SEO AI

AI за SEO е в повратна точка в новата технологична революция, която се случва през последните няколко месеца. А какво всъщност става? Технология, използвана от големите корпорации, е все по-достъпна за по-малките фирми, и намира място в ежедневните оперативни дейности на много от тях.

Нарастващото използване на тази нова технология променя трайно и някои постановки в SEO оптимизацията днес. Но дали изкуственият интелект е подходящ за Вашия бизнес и в каква степен? 

Какво е изкуствен интелект (AI)?

Преди да отидем твърде далеч в обясненията, нека изясним какво е AI и какво не е. Това ще Ви помогне да оцените по-добре как AI SEO инструментите могат да помогнат на Вашия бизнес.

“Изкуствен интелект” е комплексен термин, който обхваща няколко различни технологии, като машинно обучение, компютърно зрение, обработка на естествен език, дълбоко структурирано обучение и други. В ядрото си обаче всички тези технологии помагат на машините да изпълняват специфични когнитивни задачи толкова добре или дори по-добре от хората.

Например, задвижваните с AI системи за компютърно зрение в самоуправляващите се автомобили са в състояние да идентифицират препятствия точно като хората, позволявайки на машината да поеме контрол над волана.

Гласовите асистенти, като Alexa или Sir, или Bixby, разбират думите Ви точно като друг човек, след което отговарят по същия начин – всичко това с помощта на AI. Изкуственият интелект обаче не е само автоматизация, въпреки че може да включва елементи на интелигентна автоматизация. Възможностите му към днешна дата са още по-големи.

AI използва усъвършенствани техники за компютърни науки и превъзходна изчислителна мощ, за да извлече “прозрения” от големи набори от данни.

С течение на времето AI може дори да се научи как да подобри ефективността си въз основа на предишни резултати. За разлика от традиционния софтуер, AI може да стане по-умен с времето.

В някои случаи най-модерната AI технология може да намери модели, които хората никога не биха забелязали, и да препоръча действия, които водят до успешно развитие на събитията. Всичко това се случва със скорост и мащаб, които далеч превъзхождат човешкия ум при някои задачи. Това отключва потенциално неограничени възможности в производителността и може да се разглежда като страхотно конкурентно предимство за тези, които го владеят.

А ние като екип професионалисти, които активно са замесени в развитието на тези технологии, няма как да не проучим и използваме възможностите, които ни предоставя ИИ. И такива по отношение на SEO оптимизацията определено има!

Защо AI (изкуствен интелект) е от полза за SEO

Търсачките разчитат на изкуствен интелект и машинно обучение, за да предоставят отговори на заявки на естествен език всеки ден в настолни устройства, мобилно или гласово търсене.

Всъщност AI моделите от компании като Google по същество определят как се класира Вашето съдържание и кой го вижда. Всеки път, когато говорим за промени в „алгоритмите“, които управляват търсенето, говорим за промени и в изкуствения интелект на дадената търсачка.

От години хората се съобразяват с правила, определени от машини. Опитваме се да разберем какви сигнали ценят търсачките (изчерпателно съдържание, тематични групи, ключови фрази, релевантни линкове и т.н.). След това се опитваме да изпълним тези стандарти, така че нашето съдържание и уебсайтове да се класират по-добре от тези на конкурентите. 

Тук изкуственият интелект може да ни помогне, като анализира модели в данните по-бързо от хората, в мащаб и в някои случаи – в реално време. 

Какви ключови думи трябва да се използват, за да насочат потребителите към уебсайта и съдържанието Ви? Това е въпрос номер едно, който си задава всеки SEO специалист. 

И изкуственият интелект ни помага да намерим отговорите: той има способността да предоставя персонализирано проучване на ключови думи, пригодено специално за авторитета на Вашия уебсайт. Като анализират целия уебсайт, тези инструменти определят колко трудно е конкретно за Вашия уебсайт да се класира за дадена тема или ключова дума/израз. 

Чрез ИИ може също да открием, че определени ключови думи с голяма трудност всъщност са лесни за класиране, благодарение на авторитета на Вашия сайт. Това е вид конкурентно предимство, когато създаваме съдържание по темата, помагайки на Вашата марка да затвърди авторитета си и пред търсачката.

Това все още не е всичко. Съществуват AI инструменти, които могат да препоръчат какви теми да покриете, когато създавате съдържание. Това помага да изпреварим конкуренцията и да избегнем пропуски в темите, до които се отнася Вашето съдържание. 

