Изработка на Hangman от отбор „Banana-Yellow“

//Изработка на Hangman от отбор „Banana-Yellow“

Изработка на Hangman от отбор „Banana-Yellow“

Отборът „Banana Yellow“

Отборът ни се състои от 6 човека: Станимир Стоянов, Мартин Куршумов, Филип Колев, Александър Маринов, Георги Петров и Атанас Атанасов.

Екипен проект

Проектът ни зададен от Software University е да създадем игра, в която трябва да използваме програмният език Java. Ние трябва да изберем дали играта ни ще е със графична библиотека или конзолно приложение. За изработката на тази задача ние имаме по-малко от пет дни. Трябва да предадем пълният код на играта, презентация на играта, и всякакви други полезни материали които сме ползвали.

Оценяване

 • Функционалност (богата функционалност и по-висока сложност) – 0 … 5
 • Качество на кода (правилно именуване, форматиране код и т.н.) – 0 … 2
 • Работа в екип (използване на GitHub, всеки член на екипа е участвал различните дни) – 0 … 3
 • Бонуси – 0 … 2

Защита на проекта

Всеки отбор трябва да изнесе публична защита на своя проект пред другите студенти, преподаватели и асистенти. Отборът има 10 минути за да:

 • Демонстрира играта
 • Покаже кода и да го обясни
 • Обясни как всеки човек от екипа е работил
 • Демонстрира презентацията

Процес на изработка

Всички файлове можете да намерите ТУК!

Ако искате да изтеглите играта можете да го направите от ТУК!

Презентация на играта ТУК!

Game.java ( Играта)

Преди всички други файлове, започваме от този. От него се води основата на играта. Когато потребителят отвори играта му се показват правилата и трябва да избере категория, за която иска да играе. От тази категория файла изважда случайна дума, която играча трябва да познае. Основният цикъл в този файл е потребителя да въвежда букви. Това се прави докато не стигне до шест грешни отговора или докато не познае думата. Като екстра, която сме добавили, е да се извежда списък, в който печата всички въведени букви. Ако се въведе една от тях показва съобщение, че буквата вече е пробвана. При край на играта се пита потребителя дали иска да продължи да играе или да спре. Ако иска да продължи се появяват правилата на играта и отново възможността да избере категория, за която иска да играе.

Dictionaries.java (Списък с думи)

Dictionaries.java е файл, в който се намират всички категории на играта. До момента имаме 4 категории. Първата е „Demo“, чрез която тестваме играта за бъгове, проблеми и др. Втората е животни. В нея има повече от 60 думи към версия 1.0. Третата е столици. До момента има около 35 думи. И последната е плодове и зеленчуци. В нея имаме най-малко думи, около 30.

VisualControls.java (Съобщения на конзолата)

От този файл изкарваме всички надписи в играта като: правила на играта, категориите, колко живота имаме, коя буква сме използвали и много други такива текстови надписи. Също имаме и малко код за играта, за да обновява екрана когато предприемаме действия, да брои животите които ни остават, показва буквите, които сме познали в думата, показва съобщение когато играчът загуби или спечели и др.

Drawings.java (Човече и рисунки)

В файла drawings.java създаваме три метода. В първия ще направим шест цикъла, за да отпечатаме Hangman. При първия цикъл когато имаме 6 опита, печатаме само бесилото, при петия – главата … и така до края. След това правим нов масив, в който печатаме усмивка, която е нарисувана в текстов файл. Тази усмивка излиза когато спечелим и познаем думата. С третият и последен масив печатаме „Thank you“, който също е написан в текстов файл. Това се появява когато играч иска да излезе от играта.

 

Ако имате някакви препоръки, които искате да ни споделите, можете да го направите като напишете коментар по-долу. Ще се радваме да споделите мнението си и да получим feedback от вас. По този начин ще ни помогнете с бъдещите ни проекти, които имаме да направим.

By |2017-02-09T15:17:39+00:00септември 16th, 2014|Web Visuality|2 коментара

2 коментара

 1. Вяра Георгиева 21 ноември 2015 at 7:10 - Reply

  Здравейте, играта е супер! От къде се сваля версията за потребителите?

  • stanimirstoyanov 21 ноември 2015 at 15:34 - Reply

   Здравейте, благодаря. Версия не може да се сваля, поне за момента.

Leave A Comment