Много хора се питат дали има наистина безплатно SEO. Има ли някакъв начин да оптимизират сайта си, без да дават пари за това. Всички знаем, че SEO оптимизацията не е евтина услуга, ако трябва да я прави някой фирма или чужд човек. Точно поради тази причина, много хора тръгват сами да си оптимизират сайтовете.

Има много изписани статии в интернет, както и в нашия блог, за оптимизиране на сайтове. И наистина до някъде може да се справите сами. Но инвестирате от собственото си време. Знаем, че SEО оптимизацията стана много бавен процес. Първите резултати можем да ги видим от шестия до осмия месец след оптимизирането.

Безплатно SEO – КАК?

До някъде можете да оптимизирате сайта си, като прочетете нашите пет теми, относно безплатното seo. Чрез тях ще разберете как да си създадете добра структура на сайта, кои са ключовите ви думи, как да пишете качествено съдържание, как да слагате линкове, как да правите link building и как да си направите одит на сайта. Това са най-важните неща от оптимизацията на сайт. Ето ги и петте стъпки, които трябва да направите:

  1. Прочетете статията ни „Как да направим правилна структура на сайт?“ – това е най-важният етап преди започването на самата оптимизация.
  2. След като разберете как се създава хубава структура на сайт, трябва и да разберете кои са вашите ключови думи – „Избор на правилните ключови думи и фрази„.
  3. И ето, че стигнахме до НАЙ-ВАЖНАТА част от безплатното оптимизиране. Това е СЪДЪРЖАНИЕТО. В днешно време, ако не се пише добре оптимизирано съдържание, е много трудно да се класираме добре в търсачките. За това ще ви помогне статията ни „Как да имаме добре оптимизирано съдържание?„.
  4. Щом имаме вече имаме оптимизирано съдържание, трябва да започнем и да обменяме връзки или така наречените „линкове“. И тук идва въпроса „Ще можем ли да правим link building безплатно?“ – „Как да изградим входящи и изходящи връзки?„.
  5. Последната част от оптимизацията е да направите технически одит на сайта си – „Как да си направим SEO одит?„.

Това са най-важните стъпки, които трябва да направите, когато оптимизирате сайта си. Но това дали ще е безплатно? Единият вариант е да инвестирате МНОГО време и труд, и може да ви излезе безплатно, но нещата ще се случат много бавно. Най-трудното ще е link building-а. Ще успеете ли да намерите сайтове, които ще ви сложат линк към вашия сайт? Освен, ако нямате приятели и познати, да ви сложат линк, какви са вариантите? Или трябва да направите нещо в замяна за тях. Примерно: да им коригирате дизайна, да им създадете нещо ново по сайта, да напишете някоя статия (или няколко) и всякакви такива други услуги, които биха заменили парите в труд. Но за да направите това, отново ще ви трябва време, понеже много трудно ще намерите хора, които да се съгласят на този „бартер“.

Ако успеете да направите всичко сами, без да оплескате всичко и да получите наказание от търсачките и след това да изгубите два пъти повече време или пари в оправянето на сайта ви да не е наказан от „Пингвин“ или „Панда“, определено ще имате добри резултати. Но времето, което ще ви отнеме това е два-три пъти повече, от колкото да вложите определена сума. Най-трудната стъпка в това е линковете. Ако можете да отделите бюджет, направете го за линкове и съдържание. Ако можете сами да си напишете качествено съдържание, още по-добре. Ще останат само за link building. И винаги помнете, че съдържанието е и за потребителя – никой няма да стои в сайта ви, за да чете неща, които са безинтересни и скучни. Съдържанието винаги трябва да е „свежо“.

Не забравяйте, че в момента SEO = Съдържание + Link Bulding!!!

Честно казано безплатно seo няма. Ако не инвестирате пари, трябва да инвестирате много време, а времето е пари!

Скоро очаквайте и книгата ми „Безплатно SEO?!“. В нея ще намерите всичко за оптимизацията за търсачки. Ако искате да сте един от първите, можете да се абонирате чрез имейл и да я получите първи!