SEO оптимизацията вече съвсем не е това, което беше преди 2 или 5, 10 години. Напротив – в днешно време, за да оптимизирате сайта си, да го изкачите на по-предни позиции в търсачките, се ползват какви ли не нови подходи и стратегии, трикове и тайни, за които дори не бихме си помислили, че някога ще проработят. Нещо повече – SEO силно се повлия и дори задвижи от социалните мрежи. Самите социални мрежи вече са водещ фактор в бизнеса на виртуално ниво. Затова и няма как те да не са основи и за едно перфектно SEO. Но освен Facebook, който ползваме вече за всичко, не трябва да подценяваме и другите социални мрежи. Така например, Instagram, е отличен начин да привлечеш потребителите, ако по един или друг начин вашият бизнес е обвързан с изкуството, с фотографията, с личните преживявания и емоции. Що се касае до Twitter, там нещата навярно са ясни – кратки послания, хаш тагове, които с ключовите си думи да отвеждат директно в сайта ви. Но не забравяме ли някого? А да, негово величество, Pinterest…

За България е трудно да си представим, че Pinterest би имал някаква титла, камо ли пък величие, но това е защото тази социална мрежа тепърва започва да се превръща фактор и у нас. Всъщност, сама по себе си, тя е изключителен генератор на приходи по целия Запад – особено силно това се наблюдава в САЩ, Канада и дори Русия. Тази социална мрежа е идеална за вашия блог, за вашия интернет магазин, за модния ви бизнес, но особено силно тя е свързана с дамската аудитория, с кулинарията, с дизайна.

Наред с това, Pinterest може доста много да ви помогне и в подобряването качеството на вашето SEO. По-долу ще ви разясним как и защо това може да се превърне във факт или как точно да ползвате социалната мрежа за вашата оптимизация.

На първо място оптимизирайте своя профил в Pinterest

Всичко, което сте изписали в About, както и вашето описание и потребителско име се индексират от търсачките. Следователно, тази информация трябва да си кореспондира с вашите ключови думи, със съдържанието на сайта, който оптимизирате.

Бъдете активни, общувайте с другите!

Както беше във Facebook съвсем в началото, и сега, при Pinterest важното е да се сприятелявате с повече хора, да си взаимодействате. Тук, концепцията е, че ако някой ви хареса, започва да ползва неща от вашата „дъска“ – място за вашите постове, които в тази социална мрежа са кратък текст и много, много снимки – а след това дори и ще „забожда“ свои изображения. С колкото повече хора си взаимодействате, толкова повече външни за вас потребители ще разбират (т.е. потребителите на Pinterest профилите, с които имате комуникация).

Задължително е да оптимизирате всички свои пинове, а освен това и да вмъквате различни категории за дъски, които да отговарят на категориите от вашия сайт – например, категории от онлайн стоки, продавани във вашия магазин!