искате да играете на карти или шах с вашите баба и дядо, които са далеч в друг град или трябва да присъствате на виртуална среща с колеги от 3 континента – с метавселената това ще е възможно без да пътувате. Това е следващата стъпка в еволюцията на социалните технологии.

Името е избрано, за да опише ключовия продукт, за който Зукърбърг се надява, че Facebook – сега Meta – ще бъде представен от: метавселената, името за споделено онлайн 3D виртуално пространство, което редица компании се интересуват да създадат като вид бъдеща версия на Интернета.

Зукърбърг посочва в официалното изявление за ребрандирането, че „в това бъдеще ще можете да се телепортирате мигновено като холограма, за да сте в офиса без пътуване до работното място, на концерт с приятели или в хола на родителите си, за да наваксате пропуснатото време“. 

Обобщение

Meta изгражда технологии, които помагат на хората да се свързват, да намират и участват в общности и да развиват бизнес дейности. Когато Facebook стартира през 2004 г., това промени из основи начина, по който хората се свързваха. Приложения като Messenger, Instagram и WhatsApp допълнително дадоха възможност на милиарди по света да комуникират и изградят бизнесите си онлайн. Сега вече знаем, че Meta преминава отвъд 2D екраните към потапящи преживявания чрез разширена и виртуална реалност, за да помогне за изграждането на следващата еволюция в социалните технологии.

Интересно е, че новото име произлиза от гръцката дума за „отвъд“ и символизира, че “винаги има още какво да се създаде”. И така, новото име също ни подсказва, че с течение на времето потребителите няма да се налага да използват Facebook, за да потребяват другите услуги на компанията.