Преди време изкуственият интелект, управляваният от данни маркетинг и оптимизацията на гласовите търсачки (VSEO) бяха амбициозни концепции, които смятахме за твърде далечни. Днес тези иновативни тенденции в дигиталния маркетинг са сред основните приоритети за повечето собственици на бизнес през 2021 г. и всеки нов предприемач тепърва навлизащ в необятния свят на интернет.

Всъщност ако искате вашият бизнес да продължи да бъде конкурентен в днешния онлайн пазар, трябва да се адаптирате към бързо развиващите се промени в дигиталния маркетинг. И затова е важно да знаете какви тенденции насочват маркетинговите активности, на какво реагират потребителите най-добре, кои маркетингови канали реализират най-добра ангажираност, продажби и постигат набелязаните цели.

Със сигурност има професии, при които такава динамика не е характерна и “правилата” не се променят буквално ежедневно. Но предвид креативната страна на маркетинга трябва да признаем, че промяната е нещо нормално и очаквано. Затова нека се гмурнем в дълбоките води на дигиталния маркетинг и посоките, в които ни води в още една пандемична година. Остават няколко месеца, в които все още можете да извлечете най-доброто от нея като онлайн търговци – предстоят Черният петък и коледно-новогодишните празници!

Дигитални промени в потребителското поведение 

McKinsey установява, че пандемията от новия коронавирус ускорява развитието на електронната търговия с 10 години само за 3 месеца. Всъщност 60% от компаниите в различни сектори са станали свидетели на ново поведение при покупка през последната година.

Времето за реакция и отговор на търсенето на бързи и лесни онлайн поръчки, доставка на определен тип стоки и безконтактна доставка изтече. Сега компаниите се стремят да изградят сигурност и устойчивост за бъдещето чрез различни способи за различните таргет групи.

Най-новият доклад на IBM “Institute for Business Value“ установява, че преминаването към по-устойчива инфраструктура е приоритет за 52% от търговските марки, наред с внедряването на безконтактни мобилни плащания (47%) и създаването на по-стабилни платформи за дигитални продажби (45%). Промени в потребителското поведение и вземане на решения се наблюдават основно в секторите хранене, пътуване и хотелиерство (хотели, полети), дигитална трансформация, е-търговия.

Други промени в потребителското поведение са свързани с възприятието им за визията на уебсайтовете, които посещават. По-внимателният анализ на тенденциите в електронната търговия през 2021 г. показва, че цветовете, шрифтът и дизайнът са ключови за потребителското изживяване. С акцент върху тези три ключови думи, проектирането на естетически приятно изглеждащ уебсайт би трябвало да бъде по-лесно.

Темата на вашия уебсайт или страници в социалните медии трябва да бъде хомогенна от началото до края. Всички резки промени в стила могат да бъдат придружени от съответна промяна в реакцията и одобрението на клиента. С други думи, ако изберете определена цветова гама или нюанс, следвайте я. Ако имате едно лого, запазете го, а ако искате да го промените – освежете визията му или цветовете, но не предлагайте ново лого.

Покупки по имейл и персонализирано насочване

Да, имейл маркетингът съществува отдавна и ние никога не сме отричали силата му, като винаги включва връзки в основната част на имейла, които насочват читателите към публикация в блог, продуктова страница или целева страница. Днес, според Том Клайн, вицепрезидент на маркетинг отдела на MailChimp, „Абонатите ще могат да правят покупки в рамките на маркетингова кампания, без изобщо да напускат входящите си пощенски кутии. Кампаниите ще предлагат по-скоро изживяване, подобно на приложение, с вградено видео и други интерактивни елементи.” 

Изкуствен интелект

Само преди няколко години анализаторите на Gartner прогнозираха, че до 2020 г. AI технологиите ще бъдат широко разпространени в почти всеки нов софтуерен продукт и услуга. Всъщност, според Techgrabyte:

„Изкуственият интелект е най-голямата търговска възможност за компании, индустрии и нации през следващите няколко десетилетия“, което означава, че „закъснелите с изкуствения интелект ще се окажат в сериозно неравностойно положение в рамките на следващите няколко години“.

Най-малко 42% от маркетолозите смятат, че не са много добри в сегментирането на цифровите преживявания. Повечето сегменти предполагат, че хората предпочитат едно нещо пред друго. Тези предпочитания обаче са трудни за проследяване. И все пак те са важни за маркетолозите да познават аудиторията си.

