Защо да инвестирате в SEO

Оптимизацията за търсачки или SEO е процес на стратегическо оптимизиране на даден уебсайт, за да се класира по-високо в резултатите от търсенето. Приложена и управлявана правилно, една SEO стратегия може да помогне на вашия бизнес да достигне до много повече и да генерира повече потенциални клиенти, като прави това без почивка.

Защо да инвестирате в SEO оптимизация – мнението на експертите

Причина №1 | Повишена видимост

Ако искате да привлечете повече клиенти към Вашия бизнес, трябва да сте сигурни, че те могат да ви намерят. Все по-голям брой потребители се обръщат към онлайн търсенето, за да проучат продукти, услуги и фирми, преди да вземат решения за покупка.

Всъщност едно проучване, проведено от Google, установи, че 70% от собствениците на смартфони са използвали устройствата си за онлайн проучване, преди да направят покупки в магазина. Така че дори ако крайната ви цел е да стимулирате трафик и покупки в магазина, силното цифрово присъствие все още е от решаващо значение, за да ви помогне да постигнете тази цел.

Как SEO може да подобри Вашата онлайн видимост и да Ви помогне да се свържете с по-широка аудитория от потенциални клиенти? SEO е общ термин, който включва набор от различни инструменти за постигане на една цел: да се подобри класирането на уебсайта на даден бизнес в резултатите от онлайн търсенето. Когато потенциален клиент търси продукти или услуги като Вашите и въведе конкретна ключова дума или фраза в търсачка, Вие бихте искали Вашият бизнес да се класира възможно най-високо в резултатите от търсенето. Колкото по-висок е Вашият ранг, толкова повече трафик е вероятно да получите и толкова по-голям шанс за продажби.

Освен това, Вашият уебсайт не е единствената част от дигиталното присъствие, която оказва влияние върху Вашата видимост. Една много важна част от всяка SEO стратегия е да заявим и потвърдим Google Business профила за Вашия бизнес, а ако няма такъв – да го създадем. Това е важно за локално SEO, защото може да увеличи шансовете Ви да се показвате в органични класации, както и при търсения в Google Карти за потребители в близост до Ваши обекти.

Причина №2 | Изграждане на доверие с клиентите

SEO оптимизацията и потребителското изживяване (UX) работят ръка за ръка едно с друго. Органичното изграждане на доверие е начинът, по който SEO помага на Вашия бизнес. Потребителското изживяване е начинът, по който вашата аудитория взаимодейства с уебсайта Ви. Когато Вашите клиенти имат положителен опит с Вашия бизнес, Вие получавате повече кликвания в мрежата, увеличавате трафика и в крайна сметка допринасяте за успеха на SEO стратегията още повече. Тъй като това се случва органично с течение на времето, специалистите по оптимизация ще наблюдават различни критерии за оценка на представянето на сайта и ще правят корекции при необходимост и съответния заявен план.

Потребителското изживяване на свой ред е още един важен елемент, който включва информация за това колко добре Вашите клиенти могат да навигират във Вашия сайт. Основата на Вашия уеб сайт трябва да е солидна и здрава. UX е комбинация от това как уеб дизайнът, тонът и брандирането се обединяват, за да направят изживяването на потребителя възможно най-доброто.

Добрата SEO оптимизация и UX означават, че Вашият бизнес ще изгради доверие органично. Органичните търсения са резултатите от търсенето, които се появяват в SERP стриктно чрез търсене на потребител. Това означава, че не сте платили, за да сте на върха на SERP. Изграждането на доверие органично изгражда SEO и с течение на времето ще продължите да растете и оптимизирате своя дигитален маркетинг и бизнеса си като цяло.

Причина №3 | Видимостта привлича клиентела

Привличането на видимост по органичен начин означава, че вашият уебсайт се показва заради това, което са търсили вашите клиенти. Клиентите могат да ви потърсят въз основа на техните нужди, което е мястото, където ключовите думи наистина имат значение. Когато клиентите ви видят като бранд или бизнес, който може да отговори на техните нужди, вие стимулирате ангажираността. 

Това обаче е само началото на потребителската пътека, а тя не може да започне, ако клиентите не разберат за вас. Значението на SEO е, че позволява на потенциалните клиенти да ви видят, което означава, че процесът на ангажиране може да започне.

Причина №4 | Установяване на Доверие + Надеждност

Задайте си следния въпрос: Колко често преминавате през първата страница на дадени резултати от търсенето с Google? Ако сте нещо като средностатистическия човек, този отговор вероятно е „рядко“, ако не и „никога“! 

Изследванията показват, че 75% от търсещите никога не преминават през първата страница на предоставените от тях резултати от търсенето; ето колко достоверно изглежда огромното мнозинство от хората, използващи Google, да мислят за всички обяви, които се показват на „свещената“ първа страница. 

SEO е това, което ще помогне на вашия уебсайт да се изкачи нагоре в класацията на местните резултати от търсенето и на свой ред ще добави повече доверие и надеждност към вашата марка. 

Тъй като алгоритмите на Google и обхождащите сайтове анализират и оценяват вашите уеб страници за оптимизиране, добре оптимизираният уебсайт ще се открои пред Google, което играе важна роля при определянето на класирането на страниците в търсачките.

Причина №5 | Измерва се с ясни инструменти 

И накрая, но не и по значение, едно от най-големите предимства на SEO е, че можете да се измерва почти всеки аспект от резултатите. Ние използваме различни инструменти и техники като Google Analytics, SERPstat, SEMrush И други, за да наблюдаваме трафика на сайтовете, Google AdWords, източници на препратки, реализации и всеки друг показател, който има значение за вашия бизнес. Точната оценка ни позволява да разпределяме ресурсите на точните места и така вие може да адаптирате маркетинговия си бюджет към стратегиите, които имат най-голямо влияние върху поставените цели.

Причина №6 | Конкурентите ви вече го правят

В днешните динамични времена всеки бизнес се бори за вниманието на целевата си аудитория. Вашите конкуренти също се надяват да привлекат повече потенциални клиенти и поне няколко със сигурност използват SEO, за да увеличат дигиталното си присъствие. 

Ако вие не правите същото, рано или късно ще започнете да губите позиции пред конкуренцията си. Друго нещо, което трябва да запомните е, че дори след като сте достигнали върха на класацията в резултатите от търсенето, работата ни не е приключила, защото тези позиции не са статични и могат да се променят всеки момент. 

За да поддържаме толкова добро класиране, трябва непрекъснато да оптимизираме сайта и цялостното присъствие онлайн. За щастие дори малките предприятия могат да намерят начини да успеят и дори да изпреварят много по-големите си конкуренти с правилните инструменти. 

В крайна сметка всичко опира до наличието на правилната стратегия за SEO и влагането на времето и усилията, необходими, за да дадете на бизнеса си конкурентно предимство и възможност да израсне както онлайн, така и офлайн.