Бизнесът все повече и повече става зависим от онлайн присъствието, така че нуждата да имате успешен уеб сайт е много висока. Въпреки това, някои предприемачи имат погрешни представи, за това, как уеб дизайна и разработката трябва да работят. Тук ще опишем някои общи вярвания сред не-технически грамотните хора от бизнеса, относно уеб дизайна.

Уеб дизайнът е лесен

Един от най-болезнените заблуди е, че уеб дизайнът е лесен. Това, очевидно, не е. Разбира се, един сайт може да изглежда красив, без усилия, и да работи интуитивно, но това не става просто ей така, без много упорита работа. Всеки бутон или функция в страницата отнема часове на кодиране. Всяко оформление изисква талант за рафиниране на творчеството, както и да отразява лицето на марка.

Всяка графика отнема време за търсене, а и много от тях са създадени от нулата. Противоположно на общоприетото схващане, някои от най-простите дизайни на уеб сайтове са най-сложните за изработване. И комплексните сайтове не са евтини. Така че, следващия път, когато гледате със страхопочитание в разкошен сайт, имайте предвид, че е той е отнел стотици часове (и един голям бюджет), за да се създаде.

Моят дизайнер трябва да реагира незабавно на всяко търсене

Много уеб дизайнери избрат кариерата си, защото имат страст към уеб дизайна, но и защото могат да работят в удобно за тях време. Всеки работи по различен начин и някой рекламни дизайнери не са продуктивни от 9 до 5 в офиси на работни бюра. Това трябва да се разбира, когато се работи с екип от дизайнери.

Един добър дизайнер трябва да ви каже най-напред какъв конкретно е работният му график. Ако дизайнерският екип е по-продуктивен през нощта, не очаквайте да се отговори веднага на имейл в на 8 часа сутринта. Ако дизайнерът не работи в неделя, изчакайте до понеделник, за да попитате за промените, които сте поискали. Точно както искате времето ви да бъде уважавано, твоят дизайнерски екип иска и тяхното да бъде уважавано. Уверете се, че ще питате за часа, преди началото на проекта, за да знаете най-доброто време да поискате промени и кога може да се очаква актуализация или отговор.

Всеки трябва да участва в процеса

Поддържането на всички на едно и също ниво е важно, но не всеки човек в компанията трябва да участва във всяка среща. Много предприемачи се опитват да поддържат информацията на всички актуална, но това може да бъде колосална загуба на време за тези, които не са включени. Вместо това, пазете тези сесии само за тези, които ще се работят по проекта.

Вашите програмисти не трябва да знаят тънкостите на това, което ще бъде публикувано в блога ви. И вашите копирайтъри не е нужно да знаят как е бил изграден блога. До като се уверите, че ядрото в екипа се състои от най-подходящите членове, ще спестите време и пари и вашите служители могат да се концентрират върху своите участъци от проекта.

Моят сайт е готов, работата е свършена

Уеб дизайна не е нещо, за което се дават пари веднъж. Мрежата винаги се променя и уеб сайтовете се нуждаят от непрекъснато осъвременяване, за да останат в съответствие с най-добрите практики и очертаващи се тенденции.

Независимо дали това е поради новия алгоритъм на Google или нова естетическа тенденция, вашия сайт най-вероятно ще „еволюира“ няколко пъти в продължение на няколко години. Уеб сайтовете, също, трябва да се поддържат, за да сте сигурни, че те работят постоянно и денонощно.

Уеб разработчиците постоянно следят за прекъснати връзки, user experience и функционалност. По същия начин, съдържанието и SEO стандартите са в постоянно движение, така че вашия сайт ще трябва да се обновява често, ако искате да останете в топ редиците. Разберете, че когато вие наемате разработчик за изграждане на вашия сайт, той или тя ще създаде живо същество, което трябва да бъде управлявано и подхранвано.

Моят дизайнер трябва да прави това, което му кажа

Разбираемо е, че много предприемачи смятат, че те ще командват парада. В края на краищата, това са вашите пари; би трябвало да можете да диктувате какво искате, нали? Не е задължително. Уеб разработчиците прекарват по-голямата част от живота си за изучаване на техническите и творческите аспекти на дизайна; това им е работата. Трябва да вярвате, че най-опитните решения, които вземат, са точни за вашия бизнес.

