Ще ви споделя как аз предпазвам очите си. Всички, които работят на компютър, рано или късно имат проблем с очите. Ето няколко начина и програми, за да се предпазите от този проблем.

Какви програми използвам?

f.lux

F. Lux

Едната програма, която използвам, е f.lux и е напълно БЕЗПЛАТНА! Какво прави тя? Когато я инсталирате, програмата стои във фонов режим. Когато слънцето залезе, екрана бавно започва да розовее. Първите дни ще ви се струва странен цвета на екрана, но след около седмица няма да му обръщате внимание. Чрез намалената излъчвана светлина от екрана, очите се товарят сравнително по-малко. Самата програма има настройки, които позволяват: колко бързо да се промени екрана, избор на излъчваната светлина, къде се намираме, как да се показва през деня и други.

На мен тази програма ми помага много. От когато я използвам доста по-малко ме болият очите. Ако стоите повече от 8 часа на ден пред компютъра, ви препоръчвам да си я инсталирате задължително.

EyeLeo

Eyeleo

EyeLeo е другата програма, която ползвам. Тя е по-различна от f.lux. Тази програма ни напомня на всеки n минути да правим „упражнения“ за очите. По този начин ние ги тренираме. Ако отидете на лекар, много от тях ще ви кажат да правите упражнения за очите си. Ако някой друг ви гледа от страни, може да е малко странно, но с времето се свиква. EyeLeo има повече настройки от f.lux.

Някой от тях са:

  • да избираме на колко време да си тренираме очите (кратка почивка)
  • на колко време да имаме дълга почивка
  • можем да избираме колко време да ни е почивката и други

Когато дойде време за дълга почивка, ви пита дали искате да започне, или да ви удължи времето с 3 минути. Така ако имате някаква кратка работа, можете да си я свършите и тогава да почивате. Аз съм задал на всеки 60 минути да имам една дълга почивка от 10 минути, и на всеки 10 минути да ми показва какви упражнения да правя, които са по 10 секунди.

Използвайте тези две програми и ви гарантирам, че ще се чувствате по-добре.

Други начини

  1. Можете да си купите и специални очила за компютър. Тези очила са без диоптър и някой от тях се затъмняват сами при много светъл екран. Цените варират от 50 до 500 лева.
  2. Използвайте колкото се може по-малко яркост на екрана. Колкото по-светъл е екрана, толкова повече дразни той очите.
  3. Правете упражнения за очите си. В Интернет можете да намерите над 100 упражнения за очи. Изберете си 10 и ги правете на всеки 10-15 минути когато стоите пред компютър.
  4. Има капки, които защитават роговицата, избавят очите от изсушаването и възстановяват естественото им състояние. Такива препарати се използват преди да седнем пред компютъра.

Можете да прочетете за още много съвети от лекари и специалисти. Има много начини как да предпазим очите си, но ако използвате тези, които аз ви препоръчвам, ще имате драстично по-малко проблеми.

Ако искате да получавате други полезни съвети, можете да се абонирате чрез имейл и да получавате първи нашите статии!