Подобряването на класирането не е толкова лесно, колкото преди. Всяка фирма и компания започна да влага повече в SEO, а алгоритмите за класиране станаха по-сложни и „по-умни“. Много техники, които преди бяха приемливи, сега се смятат за gray hat или за black hat и дори могат да ви докарат наказание от Google.

Но все още предизвикателството е на пътя ни: трябват ни линкове, трябва ни трафик, трябва ни добро класиране. И как тогава да си ги набавим?

За наше щастие, все още има white hat стратегии, които могат да ни дадат по-добро класиране.

1. Гост блогването

Гост блогването си е задължителна стъпка от доста време насам. Още през 2014, Мат Кътс от Google, каза че гост блогването се увеличава бавно. Но все пак, ако „гостувате“ доста, предупреди той, значи „излизате с много лоша компания“.

В днешно време, гост блогването се критикува много. И има защо. Това си е начин за добиване на много лесни backlink-ове … прекалено лесни.  Стандартният гост пост е около 500 думи, без линкове към източника (само тези към самия сайт на автора) и нямат някакъв коментар, който да те накара да се замислиш или изобщо някаква нова информация.

Не искам да кажа, че не може да се направи стойностен пост с 500 думи. Просто, повечето гост блогъри не се интересуват от желанията на читателя и като цяло дали информацията им е стойностна или не. Те се интересуват от получаването на линк и са направили най-малкото възможно усилие, за да го получат.

Това доста опетнява самото название „гост блогър“. Но дава и възможност.

Вместо да искаме да вземем само линка, може да помогнете и индиректно за вашето SEO. Ако се фокусираме повече върху самото съдържание, да изберем тема, която ще съответства и на блога, ще си докарате авторитет, ще получите повече социални споделяния и знаци на качество, които Google вземат за доста сериозни. Ще си доведете и трафик, при това истински, но и самата идея на гост блогването е това.

Блъскането на съдържание с ниско качество и плащането на трети лица само за вземането на линкове вече е отживелица. Но гост блогването си остава силен „инструмент“, с който можете да увеличите авторитета си и виждането ви в търсачката.

2. Инфографики

Инфографиките са страхотни, ако искате да бъдете разбрани бързо и интуитивно. Това е едната причина, заради която са популярни. Другата е, че са ефективен начин за вземане на backlink-ове много бързо.

Този трик става с вграден код. След като направите своята инфографика можете да използвате инструменти за вграждане на код. Това е код, който ще бъде използван от хората, които искат да сложат вашата инфографика на техния сайт.

Така че, изисквайте препращане към вашия сайт, но го направете лесно с точен URL, не генериран. Сега, няма как да не го видят. Да, някой ще го игнорират, но повечето ще оставят хипервръзката към вашия сайт – готово!

3. Персонални блогове на собственици и други служители

Воденето на блог ви позволява да се свържете с читателите си. Повечето блогове са написани неформално, в стил на водене на разговор с читателя, нещо много различно от списанията и вестниците. Това го правят и професионалните блогове.

Използването на личен блог на работа – например, блогът на изпълнителния директор – може да бъде начин за генериране на съдържание, което се чувства естествено и персонално. Тези хора могат да пишат за собствените си интереси и за интересите, които ще се препокрият с таргета на компанията или фирмата.

Такъв вид блогове са начин за предоставяне и на по-специална информация, защото някои служители ще знаят информация, която не я знае никой друг от екипа. Например, какви са правните последици от продукта, който разработвате? Накарайте някой от екипа, отговарящ за това, да напише пост. Изведнъж, читателите, в подобна позиция на другите компании, ще имат причина да прочетат.

Личните професионални блогове могат да бъдат направени по няколко начина. Да сложите блог с много автори на сайта на компанията, например с различни теми или секции. Друга възможност е членове на един от екипите да пишат на собствени домейни и от време на време да препращат към блога на компанията, когато е подходящо.

4. „Победете шампиона“

Как да станете шампион? Като победите стотици други, които се мислят за претенденти? Не. Трябва да грабнете мястото на върха от човека, който вече е там.

Можете да направите същото при link building-а и при маркетинга на съдържанието. Разгледайте съдържание, което вече се класира добре в областта ви – такова, което мислите, че е страхотно и излиза нагоре по-нагоре в търсачките. Сложете URL-а някъде, където да видите към кои сайтове е линкнат. Запазете си всички сайтове във файл.

Сега разгледайте публикацията на части.

Ще бъде ли по-добре ако е по-дълга? Ако четете нещо от сорта на „10 начина да привлечете повече трафик към вашия сайт“ дали няма да е по-добре ако са 20 начина или 100 начина?

Дали ще е по-добре ако има повече детайли? Може да си останат 10, но да са описани много подробно.

Запомнете, че съдържанието си е съдържание. Не е задължително да е пост. Може да бъде информативно видео. Може и да е самостоятелна страница.

Но ще бъдете победител само ако съдържанието ви се вижда. След като сте създали вашето съдържание, трябва вече да достигнете правилните хора.

Като цяло, търсенето на хора си е игла в купа сено. „Може да бъдете заинтересувани и от…“. Да, ама не е точно така. Успешните опити на нещо от този сорт като цяло са малки.

От друга страна, имате вече хората, които се интересуват от вашето съдържание. Използвайте отново същите инструменти за проверка на линковете и направете проверка на сайтовете, които вече запазихте във файла. Сайтовете, които са безсмислени, могат да бъдат премахнати.

И ви остават само хора, които има голям шанс да харесат съдържанието ви.

5. Давайте интервюта

Висшето ръководство във фирмата или компанията, както и други служители, са едни от всички на които можете да давате интервюта. Всички други трябва да създават съдържание, а думата на експерт в областта си е стойностно. За това, ако сте някой с познания по най-разнообразни теми, ще бъдете търсен от тях повече, от колкото бихте искали.

Не можете да вземете предложение за среща и да застанете с намеренията на типичен продавач на използвани коли, трудно продаващ собствените си продукти. Но можете да „продадете“ бранда си.

Когато представяте нещо, вие представяте вашия бранд. Вие сте уверен, с остра мисъл, отворен и отзивчив към наблюдаващите. Запомнете, че не винаги решението за купуване не се прави от някакъв супер сложен алгоритъм. Все пак, продавате на човешки същества.

Зрителите и читателите трябва да ви виждат като някой, който разбира проблемите и се опитва да ги реши.

Интервютата са и възможност да говорите директно за това, което предлага компанията или фирмата ви. Можете да споменете новите ви инициативи, подобрения, новите ви продукти и поети рискове. Когато хората слушат такива неща, те по-лесно се „разголват“. Добавете линк към интервюто, ако е било правено за имейл, или кажете URL-а във видеото.

Все още е възможно да подобрите класирането си с внимателни стратегии. Изглежда, че и скоро маркетинга на съдържанието ще увеличи и даването на линкове. Това може да стане чрез целенасочена работа, чрез насърчаване на социално споделяне или чрез използване на самото съдържание за насърчаване на линкване. Но, така или иначе, всичко помага за подобряване на класирането.