За всеки малък бизнес или такъв с физически обекти, който иска да изпревари конкуренцията, видимостта в търсачката (Google) е задължителна. С платени реклами може да реализирате незабавно показване и силно насочен трафик (посетители към уебсайта ви), но е от решаващо значение да работите и върху дългосрочната си органична видимост чрез SEO оптимизация. Проблемът е, че оптимизацията за търсачки (SEO) е сложна маркетингова стратегия, която изисква последователни усилия във времето, а малкият бизнес може да не разбира предимствата ѝ. 

И това е главоблъсканицата днес. Малките фирми не се възползват от една от най-важните и ефективни маркетингови стратегии поради самия факт, че… са малки. Хората в малкия екип сигурно нямат време (и знания) да прилагат SEO, но също така нямат време да научат достатъчно за него, за да могат да се справят или да изберат правилните SEO услуги за малък бизнес. И точно затова написахме тази публикация за всеки малък или локално представен бизнес.

Какво е SEO за малък бизнес?

Преди да навлезем във видовете услуги, които една SEO агенция предоставя, нека първо се уверим, че имате ясно разбиране какво е SEO. 

Много собственици на бизнес виждат оптимизацията за търсачки (SEO) като нещо неясно, необяснимо и твърде сложно. Да, всичко това е вярно и обикновено е нужен екип от SEO специалисти с актуални познания, които вие нямате, но познаването на основите е задължително и те могат да бъдат разбити на прости концепции:

  • Въпреки че оптимизираме за търсачките, търсачките изграждат своите алгоритми за класиране въз основа на поведението на потребителите, тъй като те се стремят да бъдат най-довереният източник на информация. Това означава, че в крайна сметка оптимизираме сайтове само за потребителите на търсачките – които просто са хора като вас.
  • SEO не е само една тактика, а комбинация от усилия, които работят в тандем, за да помогнат на търсачки като Google да намерят вашия бизнес уебсайт, да го идентифицират като надежден, да организират информацията, която публикувате в него, и да я представят на потребителите, търсещи в интернет.

Защо да наемете компания за SEO услуги?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е начинът, по който помагате на клиентите да намерят вашия сайт, когато търсят в най-вече в Google, по-рядко в Bing и Yahoo или друга търсачка. Като изградите сайта си по правилния начин и оптимизирате ключовите си думи, ще привлечете повече трафик към страницата си и ще генерирате повече продажби. 

Ако обаче нямате познанията и времето за това, ние от WebVisuality идваме на помощ, защото:

  • SEO е сложно занимание – Въпреки че го опростихме в основните му компоненти по-горе, това не прави SEO по-малко сложно. И това, че е SEO за малък бизнес не го прави по-малко лесно от SEO за големия бизнес. Както бе споменато по-горе, SEO е набор от практики, които работят синергично, за да осигурят БЕЗ ГАРАНЦИИ експозиция на страниците с резултати от локални търсачки. Може да сте в състояние да се справите с някои основи на SEO чрез плъгини като Rankmath, но те помагат само на базово ниво. Така ще имате много пропуснати ползи.
  • SEO изисква постоянна работа – SEO не е еднократна маркетингова стратегия. Има някои еднократни техники за оптимизация, които можете да извършите самостоятелно, които изискват малко или никаква поддръжка, но истинското SEO е непрекъсната работа. То включва: Редовно публикуване на актуално, висококачествено съдържание; Постоянно актуализиране на съществуващите страници за точност; Връщане към стари страници и добавяне на връзки към нови страници; Изграждане на линк профил; Популяризиране на съдържание чрез други канали като социални медии и имейл.

Много собственици на малък бизнес ангажименти така или иначе, за да изпълняват още допълнителни дейности. С помощта на компания за SEO услуги, вашият уебсайт може да генерира трафик и потенциални клиенти за вас през цялото време, докато вие се фокусирате върху клиентите, бизнес развитието и продуктовия асортимент.

  • SEO правилата се менят – Google използва сложен алгоритъм, който взема предвид различни фактори или сигнали за класиране, за да определи качеството, уместността и точността на дадена страница. Знаем голяма част от тези фактори за класиране, но не всички. Освен това Google непрекъснато развива своя алгоритъм. Една SEO услуга за малък бизнес може да остане в крак с тези актуализации на алгоритъма и да коригира стратегията съответно с промените.
  • Знания и инструменти – Безплатните инструменти за ключови думи са страхотни за използване, когато създавате съдържание и извършвате SEO на базово ниво за съвсем нов бизнес. SEO инструментите и абонаментите за услуги също са полезни, но трябва да научите как да извлечете максимума от всяка платформа, а това изисква месеци усилена работа. Професионалните SEO услуги се основават на най-добрите инструменти, така и на знанията на специалистите, които стоят зад тях.

Какво може да направи една агенция за SEO услуги за малък бизнес?

В този раздел ще разгледаме малко по-задълбочено тактиките и термините, които може да възникнат в разговора ви с нас във връзка с SEO оптимизация.

  1. On-page SEO – Фокус при On-page SEO е „обхождането“ и използваемостта на страниците на вашия уебсайт. Прави се оптимизация на елементите от вашия уебсайт, които се виждат от обществеността и се четат от търсачките, които са поместени видими за тях на страниците. Съдържанието – текстово, визуално; потребителско изживяване и навигация; структура и мета данни са част от тях.
  2. Off-page SEO – Една добра компания за SEO услуги също ще използва различни SEO практики off-page, които включват бекенд елементите на вашия сайт – производителност на уебсайта, авторитет на домейна и беклинк профил.
  3. Local SEO – Локално SEO е процес на оптимизиране на вашето онлайн присъствие, за да се подобри местния трафик, видимост и разпознаваемост на марката (клиенти в близост до вашите обекти или бизнес). Общите задачи тук включват: Оптимизиране на Вашия бизнес профил в Google; Намиране на локални ключови думи; Създаване на подходящо съдържание според тях.

Ако Вашият малък бизнес има нужда от SEO услуги

Тъй като светът на онлайн маркетинга продължава да расте, конкурентната среда също ще се развива, което прави SEO по-важно от всякога. В крайна сметка, към успешният бизнес няма преки пътища и от вас зависи кой метод на дигиталния маркетинг ще изберете.  Но SEO оптимизацията е комплекс от дейности, които колективно и с течение на времето ще подобрят вашето класиране и видимост, дори след спирането на самата оптимизация. 

Свържете се с нас за SEO консултация и ще изберем най-подходящите услуги според бизнеса и бюджета ви.