В днешния забързан свят всеки иска моментални резултати. Искаме храната ни да се приготвя по-бързо, искаме да комуникираме с хората незабавно и често ставаме нетърпеливи, когато зареждането на уебсайт отнема повече от пет секунди. Същото може да се каже и за тези, които искат да увеличат броя на продажбите, генерирани от техния уебсайт. Но както е казал един мъдър човек някога, „няма преки пътища до място, което си струва да стигнете.“

За щастие има различни начини, по които можете да оптимизирате уебсайта си, за да генерирате повече продажби краткосрочно и дългосрочно. Ако обаче сами управлявате целия бизнес вероятно не ви остава време да бъдете и маркетинг специалисти, а това е една от най-важните задачи, за да имате повече продажби. 

В WebVisuality знаем 2 и 200 за оптимизирането за търсачки, рекламата в социални мрежи и други маркетинг похвати и за увеличаване на конверсиите. С други думи, за увеличаване на продажбите. Нашата практика показва, че както при повечето методи за дигитален маркетинг, често може да отнеме малко време, за да видите резултатите, но те трябва да са приложени индивидуално и ефективно. 

В тази статия ще ви споделим някои трикове за това как да продавате повече с уебсайта си през 2023 г. и кои са най-добрите практики в тази посока.

Как да продавате повече с уебсайта – общи насоки

Семпла начална страница и без претоварване на аудиторията с информация

Това може да е изненадващо за някои от вас, тъй като много хора предполагат, че е по-добре да демонстрирате възможно най-много продукти на началната си страница, за да предоставите на посетителите голям избор. Някои експерти обаче посочват, че предлагането на по-малко продукти на една страница с повече текст, описващ конкретна тема, всъщност ще увеличи общите продажби. 

Това работи, защото позволява на вашата компания да се съсредоточи върху един или два конкретни продукта и да отговори на всички възможни въпроси, които посетителите може да имат за тях, вместо да насочва вниманието им към сто други различни опции, което ги затруднява.

Добавяне на видеоклипове към ключови страници за конверсии

Според доклади на Mashable и други източници, както и според нашите наблюдения, включването на видеоклипове към някои от вашите водещи целеви страници може да доведе до увеличение на конверсиите (продажбите) средно с 86 процента! 

Поясняваме защо това е така. Нашите мозъци обработват визуална информация около 60 000 пъти по-бързо от текста, което означава, че всеки посетител на вашия сайт усвоява информацията във видеоклиповете по-добре, отколкото ако чете текст. Научаването за вашия продукт или услуга ще бъде много по-ефективно чрез видео, отколкото чрез текст, а за да обхванете повече хора, комбинирайте двата типа информация.

Създаване на начини за събиране на имейл адреси през уебсайта

Имейл маркетингът все още е много жизнеспособен метод за дигитален маркетинг и произвежда една от най-добрите ROI сред всички маркетингови методи. Въпреки това не можете да правите имейл маркетинг без имейл адреси, нали? Може да изпращате редовен имейл бюлетин до потенциални клиенти, ако преди това имате съответните направени настройки на уебсайта си. 

Създаване на съдържание, насочено към ключови пазарни сегменти

Създаването на качествено съдържание е сигурен начин да увеличите както трафика, така и конверсиите през уебсайта си, но трябва също така да отделите известно време за насочване към различни пазарни сегменти. Писането на съдържание, специфично за определени пазарни сегменти, ви помага да привлечете различни клиенти и дори може да включите тях за user generated content – една от най-добрите форми на съдържание, което изгражда доверие.

За да създавате подходящото съдържание трябва още да познавате потребителската пътека на потребителите в различните пазарни сегменти. 

Включване на оферти за допълнителни продажби

Колко често продавачът в магазина се опитва да ви продаде повече сирене или месо от това, което сте поискали? Предполагаме, че почти всеки път е така. Ако хората могат да продават повече във физическите магазини, какво ви спира да го правите и онлайн? За да илюстрираме идеята, ако имате онлайн магазин за козметика и продавате козметика за коса, като шампоани, балсами, маски и други, предложете на клиентите да закупят четки за коса, фиби, шноли, ластици и други подобни продукти.

Инсталиране на чат на живо

Инструментите за чат на живо са удобен и бърз начин за генериране на продажби в електронната търговия, но могат да се използват и за отговор на всякакви въпроси, които посетителите на вашия сайт може да имат. Също така е по-вероятно да бъдат използвани от формуляр за контакт, защото генерират незабавен отговор. Почти всеки тип бизнес уебсайт може да се възползва от този инструмент, дори и тези, които не извършват продажби чрез сайта си, а запитвания (например, къщи за гости, хотели и подобни).

Има още много техники, които могат да се предвидят за един уебсайт и които могат да осигурят повече продажби през него. За различните индустрии са подходящи различни техники, а и е важно те да се съобразят с предмета на дейност, продуктите/услугите, идентичността на бранда и таргет аудиториите, на които ще продавате. Ако искате ресурсите ви за маркетинг да бъдат използвани целенасочено и ефективно, очакваме ви за консултация.