Смятате ли, че използвате Google Analytics в пълния му потенциал?

Има няколко много важни нещя, които трябва да знаете за Google Analytics и неговите възможности за измерване на преобразуването.

В края на краищата, това е инструмент, който ви казва дали вашите усилия дават резултати.

За съжаление, овладяването на Google Analytics може да бъде предизвикателство, дори и за опитни маркетолози. Има твърде много данни и твърде малко полета, по които да сортираме.

1. Отчет за използваемост от мобилни устройства

Общият брой на мобилните потребители в момента надвишава общия брой на потребителите на настолни компютри…

Mobilevsdesktop

Да си „мобилен“ в момента, е толкова важно, че дори Google наказва сайтовете, които не са адаптивни!

Знайте, че правилното работене на сайта ви на по-малките екрани, е жизненоважно, за да останете в резултатите от търсенето и да печелите още клиенти.

Отчета за използваемост на мобилни устройства ви показва колко добре вашия сайт (не приложение) е оптимизиран за тях и къде може да се направят подобрения.

Можете дори да направите доклада по-подробен, за да видите кои мобилни устройства/браузъри използват клиентите ви за да влязат във вашия сайт. Това ще ви покаже, ако вашият сайт е с ниска ефективност на някои устройства.

Можете да видите този отчет от: Audience -> Mobile -> Overview:

Mobile report

Това ще ви покаже как се справя вашият сайт на различни платформи:

Different devices

Можете да добавите повече показатели, както ви е удобно. Обърнете внимание на степента на отпадане, времето прекарано в сайта и отварянията на страница, за да видите дали вашия потребителски интерфейс е неуспешен върху един или повече мобилни устройства.

2. Отчет за придобиване на трафик

Искате да знаете, дали хората действително кликват върху вашите реклами? Преди малко публикуваната ви публикация – генерира ли трафик към вашия сайт? Какво ще кажете за вашата SEO стратегия? Дали тя всъщност работи?

Отчета за придобиване на трафик ще ви каже това и дори още повече. За много маркетолози, това ще бъде първата им стъпка в процеса на отчетност.

Това е съвсем стандартен отчет, можете да го намерите в Acquisition -> Overview:

First report

От тук можете да видите набързо от къде идва вашия трафик:

Traffic source

Можете да натиснете на полето „Referrals“ (Acquisition -> Overview -> All Traffic -> Referrals), от където ще видите кои външни сайтове ви носят трафик:

Referral

Ако кликнете върху линка, ще видите точно от коя страница идват посетителите:

Site referral

3. Отчет за ефективност на съдържанието

Смятате ли, че генерирането на много съдържание на вашия сайт и проследяването му след това става малко объркващо?

Авинаш Каушик, автор на Web Analytics 2.0 и евангелист по дигитален маркетинг на Google, създаде този доклад, за да се реши точно този проблем.

Този доклад проследява входа, показвания на страници, отпадането и изпълнените цели, за да ви помогне да си отговорите на въпроси като:

  • Кое съдържание ангажира аудиторията ви най-много?
  • Какъв тип съдържание (снимки, видео, движещи се изображения с информационни графики, ревюта) се преглеждат най-много от вашите читатели?
  • Кое съдържание преобразува читателите ви в клиенти?
  • Кое съдържание се споделя най-много от вашите потребители?

Ето и малко от този репорт:

Avinash report

4. Отчет за анализиране на ключовите думи

Получаване на органичен трафик от Google е страхотно. За съжаление, откакто Google започна криптиране на данните от търсене през 2012 г., доклада за ключови думи при органичен трафик показва това:

Organic keywords

Въпреки това, все още можете да получите тон прозрения за посетителите си чрез проследяване на изпълнението на некриптирани ключови думи.

Този отчет, създаден от eConsultancy, анализира най-популярните (и достъпни) входящи ключови думи за вашия сайт. Той показва показателите за посетителите, обменни стойности, изпълнения на целта и времето за зареждане на страницата за всяка ключова дума:

Econsultancy report

Използвайте тези данни, за да разберете кои ключови думи работят най-добрите за вас, колко от тях действително допринася за вашите цели и какви ключови думи трябва да се оптимизират за в бъдеще.

5. Нови и връщащи се посетители

Да имате посещение от потребител за първи път е нещо голямо. Да ги накарате да се върнат е дори по-голямо. В края на краищата, това са връщащите се посетители, които обикновено се превръщат в читатели, последователи и клиенти.

Този стандартен отчет в Google Analitycs ще ви каже какъв процент от потребителите ви се връщат във вашия сайт:

Можете да го намерите като отидете на Audience -> Behavior -> New vs. Returning:

New and returning

Обикновено, показателите за нови и завърнали се посетители са доста различни. Връщащите се посетители са склонни да се останат по-дълго в сайта и имат по-ниска степен на отпадане.

Session per user