Структурата на сайта е едно от най-важните неща за него. Ако не се направи както трябва, още в началото, след време може да имате проблеми относно класирането в търсачките и това дали потребителите стигат лесно до това, което търсят. Сайтът трябва да е структуриран, така че с максимум 2-3 клика потребителя да достига до това, което търси. Как да стане това?

1. Структурата на сайта

 • Дърво на сайта – Дървото на сайта трябва да е създадено възможно най-кратко и лесно за потребителя. Ето и пример за дърво на сайт:
  – Телефони
  – Компютри
  – Здраве и красота
  – – Грим и маникюр
  – – Парфюми
  – – Аксесоари за лична грижа
  – – – Епилатори
  – – – Преси за коса
  – – – Машинки за подстригване
  – – Устна хигиена
  – Спорт
 • Бързо достигане до страница – Всяка страница трябва да се намира бързо и лесно. Колкото повече клика има една страница от началната страница на сайта, толкова по-добре се класира тя. На страниците, които потребител не може да кликне или става много бавно, като трябва да влезе в други 3-4 страници, за да достигне до нея, толкова по-маловажна става тя и няма да се класира добре в търсачките. Опитайте се да създадете структура на вашия сайт, с която потребителя да кликва 2-3 пъти и да достига това, което търси.
 • Важни раздели на сайта –  Кои са важните раздели на сайта? Това са най-важните страници като: Услуги, За нас, Контакти и др. Тези страници трябва да са достъпни от началната страница на сайта. Всички раздели, които имат линк от началната страница, ще са с най-висок приоритет. Важните раздели на сайта, не трябва да се намират по-навътре от 2 нива.
 • Хлебни трохички (breadcrumbs) – Хлебните трохички или така наречените breadcrumbs са навигационни линкове. Те ви помагат с установяването на структурата на сайта и подобряват неговата използваемост за потребителите.
  Breadcrumbs
 • Sitemap – Картата на сайта е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Ако не знаете как да си създадете карта на сайта можете да прочетете „Как се създава карта на сайта„.
 • HTML – Уверете се, че сайтът ви е създаден основно с HTML. Роботите не идентифицират добре сайтове, които са изградени на Flash и JavaScript.

2. Адреси на страниците

 • Структурата в страниците – В страниците трябва да е отбелязана и структурата на сайта. Освен, че ще е по-удобно за потребителите, ще ви помогне и при класирането в търсачките.
 • Search Engine Friendly адреси – Използвайте адреси които са SEF ( http://domain.com/services/web-design/). Опитвайте се да избягвате адреси като domain.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1:welcome-to-opencart&catid=1:latest-news&Itemid=50.
 • Кратки URL адреси – Адресите на сайта ви не трябва да бъдат дълги. Опитайте се да ги съкратите максимално като и едновременно те бъдат и точни. Дългите адреси ще бъдат изрязани когато се поставят на различни места. Също така, това ще помага и на потребителите когато те споделят с приятели или в социални мрежи линковете.

Чрез следването на тези кратки стъпки, ще имате една добре оптимизирана структура на вашият сайт. Ще помогнете на вашите потребители да намират бързо това, което търсят, както и на търсачките да индексират по-важните неща в сайта ви.

Това е поредната ни статия от поредицата „Безплатно SEO?!“. Абонирайте се за да получите първи другите ни статии и да не давате излишни пари за оптимизация на вашият сайт!