Независимо дали имате малък бизнес или работите с голям сайт за електронна търговия, Google Webmaster Tools, остава един от най-мощните безплатни инструменти за собствениците на сайтове и търговците. Ако все още не го използвате, за да проверите ефективността на уебсайта си и д анализирате поведението на посетителите, вие трябва сериозно да помислите да го добавите към вашите SEO инструменти за оптимизиране на вашия сайт за Google. С оглед на това, тук са седем ефикасни начина за анализиране на SEO оптимизацията ви с Google „инструменти за уеб администратори“, които трябва да знаете:

1. Най-добрата ключова дума

След последните актуализации на Google, търговците вече не могат да видят всички ключови думи в Google Analytics.

Все още можете да получите достъп до някои данни за ключовите думи, използващи Webmaster Tools

Въпреки че не е толкова всеобхватна както преди. Под „Search Traffic“ и „Search Queries“ можете да видите отчет за ключова дума, показваща импресии, кликвания, средните позиции за класиране, и повече. С течение на времето ще ви помогне да видите къде да средоточите вашето съдържание и как да се подобрите стратегията си.

2. Счупени страници на сайта Ви

Когато посетителите на вашия сайт не могат да получат достъп до определени страници, вие губите ценен трафик и потенциални клиенти – те просто ще си намери друг сайт с полезна информация и няма да се върнат повече при вас. В този сценарий, всичката SEO работа няма да означава нищо, така че е жизнено важно да се оправят тези грешки веднага щом можете. В раздела „Crawl Errors“, ще намерите данни от последните 90 дни, с грешки от страниците ви и кои ботове на Google са имали проблеми при обхождането. След това можете да поправите всякакви грешки, за да се гарантира на всеки посетител пълен достъп до вашия сайт.

3. Използвайте Disavow Tool

Понякога вашия сайт може да бъде санкциониран от Google, дори когато неумишлено сте направили нещо лошо. В тези случаи, трябва да се премахнат тези санкции възможно най-скоро, за да получите вашия сайт обратно на пистата и да се възстанови класирането на страницата. Анализирайте вашите връзки с ниско качество и след това поискайте от Google да ги премахне. Google ще ги направи като „Nofollow“ връзки.

4. Анализиране на вашият профил

Webmaster Tools може да ви даде някои ценни данни за всички ваши линкове. Под „Search traffic“ ще откриете „Links to your site“, които ще ви покажат всички сайтове, които сочат към вашия сайт. Ако имате огромен сайт, не може да се изброят всички връзки, но за по-малките сайтове, ще бъдат показани всички връзки. Можете дори да изтеглите списък на URL адреси за справка.

5. Проверете скоростта на вашият сайт

След актуализацията Hummingbird, скоростта на сайта се превърна във важна част от SEO. Използването PageSpeed ​​Insights, можете да разберете колко време е необходимо за да се зареди съдържанието на вашият уеб сайт. Подобряване на вашите страници е от ключово значение за подобряване на потребителския опит и все по-готов да остане на вашия сайт. За достъп до този инструмент, в „Crawl“ меню щракнете върху „Other Resources“ и след това връзката „PageSpeed ​​Insights“. Поставете вашия URL и натиснете „Analyze“. След това можете да използвате предложенията за подобряване на вашето време за зареждане на страницата.

6. Активирайте известия по имейл от Google

В менюто Инструменти, кликнете върху „Активиране на имейл съобщения.“ След това можете да изберете конкретните въпроси, които искате да бъдат предупредени. Ако се наказва с Google, или има някакви други проблеми с вашия сайт, Google ще ви изпрати имейл веднага. Това е един лесен начин да се даде мир на ума, докато вие се фокусираме върху други SEO задачи.

7. Използвайте подобрения доклад за HTML

Под „Search Appearance“, ще намерите „HTML Improvements.“ Това ви дава решение на всички проблеми, свързани с етикети, мета описания, както и други проблеми, възникнали по време на Google да индексира вашия сайт. Например, можете да разберете, ако имате дублиращи заглавия, тагове и мета описания, помагайки ви да направи важни промени, които ще повиши вашата SEO оптимизация.

Това може да отнеме известно време, за да се преборите с Google Webmaster Tools , но ако използвате тези предложения, може да сте сигурни, че са максимално добри за SEO-то на вашият сайт. Така сайта ви ще излиза по добре в търсачките!