1. Бъдете добър дизайнер: изработвайте добри проекти, които решават пробеми

Силната основа от работата, ръководи интереса от страна на потенциалните клиенти и повишава вашата действителна стойност като дизайнер.

Подобряване на качеството на нашата работа ни помага да получиме повече проекти, а също така допринася и за издигането на нашата индустрия напред.

Кои аспекти от вашата работа, като дизайнер, можете да подобрите и как?

Поставяйте си цели

Първата стъпка е да имате добра представа за това какво е „добър дизайн“. Помислете за всички ваши любими дизайнери. Напишете списък на петте най-големи дизайнери, на които се възхищавате. Следвайте тяхната работа, както и работата на други дизайнери, които те харесват и следят в социалните платформи като Behance, Dribbble, Pinterest и т.н.

Сега имате база за сравнение за работата на един добър дизайн.

Подобрете вашите визуални умения за дизайн

Първото и най-очевидно нещо е да работите по вашите визуални дизайнерски отсичания. Най-добрият начин да се подобрите в тази област е да се практикувате.

Прекарвайте от един до два часа на ден в анализиране, деконструкция и пресъздаване на работата на други дизайнери. Това, което ще започнете като упражняване на просто подражаване и възпроизвеждане на работата на някой друг, в крайна сметка, ще ви позволи да видите и да разберете защо някои дизайнери работят по-добре от други.

Много велики дизайнери са започнали по този начин. С течение на времето, вашата визуална библиотека ще се разширява в главата ви и ще започнат да ви идват и собствени идеи.

Дори ако сте опитен ветеран – просто продължавайте да творите, тъй като винаги има място за подобряване. Опитният готвач ще продължава да точи ножа си, нали?. Присъединете се към общности и намерете страхотни наставници, от който да се учите. Винаги намирайте време, за да научите нови умения, които могат да направят работата ви по-добра.

Мислете обективно

Дизайна е много повече от просто визуализиране. Става дума и за постигане на целите на клиента и да мислите за работата си като част от система. Много от дизайнерите не искат да мислят, че работата им седи в маркетингов план или бизнес стратегия. Но всъщност е така.

За да бъдете ефективен дизайнер, е от съществено значение да имате цялостен поглед върху нещата. Трябва да видите къде работата ви се вписва най-добре в общата картина. Да притежавате цялостен поглед означава да отделите известно време да опознаете другите компоненти на системата. Започнете да четете за бизнес, маркетинг, копирайтинг, уеб дизайн, както и други свързани с тях теми.

Макар и да има изкуство в това, което правим, ние не сме хора на изкуството. Ние сме дизайнери. Това е балансът на форма, функция и потребител/клиент, който прави вашите проекти страхотни.

2. Бъдете добър комуникатор

В края на деня, клиентите (независимо дали те са креативни директори, маркетинг мениджъри, или собственици на бизнес) са просто хора. Хора като вас и нас.

Да бъдете в състояние да комуникирате добре и красноречиво ви помага да изградите доверие с клиентите си. Колко добре може да отговорите на техните въпроси? Опитайте се да бъдете съпричастни и да се поставите на мястото на клиента си. Какво те трябва да знаят и как може да решите най-добре проблема им?

Започнете, като определите вашия личностен комуникационен стил и тон.

Индиректна връзка на комуникацията е точността. Точността е супер важна. Изпълняването на обещанията си и спазването на думите си е важно, ако искате вашите клиенти да могат да се доверят на това, което казвате. Ако кажете, че нещо ще се случи в определено време, не забравяйте да го направите на време или (още по-добре) по-рано от момента, в който сте дали като краен срок.

3. Изявете се

Никой няма да ви наеме, ако не са чували за вас.

Ние трябва да изявяваме себе си и работата си, за да привлечем потенциални клиенти, както и да бъдем в състояние да направим връзки и да започнем разговори с единомислещи като нас дизайнери. Дайте принос към разговорите, от които искате да бъдете част.

Ако сте на свободна практика (freelancer), да се представяте добре е почти толкова важно, колкото и да вършите страхотна работа. Присъединете се към онлайн творчески сайтове като Behance и Dribbble и публикувайте работата си там. Споделете вашата работа и се достигне до различни общности. Можете дори да споделяте части от процеса на работа, като публикувате откъси от своя дизайн.

4. Работете само с добри клиенти, които плащат добре

Когато вашите проекти започнат да станат по-добри и репутацията ви започне да расте, вие трябва да получавате повече обяви за работа.

Вместо да приемате всеки един проект, който получавате, е важно да дадете приоритет на клиентите, които ще ви плащат това, което мислите, че струва за вашите услуги.

Но как да стане това? Като докажете стойността на работата си пред потенциалните клиенти и как ще допринесе за техния бизнес.

Съберете клиенти чрез методология „дърпане“. Това означава, потенциалните клиенти да се свързват с вас чрез различни канали. Да получавате проекти чрез използването на тази методология означава, че кандидат-клиентите вече знаят каква работа предлагате и кой сте вие. Също така, те обикновено ще знаят на кои пазари служите.

Определете на кои пазари ще предлагате нещата си и колко са ценни времето и услугите ви. Приемайте проекти, които са в рамките на вашите критерии.

Добрите клиенти ще ви препоръчат на други добри клиенти. Нямаме предвид „добри клиенти“ по отношение на заплащането, но също така и колко ще е лесно и приятно да се работи с тях. Това е така, защото хората, мислещи еднакво в бизнеса, са склонни да се свързват с друг като тях.

В същата мисъл, клиентите, които плащат по-малко, вероятно ще ви препоръчат на други клиенти, които плащат малко. Ако проектирате сайтове за 100 лв, ще бъдете известни като  уеб дизайнера за 100лв, и на свой ред ще привлечете клиенти, които вярват, че уеб сайтовете трябва да струват само сто лева. Ако правите сайтове за 10 000лв, значи можете да съществувате на пазара.

5. Бъдете учтиви

Повечето хора не обичат да работят с дизайнери, които имат огромно его.

Златното правило важи тук: Отнасяйте се с другите така, както бихте искали да се отнасят с вас. Добрите обноски са валута, която има огромна стойност в света на бизнеса.