Изкуственият интелект е развит дотолкова, че може да анализира и проследява поведенческите и демографските данни много по-ефективно, отколкото хората, които го правят ръчно. Той може да научи за всеки детайл от личните предпочитания на потребителя. Информацията за потребителския ви профил, покупките, демографската информация или историята на сърфирането може да се вземе предвид, за да се вземе най-добро решение за насочване на послание или реклама към таргет група.

Персонализацията е ключът към създаването на ангажираност у потребителите. Изкуственият интелект може да обработва големи масиви от данни на потребителите, за да персонализира съдържанието за тях. Един прекрасен пример е Netflix. На всеки потребител се показва видеосъдържание въз основа на интересите, които е посочил и историята му на гледане.

Друг интересен пример за полезността на AI са чатботовете. Mastercard създаде Facebook месинджър бот, който използва софтуер за обработка на естествен език (NLP), за да дешифрира какво иска клиентът и да отговори, сякаш е истински човек – за автоматизиране на обработката на плащания.

Програматик реклама

Сама по себе си програматик рекламата не е нова концепция, но набира популярност и затова я поместваме тук. Програматик рекламата представлява използване на AI за автоматизиране закупуването на реклами, така че да можете да насочвате към по-специфична аудитория. Оферирането в реално време например е вид закупуване на програматик реклама. Тази автоматизация е много по-ефективна и бърза, което означава по-високи реализации и по-ниски разходи за привличане на клиенти. 

Гласово търсене

Когато използваме гласово търсене, на запитването обикновено се отговаря незабавно, без да се налага да скролваме различните опции, налични на екрана. При текста сме склонни да превъртаме останалата част от списъка на страницата с резултати от търсенето. При гласовото търсене потребителят е склонен да отвори първото нещо, което се появява, тъй като това обикновено отговаря задоволително на въпросите. 

Тази екстра в умните ни телефони всъщност спестява времето, необходимо за писане и сваля стреса от ръцете ни, които постоянно държат все по-големи по размер устройства. Доказано е, че гласовото търсене се доближава най-много до естествената човешка реч, което пък помага на търсачките да разберат потребителското намерение за търсене и да му предоставят релевантни резултати. Затова и гласовото търсене има място в днешната класация.

Мобилните потребители са най-бързи в използването на гласово търсене. В момента около 31% от мобилните потребители в света използват гласово търсене повече от веднъж седмично. По-голямата част от потребителите на гласово търсене – малко над половината – са на възраст под 18 години

Персонализиране на маркетинговите послания

Ако искате да се откроите през 2021 г., трябва да персонализирате маркетинга си – а това означава персонализирано съдържание, продукти, имейли и оферти.

Ето и малко статистика за персонализирането като похват:

  • 63% от потребителите реагират негативно на общите рекламни послания
  • 80% казват, че е по-вероятно да правят бизнес с компания, ако тя предлага персонализирани преживявания
  • 90% твърдят, че намират персонализирането за привлекателно и интересно

Кевин Джордж от EmailMonks смята, че „персонализираните имейли въз основа на потребителското поведение са 3 пъти по-успешни от общите и еднакви имейли разпращани до цял сегмент от потребители“.

Видео маркетинг

Видео маркетингът е една от най-важните маркетингови тенденции днес и вероятно ще продължи да бъде така през следващите 5-10 години. Само си помислете колко много нови формати имаше в социалните мрежи Facebook и Instagram – Story, Reels, TV и още.

Отново статистическите данни показват, че видеото трябва да бъде елемент от маркетинг стратегията на брандовете, защото:

  • 70% от потребителите казват, че споделят видеоклип на марка
  • 72% от бизнесите казват, че видеоклиповете са подобрили техния процент на реализация
  • 52% от потребителите казват, че гледането на видеоклипове с продукти ги прави по -уверени в решенията за покупка онлайн

Тези високи проценти трябва да са красноречиви за значението на видео съдържанието, което е един много приятен начин за разказване на истории, провеждане на игри или представяне на колекции, нови продукти и услуги.

Темата ви е харесала и искате продължение? Споделете ни в коментари кои техники работят най-добре за вашия маркетинг през 2021 година и с удоволствие ще подготвим нов материал с актуална информация.