Използването и полезността на онлайн чат и чатботове, задвижвани от AI технологии като ChatGPT, се увеличават много бързо. По време на тези преходни времена е интересно да знаем дали взаимодействаме с истинско човешко същество или AI чатбот. Въпреки напредъка на тези технологии, хората са така устроени, че винаги да търсят човешкия контакт и общуване, при което се обменят идеи, емоции и усещания. В голяма степен и маркетингът разчита на тези аспекти от човешката екзистенциалност. 

Все пак няма как да игнорираме присъствието на изкуствения интелект в ежедневието ни, дори да не знаем, че е някъде там. Вероятно на паркинга, на касата на супермаркета или докато чакате поръчката си в някое заведение или от онлайн магазин, силно вероятно е в процеса да участва изкуствен интелект. А напоследък има и телефонни измами с участието на такива “оператори” с предварително записан скрипт, които просто не чуват въпросите ви и продължават по сценарий…

Но да се върнем на днешната тема. Как незапознат човек да разбере дали разговаря с друг човек или с робот или чатбот, т.е. с изкуствен интелект под някаква форма? Ще ви представим няколко интересни примери от практиката, останете с нас на следващите редове.

Човек или чатбот – това е въпросът

Представяме ви няколко интересни примера от нашата работа, в които сравняваме и установяваме кой стой отсреща в дискусията.

Техника 1: Уловка за емпатия

На текущото ниво на ИИ липсва когнитивна емпатия, защото емоциите между хората са наистина трудни за разбиране и обяснение, а ИИ не е развит до такава степен (засега). Така че, умишленото създаване на емпатичен диалог с вашето човешко същество или AI/чатбот може да ви даде отговор на въпроса с кого разговаряте.

Уловката за емпатия изисква да установите позиция, основана на емоции, и да се обърнете към човешкото същество или AI/чатбота на емоционално ниво.

Ситуацията е следната: Не сте доволни — най-честата основа за взаимодействие с обслужването на клиенти.

Сценарий 1: AI/чатбот

Вие: Не се чувствам добре.

Отговор в чата: Как мога да ви помогна?

Вие: Тъжен съм.

Отговор в чата: Как мога да ви помогна?

Сценарий 2: Човек

Вие: Не се чувствам добре.

Отговор от човек: Как мога да ви помогна? Имате ли нужда от медицинска помощ?

Вие: Тъжен съм.

Отговор от човек: Съжалявам да го чуя. Защо сте тъжен?

Сега като е черно на бяло, виждате разликите, нали? В първия сценарий AI/чатботът може да препраща само към своята съществуваща библиотека с условни, т.е. Вече готови отговори. В сценарий две, едно човешко същество има способността да покаже емпатия в диалога и насочвайки правилно изказа си в тази посока.

Техника 2: Двустепенна дисоциация

Свързан с базата данни AI има достъп до почти всякакви данни, по всяко време и навсякъде. Просто попитайте Алекса или Bixby, или Siri. Така че задаването на смислен предизвикателен въпрос в чата не може да бъде нещо, на което отговорът се намира в достъпна база данни. Също така въпроси, които са свързани с актуална обстановка, като например време, местоположение, събития от горещи точки може да не са достъпни за даден софтуер. 

Двустепенната дисасоциация изисква два елемента (оттук и името):

  1. Направете предположение, с което AI/чатботът вероятно не може да се свърже
  2. Задайте въпрос, свързан с това предположение. 

Даваме и пример:

Вие: Къде се намирате?

Отговор в чата: Сиатъл.

Вие: Какво е времето навън сега?

Отговор в чата: Можете ли да преформулирате въпроса?

Техника 3: Кръгова логика

Твърде познато на програмистите, това може да ни бъде от полза в нашата игра за идентифициране на човек срещу AI/чатбот. Но първо трябва да обясним какво имаме предвид.

Повечето автоматизирани телефонни системи за помощ имат прекъсване, при което след два или три еднакви избора, в крайна сметка ви пренасочват към жив човек. AI/чат ботовете трябва да се държат по същия начин. И така, при създаването на кръгъл логически тест, това, което търсим, е повтарящият се модел на отговорите преди прехвърлянето.

Даваме пример:

Вие: Здравейте, имам проблем с моята поръчка.

Човек или AI/чатбот: Какъв е номерът на поръчката ви?

Вие: 29395205

Човек или AI/чатбот: Виждам, че вашата поръчка #XXXXX е изпратена.

Вие: Не е пристигнала все още.

Човек или AI/чатбот: Очакваната дата на доставка е [вчера]

Вие: Кога ще пристигне?

Човек или AI/чатбот: Очакваната дата на доставка е [вчера]

Ти: Знам, но наистина трябва да знам кога ще пристигне, все още я няма.

Човек или AI/чатбот: Очакваната дата на доставка е [вчера]

Въртим се в кръг, значи си чатим с чатбот. Истински човек или по-умен AI/чатбот не биха повторили и потретили очакваната дата на доставка. Вместо това той/тя може да даде по-смислен отговор като: „Нека проверя статуса на доставка. Благодаря ви за търпението!”

И ние ви благодарим, че прочетохте този блог пост. Интересно ли ви е да пишем на тема “изкуствен интелект”? Какво друго бихте искали да прочетете в блога ни?