Зависи от гледната точка, ако имате време и търпение SEO оптимизация, разбира се!

Може би очаквахте да четете фермани, за да получите отговор на този въпрос, който вълнува всички, които са собственици на малки или големи сайтове. Много често потребителите се объркват и разклоняват – плащат за SEO оптимизация и за реклама  в мрежата на Google. Трябва обаче да Ви уверя, че и това не е никак добър вариант. Направете ги по отделно. По този начин ще Ви е по-лесно да разберете кое работи по-добре.

Каквото и да си говорим, гиганта Гугъл си е монополист на 1000%. В случая това означава, че не могат да го спрат никакви глоби, забрани или пък закони. Той прави каквото си реши и когато си реши. Търсачката не само прави така, че колкото повече плащаме, толкова повече да имаме нужда да го правим, а и иска наистина много, много средства за резултат. И какъв резултат, като става така, че колкото и да плащаме да има нужда от още. Разбира се и конкурентите не спят. Ако ние оптимизираме нашите сайтове и те оптимизират техните. Колкото повече те оптимизират, толкова повече и вие трябва да оптимизирате.

Нека разясним за тези, които още не са разбрали: Ако искате първа позиция по конкурентна ключова дума (чрез реклама), можете да дадете на Google колкото желаете пари – той ще направи така, че резултатите Ви да спаднат отново, когато спрете да рекламирате.

Ситуацията при SEO оптимизацията, обаче е малко по – различна

Въпреки отчаяните опити на Google да спрат SEO оптимизацията чрез „Панда“ и „Пингвин“ наказания, за щастие тя все още остава! Въпреки, че популяризацията се прави без ценната помощ на търсачката, тя наистина е много ефективна. Резултатите винаги са трайни, ако имате качествен контент и задържате посетителите във Вашия сайт.

Съвет

Съветваме Ви да използвате услугите само на фирми, които имат портфолио и доказателства, че могат да свършат добра работа по сайта Ви. Не забравяйте също така, че винаги евтиното излиза скъпо, защото ако попаднете на „евтиното“, можете да намерите оферта за 30 лева на месец. При такива обстоятелства, просто им подарявате някаква сума пари, дори и в случая минимална, без да има дори минимален ефект.

Разликата между SEO оптимизация и реклама

Разликата между SEO оптимизацията и рекламата в Google AdWords е това, че чрез оптимизацията може излизаш на първи позиции когато си оптимизираш добре сайта, а чрез рекламата трябва постоянно да се дават пари за реклама, за да ти се виждат рекламите. По този начин може да изгубите малко повече пари, но ще стане по-бързо. Оптимизацията е процес, който изисква месеци, дори година за резултат.