Но за да се случи всичко това, са необходими експерти, които да работят с тези технология и да анализират текущото състояние на един уебсайт, неговите проблеми и възможности за подобряване.

Докато SEO техниките, които владеем, все още служат като основа за оптимизация, променящата се конкурентна среда дава приоритет на резултатите от първа страница. Когато използваме AI, за да разгледаме връзката между намерението за търсене и съдържанието, данните рисуват картина, която е персонализирана за конкретни пейзажи на съдържанието. 

С други думи, стратегиите за оптимизация, които работят за едно семейство ключови думи, може да не работят толкова добре за друга група ключови думи. Има и много други важни фактори, които трябва да се анализират, а това е по силите на екип от SEO специалисти, които може да откриете в WebVisuality.

Обобщение на приложенията на ИИ (изкуствения интелект) за SEO оптимизация

Днес AI инструментите за SEO могат да се използват в по-малка или по-голяма степен за:

 • Увеличаване трафика от търсене
 • Проучване на ключови думи
 • Подобряване класирането за съществуващи и нови теми/термини
 • Генериране на съдържание, което да даде полезна информация (като се вземе предвид, че тя все пак може да не е актуална към настоящия момент или да има изкривяване на данните)
 • Подобряване на производителността при гласово търсене
 • Управляване на списъци за локално и глобално търсене 
 • Мащабиране и автоматизиране на обичайни повтарящи се SEO дейности
 • Планиране на съдържанието
 • Анализ на съдържанието
 • Анализ на данни
 • Автоматизирайте създаването на Schema структурирани данни
 • Оптимизиране на съдържанието страница по страница
 • Автоматично оптимизирани мета описания
 • Оптимизирани заглавия в страниците и други.

Недостатъци и етични съображения при използването на изкуствен интелект

Освен изброените предимства, има някои недостатъци на технологията, които трябва да се вземат под внимание.

Публикуването на съдържание, което е изцяло създадено от AI, може да доведе до отрицателен резултат, тъй като Google изрично забранява автоматично генерираното съдържание.

Указанията на Google за спам предупреждават, че публикуването на автоматично генерирано съдържание може да доведе до ръчно действие, премахване на съдържанието от резултатите от търсенето с Google.

Насоките съдържат следните текстове:

„За да отговаря на условията да се показва в резултатите от търсенето с Google в мрежата (уеб страници, изображения, видеоклипове, новинарско съдържание или друг материал, който Google намира в мрежата), съдържанието не трябва да нарушава общите правила на Google Търсене или правилата за спам, посочени в тази страница.

… Автоматично генерирано съдържание със спам е съдържание, което е генерирано програмно, без да създава нищо оригинално или да добавя достатъчна стойност; вместо това той е генериран с основната цел да манипулира класирането в търсенето, а не да помага на потребителите.

Няма забрана за публикуване на автоматично генерирано съдържание и закон срещу него. Google дори предлага начини за изключване на този вид съдържание от търсачката на Google, ако решите да използвате такъв вид съдържание. С тези по-задълбочени правила и условности сме запознати, за да отговорим на високите критерии на Google при работата си върху SEO оптимизацията на уебсайтове.

Приносът на Google в съревнованието с други разработчици на ИИ

Както споделя Сундар Пичай, СЕО на Google и Alphabet, “Преди две години разкрихме следващо поколение възможности за език и разговор, задвижвани от нашия езиков модел за приложения за диалог (или накратко LaMDA).” 

В официално изявление в Google Search Blog от февруари 2023 г. допълва: 

“Работим върху експериментална услуга за разговорен AI, захранвана от LaMDA, която наричаме Bard. И днес ние правим още една крачка напред, като го отваряме за доверени тестери, преди да го направим по-широко достъпен за обществеността през следващите седмици.

Bard се стреми да съчетае широчината на световното знание със силата, интелигентността и креативността на нашите големи езикови модели. Той черпи информация от мрежата, за да предостави свежи, висококачествени отговори. Bard може да бъде отправна точка за творчество и стартова точка за любопитство, като Ви помага да обясните новите открития от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА на 9-годишно дете или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола в момента (…)”

От компанията лидер в онлайн търсенето посочват, че при разработката на изкуствен интелект следват етични принципи, които са описани в страницата Our Principles.