Стъпка 1 – Влезте максимално навътре в темата

Първо, когато имате проблем, да речем, че имате част от съдържание и знаете, че искате да създадете тема, която да отправите добре към читателите. Ако знаете темата, трябва първо да се гмурнете по-дълбоко в нея и да разберете защо хората се интересуват нея.

За пример, нека направим нещо просто и познато от всички.

„Чудя се кои са най-високо оценени нови филми в момента.“ Това води до: „Добре, как да вляза в мозъка на този човек и да се опитам да отговоря на въпроса му?“ И по същество се пита: „Добре, как мога да разбера… Помогни ми да реша какво да гледам.“

Това може да има куп вариации. Може да бъде за потребителски оценки или може да бъде за награди. Може да е за популярност. Кои са най-популярните филми в момента? Може да е мета рейтинг. Може би този човек иска да види обобщен списък на всички данни. Може да иска да види редакционни или критични оценки. Има много варианти.

Стъпка 2 – Трябва да сме уникални

Знаем, че уникалността, да бъдем изключение, да не сме същото като всички останали, а да сме различни, е наистина е важно.

Докато обмисляме различни начини да насочим същността на проблема към потребителя, бихме могли да кажем: „Добре, рейтинг на филми, можем ли да им направим обзор?“

Такива места вече съществуват. Има много сайтове, които са събрали информация от критици и от аудиторията. Това вече е направено. Награди в сравнение с популярност, отново, вече е направено в редица места, които правят сравнения. Е, добре, това, на практика, не е особено уникално. Ами като достъпност? Е, всъщност има друг куп сайтове, които правят това сега. Можете да намерите различни места, от където да изгледате филма онлайн или да намерите откъси от него.

Ами рейтинг, на който мога да се доверя? Да помислим за секунда. Това може и да не съществува все още. Това е различен, уникален поглед върху този проблем, тъй като едно от предизвикателствата, които имам, когато искам да кажа, „Какво да реша да гледам,“ е, на кого да се доверя и на кого трябва да вярваме. Кои сайтове мога да посетя? Чиито рейтинги са действително надеждни?

Е, сега имаме нещо уникално и сме вникнали в основата, имаме уникален поглед на нещата.

Стъпка 3 – Разкрийте мощни методи, за да дадете отговор

Сега искаме да разкрием мощен метод, който е труден за повтаряне и висококачествен, от гледна точка на дадения от нас отговор.

В този случай, може да бъде, „Ами, знаете ли какво? Ние можем да направим статистически анализ.“ Ние ще подберем достатъчно филми, може би 150 филма или тези от миналата година. Ще съберем рейтингите от всяко едно място и ще видим дали можем да направим някакви шаблони като: Кой са високо и ниско оценени? Най-добрите от различните жанрове? Кое е по-надежден? Някой различава ли се с много награди и критики? Кои са „различни“? Всички тези въпроси стигат до: „На кой мога да се уповавам?“.

Ще бъде малко трудоемко, но… Трябва да влезем във всички тези сайтове. Трябва да се съберат всички данни. Трябва да ги подредим в статистически модел. След това трябва да пуснем нашия модел. Трябва да сме сигурни, че имаме достатъчно голям набор от основни данни. Трябва да видим кои са нашите корелации. Трябва да се проверим за отличаващите се филми и дистрибутори и всички останали подобни неща. Но след като направим това и покажем нашата методология, всичко, което трябва да направим, е да…

Стъпка 4 – Намиране на уникален, мощен, изключителен начин за представяне на това съдържание

Сега, след като сме създали това топ съдържание и сме отговорили на уникален въпрос като: „На кои рейтинг мога да се доверя?“, сумирате отговор от събраните данни на аудиторията и критиците, и давате адекватен отговор на читателите. Правите, например, графика, която в основата си има рейтинг на филмите над средния от всичките събрани данни.

Стъпка 5 – Очаквайте да направите това от 5 до 10 пъти, преди да имате едно посещение

Единственият начин да станете добър в това и да станете добър в експериментирането е практиката. Можете да правите това отново и отново и да започнете да развивате „шесто чувство“ за това как можете да разкривате уникална информация, как можете да я представите по уникален начин, и как можете да направите това четено в мрежата.