Когато стартирах в този бранш и започнах да печеля пари… тогава никога не съм предполагал, че някой може да ми зададе този уникален въпрос. А той, както разбрахте вече от заглавието е: SMM ( Social Media Marketing ) срещу така позната ни SEO ( Search Engine Optimisation ). Ами може би начинаещ ще се блъска главата в стената много време, преди да отговори на този така кратък, но обширен въпрос. Но все пак социалните мрежи и SEO оптимизацията са се доказали през годините, че са добра стъпка към успеха. Ако трябва да говорим глобално, аз лично бих избрал да направя и двете. Но все пак темата е кое от двете е по-добро, по-ефективно.

Като човек с голям опит тук, отговарям само на база своята практика и личните си наблюдения на въпроса. Според мен SEO оптимизацията е в пъти по – ефективна. Социалните мрежи само пращат трафик към сайта Ви, докато SEO оптимизацията вдига сайта Ви по позиция в така познатият ни Google. Като подкрепа на моята теория ще кажа, че нито един бранд не разчита само на мрежите. Отговорът е доста прост за един специалист, но коллкото и да ни се струва невероятно: начинаещите често се колебаят на кое от гореспоменатите да наблегнат и кое е по-ефективно.

SMM е нещо, което може да докарва добър трафик, но не и да замести SEO. А ако сте специалист, на който не са му задавали този въпрос и все още се чудите на въпроса, то разгледайте множеството объркващи статии в интернет, където SMM не се издига в култ, а в свръх култ. Затова, драги начинаещи, не се подвеждайте! И най – важното: Оптимизирайте сайта си добре и не смятайте, че без Facebook няма бизнес – напротив, точно обратното е!

Малко странна статия за интернет пространството, но само този, който има богата практика може да се съгласи с нея. Всички останали отново ще се съгласят, но след време.