Това не значи, че никога не трябва да предложите конструктивна обратна връзка, но не и микро-управление на вашия екип. Тези хора знаят какво правят и те искат най-доброто за вашия бизнес. Тяхната работа е да вземат визията на вашата компания и да я превърнат в user experience на уеб сайт. Те имат техниката и знанията, за да водят трафика и да обръщат читателите в купувачи, така че, се научете да се доверявате на преценката им.

Моят сайт е направен, време е да гледам потока от посетители

Естествено е да се мисли, че след като вашият сайт е изграден, хиляди потребители ще „напълнят“ сайта ви.

Ами защо не? Вие имате красив нов уеб сайт, който функционира като в приказки и описва вашата марка перфектно. Истината е, че само защото вашия сайт е стартирал, не означава, че ще стане популярен. Вашият сайт не е крайна точка на вашата маркетингова кампания, а по-скоро нейна основа. В крайна сметка, хората не могат да се насладят на домейна ви, ако те не могат да го намерят.

Въпреки че е работа на дизайнерите да се уверят сайтът да е оптимизиран за user experience, естетика и функционалност, не е тяхната работа да го популяризират. Това е мястото, където трябва да се използват други маркетингови тактики, като създаване на съдържание и социален маркетинг, влизат в игра. Отглеждането на бизнеса ви чрез вашия уеб сайт се групира доста усилия. Това изисква комбинация от ефективен маркетинг и оптимизация на уеб сайта. Така че, не предполагайте, че след като уеб сайтът е готов, ще видите незабавна отплата; това е един непрекъснат процес на влагане на усилия.

Всеки може да изработи уеб сайт

Има много лесни и достъпни за използване инструменти, с които да се изработи уеб сайт. За съжаление, това е довело до погрешната представа, че всеки може да изгради един зашеметяващ сайт. Това, просто, не е вярно. Макар, че тези инструменти са отлични за стартиращи предприятия и малките предприятия, те просто не могат да отговорят на нуждите на средните и големите предприятия. Има много повече от просто дизайн или отколкото само как изглежда сайта. Знаете ли как да изградите потребителска количка, която има неконвенционални форми на плащане? Дали вашият самостоятелно построен уеб сайт се интегрира с физическата ви POS система или има система за управление на инвентара?

Това са видовете неща, които уеб разработчиците правят, когато изграждат една страница. Разработчиците изграждат сайтове от нулата, така че те могат да се погрижат за нуждите на своите клиенти. Това е нещо, което „направи си сам“ платформите не могат да ви дадат. Ако сте изкушени да заръчате на технически грамотен член от вашето семейство, да изгради един сайт за вас, внимателно преценете нуждите на вашия бизнес, преди да го направите.

Просто ще копирам сайта на моите конкуренти

Вашата конкуренция може да даде някои ценни бизнес прозрения. За съжаление, някой предприемачи приемат това твърде буквално. „Сайтът на конкурентите ми е страхотен, нека просто да направя същото нещо“ – този начин на мислене не е най-добрата стратегия. Може да има няколко елемента, които ви впечатляват, но дизайна на конкурент трябва да служи за пример – не шаблон.

Важно е да погледнете в сайта на конкурент, за да разберете какво го прави невероятен – и кое не чак толкова. Вашият дизайнер иска да направи уникален сайт за вашия бизнес; това е неговата или нейната работа! Въпреки това, тези специалисти не искат да срутят друга успешна компания. Не се поддавайте на изкушението да копирате вашите конкуренти, а вместо това нека дизайнерът ви използва това за вдъхновение, за да създаде нещо точно за вас.

Уеб дизайнът не трябва да струва толкова много

Една от най-разочароващите заблуди е, че уеб дизайнът трябва да бъде евтин. На пръв поглед, красив, прост сайт може да изглежда за нетренираното око прекалено лесен да се създаде. Но истината е точно обратната. Сайт, който функционира и изглежда безупречно е резултат от опитен и талантлив дизайнер/разработчик.

За съжаление, много хора не разбират, че таланта, които е създал красив уеб сайт, струва пари. Уеб дизайнерите и разработчиците правят много повече, отколкото само страниците да изглеждат добре. Един ефективен домейн ще се отрази на вашата марка и да определи вашата компания. Трябва да се мисли за вашия уеб сайт като инвестиция – в края на краищата, вие получавате това, за което плащате. Той е вашата визитка.

А за дизайнерите и разработчиците, това са видовете клиентите, които трябва наистина да се избягват.