Графичният дизайн е област, която бързо се променя както творчески, така и технически. Макар, че е лесно да се изучават нови технически умения, то е също толкова важно, колкото да се съсредоточим в подобряване и да дадем всичко от нашето творчество.

Станете колекционери

Всеки път, когато видите дизайн, който ви е впечатлил, „вземете“ си го вкъщи и го запазете. Можете да е брошура, флаер, визитка или афиш. Те могат да ви бъдат чудесен източник за вдъхновение.

Купувайте си книги

Наличието на голяма колекция от книги е от съществено значение, за да се учим. Добре е често да си купувате книги, в които се разглеждат вдъхновяващи, образователни и технически теми.

Четете блогове, свързани с дизайн

Интернет е безценен източник на информация – можем да намерим по нещо за абсолютно всичко. В блоговете на други дизайнери можете да намерите много, от което да се научите.

Започнете свой дизайнерски блог

След като започнете свой блог ще видите, че е изключително полезно за самите вас. До голяма степен, ще започнете да отделяте още повече внимание на дизайна.

Присъединете се и бъдете активни в дизайнерска общност

Ако сте дизайнер на свободна практика, е почти задължително да се присъедините към дизайнерска общност. Така лесно ще разбирате новостите в дизайна и ще получавате обратна връзка. Да сте си собствен шеф е страхотно, но няма да можете да получавате критика и коментари по вашата работа.

Правете много снимки

В днешно време с напредването на технологиите, почти няма телефон без камера. Заснемайте всичко, което харесате – дизайни на билбордове, текстури, форми и като цяло всичко, което ви е впечатлило. След време ще имате полза от него.

Създавайте фалшиви проекти

Ако ви остане повече свободно време, създайте фалшив проект. Създайте си измислена марка, направете лого, брошура, уеб сайт – абсолютно всичко. Добре е да се практикува от време на време, тъй като поддържа удоволствието от дизайна и позволява на творчеството ви да се развихри свободно.

Усъвършенствайте дизайна на някой друг

Ако не искате да започнете проект по фалшива марка, вземете дизайна от проекта на някой друг и го направете по свой вкус. Така ще прецените какво „те“ са направили грешно и с какво можете да го направите по – добре.

Усъвършенствайте старите си дизайни

Сигурно сте поглеждали ваши стари проекти и сте си помисляли, защо изобщо сте го направили по този начин. Сигурно сте искали да ги изтриете веднага или вече сте го направили, но е важно да ги запазвате. Така ще видите, че вървите напред и подобрявате уменията си. Вместо да ги изхвърляте или изтривате, защо не ги обработите?

Посещавайте лекции

Посещавайте лекции на други дизайнери в местните училища или университети през няколко месеца. Винаги ще научите по нещо.

Научете нещо ново

Когато сте в творчески застой, опирайте нещо ново или направете нещо напълно несвързано с дизайна. Да изключите мозъка си и да го предразположите към нещо ново, обикновено създава забавна атмосфера за работа.

Вземете си скицник

Скицникът много помага да нахвърлите някаква идея набързо, без ограниченията на дизайнерския софтуер. Така ще видите огромна разлика в собствените си дизайни.