Ако има нещо, което търговците са научили през последните няколко години, то е да се подготвят за всичко. След години на затишие за някои бизнеси през COVID пандемията, тази година се борим с постоянно променящ се дигитален пейзаж, потенциално променящи парадигмата инструменти (като ChatGPT) и други подобни. И все още сме само в средата на 2023! 

Ако се интересувате от това да останете конкурентоспособни чрез вашата маркетингова стратегия за съдържание през 2023 г., значи тази статия е точно за вас. От интерактивно съдържание до изкуствен интелект, следването на най-новите тенденции в маркетинга на съдържанието може да ви помогне да достигнете по-ефективно до вашата целева аудитория и да се откроите от конкуренцията. А ако не знаете как да го направите, винаги може да потърсите експерти в областта.

В тази статия ще проучим най-горещите тенденции в маркетинга на съдържанието, които се очаква да се развият през 2023 г., и ще предоставим препоръки как да ги използвате, за да създадете завладяващо съдържание и да увеличите маркетинговите си резултати. С фокус върху персонализацията, AR/VR, видео съдържание, оптимизиране на гласово търсене и инфлуенсър маркетинг, вие може да бъдете добре подготвени да изведете своя маркетинг на съдържание на следващото ниво. Нека проучим тези нововъзникващи тенденции по-задълбочено.

Най-горещите тенденции в маркетинга на съдържанието през 2023 г.

Тенденция №1: По-задълбочен фокус върху вашата аудитория

Въпреки че AI и автоматизацията продължават да разтърсват пейзажа на съдържанието, 2023 г. ще бъде година на връщане към основите. А именно създаване на съдържание, което поставя нуждите на вашата целева аудитория на първо място. Това звучи ли ви познато? Има основателна причина.

Според доклада за състоянието на маркетинга на съдържанието за 2023 г. публикуван от SEMrush, проучването на аудиторията е основният фактор, водещ до успех в маркетинга на съдържанието за 47% от фирмите. И 44% казват, че подобряването на качеството и стойността на тяхното съдържание също е изключително важно.

Нашите изводи от доклада са следните:

  • Актуализацията на полезното съдържание на Google показва колко е важно да разбирате нуждите, предизвикателствата и болезнените точки на вашата аудитория.
  • Инициирането и подобряването на високо класирано съдържание работи само ако това съдържание наистина предоставя стойност на аудиторията.
  • Гмурнете се дълбоко в разговорите в социалните медии и провеждайте реални взаимодействия с аудиторията си. 

Ако нямате време или познания как да осъществите комуникация с аудиторията си, ние можем да ви съдействаме в този процес.

Пример за бранд, който определено разбира своите потребители, е Slack. Приложението за бизнес съобщения Slack произвежда съдържание, което показва, че хората зад него разбират аудиторията си на по-дълбоко ниво и имат стратегия за съдържание за различни таргет групи. 

6 най-горещи тенденции в маркетинга на съдържанието за вашия бизнес [2023]
6 най-горещи тенденции в маркетинга на съдържанието за Вашия бизнес [2023]

Тенденция №2: Интерактивно съдържание

Интерактивно съдържание като викторини, анкети и игри ангажират потребителите и насърчават по-завладяващо изживяване. В резултат на това фирмите инвестират в интерактивно съдържание, за да увеличат ангажираността и да увеличат задържането на клиентите. 

Тенденция №3: Персонализиране

Клиентите очакват персонализиране на тяхното изживяване със съдържание, било то текстово, визуално или друго. Персонализирането на съдържание въз основа на поведението, демографските данни и предпочитанията на потребителя позволява на бизнеса да отговаря на нуждите на клиентите по-ефективно.

Тенденция №4: Видео съдържание

Видео съдържанието става все по-популярно, тъй като се доказва като по-ангажиращо и запомнящо се от текстовото съдържание в някои случаи. През 2023 г. фирмите ще продължат да включват видео съдържание като важна част от своите маркетингови стратегии.

Тенденция №5: Оптимизиране на гласовото търсене

Тъй като гласовото търсене става все по-популярно, фирмите трябва да оптимизират съдържанието си за ключови думи за гласово търсене. Създаването на съдържание, което ефективно приспособява гласовото търсене, може да създаде по-добра видимост в търсачките и да повиши ангажираността на клиентите. 

Тенденция №6: Написаното от хора съдържание ще бъде приоритет въпреки тенденцията за AI съдържание

И изненадата днес е именно това: ChatGPT създаде хаос за известно време, както и паника в света на маркетинга на съдържанието и има основателна причина: с генерирано от AI съдържание на една ръка разстояние, всеки може да създаде повече съдържание по-бързо. Това обаче не означава по-качествено, по-грамотно и според проблемите на аудиторията, която чете!

Но означава ли това, че трябва да не пишете повече описания или блог постове за сайта на бизнеса си, и да оставите всичко в ръцете на AI? Не съвсем, според Джулия Маккой, вицепрезидент на Content в Scale и треньор в Content Hacker:

“С пускането на ChatGPT производството на съдържание, подпомагано от AI, ще се превърне във важен фактор през 2023 г. Това ще позволи на собствениците на уебсайтове да разработят съдържание по-бързо и лесно, за да привлекат трафик. Но има недостатъци. Ще има масово производство на неоригинално, напудрено и неточно съдържание. Проучваното от хора, висококачествено, уникално съдържание ще изпъква повече от всякога.”

Та, какво правите оттук нататък, за да бъдете поне една крачка пред конкурентите си? Заявявате SEO консултация като за начало, а следващите стъпки ще научите по време на самата консултация.