В SEO индустрията има пълен списък на SEO инструменти и хакове, които могат да помогнат на оптимизаторите да си вършат работата по-добре. Някои инструменти са безплатни, други се заплащат. Тези инструменти съществуват, за да ви помогнат да изпълнявате работата си по-добре и да помагат за развитието на индустрията.

Написали сме инструментите, които повечето от SEO консултанти и анализатори използват, за да извършат пълен SEO одит. Имайте предвид, тъй като SEO индустрията се променя толкова често, че някои оптимизатори идват и си отиват, всеки ден се появяват нови инструменти, този списък може да не е най-актуалния, но е доста добър към момента.

Screaming Frog

Screaming Frog е страхотен инструмент, който ви дава бърз преглед на вашия сайт. Той има както безплатна, така и платена версия (приблизително 165$ годишно).

Xenu

Ако не искате да похарчите $ за Screaming Frog  можете да използвате Xenu напълно БЕЗПЛАТНО.

Съвет: Най-доброто използване на Xenu е да се създаде работна карта на сайта. Има много алтернативни инструменти за създаване на XML карта на сайта, но Xenu ги прави доста добре. Xenu също може да се използва за да се намери липсващите ALT тагове на вашите изображения.

Excel

Excel трябва да бъде най-добрият ви приятел. Също можете да използвате алтернативата Google Docs.

Съвет: Трябва да се знае (или поне се научи) как да използвате осовите таблици, за да анализирате голям набор от връзки и данни, генерирани от SEO инструменти като Screaming Frog.

Opensite Explorer

Opensite е инструмент на MOZ (платен и безплатен), който се използва за анализ на препратки.

Sequel Pro

Това се използва за анализ на големи количества информация, подобни на MySQL, но по-лесен за употреба.

Съвет: Понякога Excel не може да се справи с вашите масивни данни, за това започнете да използвате Продължение Sequel Pro. Тя може да ви помогне бързо да проникне през вашите данни и след това да се прехвърлят към CSV за анализ в Excel.

Majestic SEO

Друг backlink инструмент (платен и безплатен).

Ahrefs

Това е още един backlink инструмент (платен и безплатен)

Similar Web

Това е инструмент за уеб класиране и анализ.

Съвет: Използвайте този инструмент, за да проверите вашите конкуренти.

WayBack Machine

Този SEO инструмент осигурява връзки към стари версии на уеб страница.

Съвет: използвайте архива, за да проверите за преместени страници или прекъснати връзки. Можете да използвате архива, за да проверите дали старите си връзки са все още активни.

Pingdom

Pingdom осигурява безплатни инструменти, които анализират представянето на скоростта на страницата си.

Съвет: Използвайте Pingdom да следватe вашият Traceroute. Въпреки че можете да използвате терминала за това, използвайте Pingdom да проверите на вашия доставчик на хостинг услугите. Не си мислете, че вие ​​сте на добър хостинг.

GT Metrix

Това е безплатен инструмент, който ще ви помогне да анализирате бързината и ефективността на Вашия сайт. Page Speed​​, YSlow и GTmetrix.

Съвет: Използвайте раздела история за проверка на архивираната скорост на вашия сайт.

Searchmetrics Suite

Searchmetrics Suite ви позволява да следите ключовите думи, анализира ранга на сайта и много други услуги.

HTML Validator

Този валидатор ще провери правилността на вашия HTML, ще ви помогне да произвеждате по-добри уеб страници.

Съвет: Започнете от тук, когато правите одит на сайт. Валидатора ви казва ако имате отворени тагове, отворени DIV-ове или огромни грешки.

SEM Rush

Това е конкурентен изследователски инструмент, който предоставя данни за конкуренти и лидери от индустрията.

Съвет: Използвайте го за да изучите вашите конкуренти, за да получите идеи за ключови думи които може да ви дадат по-голям трафик.

Ayima Chrome Plugin

Това е разширение на Chrome, която проверява HTTP кодове за състоянието и пренасочва на интернет страницата, която посещавате. Силно се препоръчва и ще направи живота ви много по-лесен.

Съвет: ако това разширение показва четири или повече пренасочвания на вашия сайт, вие ще трябва да  намалите пренасочванията. От Google не искат да следват твърде много пренасочвания.

Moz Bar

Това е безплатен SEO Toolbar от MOZ. Той ви дава възможност за бърз преглед на SEO факторите на сайта ви.

Съвет: Това ще ви позволи да знаете дали страницата се индексира, и когато кликнете върху нея ще ви покаже точно това, което Google вижда, когато го обхожда и индексира страницата.

Panguin Tool

Този инструмент ви позволява да видите вашите Google данни.

Съвет: Пуснете този инструмент след всяко основно обновяване от Google.

Social Crawlytics

Това е безплатен инструмент, който ви позволява да се идентифицира най-влиятелното и най-споделеното съдържание, и да разберете кой го е споделил.

Coda 2.0

Coda е текстов редактор.

Съвет: Използвайте Coda за масово редактиране на вашите данни. Coda може бързо да изреже вашите данни, да намери, да се замени, и да направи едно чудесно място за писане.

Draftin

Това е приложение, което можете да използвате на вашия работен плот, за да композирате нещо, от блог статии с технически копия.

Съвет: Използвайте Draft вместо да се опитвате да пишете в WordPress.