Дигиталната реклама се превърна в ежедневна реалност за фирми от всякакъв размер. Ако искате да разширите обхвата на бизнеса си и да продавате продуктите или услугите си извън рамките на града или страната, “сега” винаги е най-подходящият момент за това. За съжаление много хора все още не познават силните страни на онлайн маркетинга, а дигиталната реклама определено е една от тях. Все пак, има много подходи, канали, стратегии и тактики, които могат да се употребят според целите и бюджета. А експертите с години опит биха могли да ви насочат към най-подходящите маркетингови канали, където бюджетът за това да се използва рационално.

В днешното ръководство ще разгледаме най-важното за дигиталната реклама като услуга, ще развенчаем някои митове, и ще ви покажем какво е възможно с дигиталното рекламиране.

Какво е дигитална реклама?

Първо, „дигитален маркетинг“ е общият термин, който описва всяка онлайн дейност на бизнес, която цели да спечели последователи, посетители на уебсайтове, имейл контакти или друга ключова информация за целевия пазар.

Дигиталната реклама е сред директните методи на дигиталния маркетинг. Основно е насочен към генериране на потенциални клиенти или продажби, повече ангажираност с бранда и представяне на негови нови продукти и услуги. Но подобно на други маркетингови усилия, това е начин за представяне и популяризиране на вашата компания, марка, обекти и магазини онлайн.

Можете да видите дигитална реклама в действие на огромен набор от канали. Те включват социални медии, търсачки и уебсайтове, както и чрез имейл, приложения, видеоклипове, подкасти и други. Всъщност сме сигурни, че често с нетърпение “скип”-вате рекламите в YouTube, за да гледате някое видео. И да – ние сме в известна степен “виновни” за такива реклами.

Защо дигиталната реклама е важна за малкия и среден бизнес ?

Дигиталната реклама (и маркетинг) е трудно да се игнорира от по-малките предприятия, особено по време на възможен икономически спад, но и в период на растеж и жестока конкуренция. В динамични времена като сегашните е най-важно да останете възможно най-близо до съзнанието на потребителя, да изградите информираност за марката и да достигнете до нови клиенти. 

И все пак, независимо от икономическата ситуация, онлайн маркетингът и рекламата се оказват много по-рентабилни от традиционната реклама (обичайните телевизионни, радио и печатни реклами) – особено за малки и средни предприятия. 

Също така е много по-лесно дигиталната реклама да се насочи към правилната аудитория в точното време и платформа.

Ако някога сте опитвали да пуснете реклама онлайн, ще видите, че социалните медии и рекламните платформи за търсене разполагат с невероятно подробни инструменти за изграждане на аудитория и насочване на рекламите. Това обаче предполага и изключителната сложност на цялата последователност от стъпки, които трябва да се извършат за настройване, публикуване, управление на бюджета и резултатите от рекламата.

Дигитална реклама канали за малки и средни предприятия

Дигиталните маркетингови канали са онлайн платформите, уебсайтовете и приложенията, където могат да се провеждат маркетингови кампании. По-долу сме изброили каналите, които е най-вероятно да се използват за дигитален маркетинг и кампании със съдържание.

Уебсайт на бизнеса Ви

Когато става въпрос за реклама в дигитални медии, Вашето собствено онлайн присъствие е от съществено значение. Мислете за Вашия уебсайт като за Вашия онлайн офис, магазин или помещение. Това е мястото, където Вашите клиенти идват, за да научат повече за Вас, да разглеждат (и купуват) Вашите продукти и услуги и да получат повече информация.

Всички Ваши социални медийни канали, съдържание и реклами трябва да насочват аудиторията към уебсайта Ви (ако там продавате продуктите и услугите си). Ако все още нямате уебсайт → Изработка на сайт. А ако вече имате → Анализ на уеб сайт.

Местни обяви и директории

След като имате работещ уебсайт, струва си да бъде включен в местни директории. Те не само помагат за подобряване резултатите от SEO оптимизация, но също така позволяват на хората да Ви намират чрез самите платформи.

PPC (Pay-Per-Click) реклама

Най-общо, при PPC реклама плащате за реклами в търсачки, социални медии или уебсайтове, като се таксува на едно кликване на реклама. Във всички случаи това може да бъде чудесен начин да поставите рекламите си пред аудитории, които се интересуват от Вашия продукт или услуга, но има много ключови фактори, които знаят само специалистите по Реклама в гугъл и Интернет реклама.

Видео реклама

Независимо дали са поставени в социални медии или чрез дисплейната мрежа на Google, видео рекламите могат да бъдат ефективен начин да покажете Вашите продукти и услуги. Направени добре, тези реклами могат да привлекат вниманието повече от обикновените текстови или графични реклами.

Видео рекламите в социалните медии могат да бъдат насочени към аудитории по местоположение, демографски данни, длъжност или интереси. Те могат също да бъдат пренасочени към потребители, които преди това са посещавали Вашия уебсайт, така че да си закупят нещо от вас.

Това са част от инструментите на дигиталната реклама. Дали е подходяща за Вас и как може да се приложи: изпратете своето запитване, за да Ви отговорим.