2015 беше една вълнуваща година за света на оптимизирането за търсачки и маркетинга на социалните мрежи.

Двете сфери на социалните мрежи и търсачките постоянно се променят, а тези промени оказват влияние и на поведението на потребители и маркетолози.

За да успеете, трябва да се приспособите към тези промени и да използвате последните и най-ефективни стратегии.

Ще ви кажем 14 тенденции за социалните мрежи и маргетинга на търсачките за 2016 и какво да правите, за да останете напред:

1. Социалните постове се класират по-високо

Добър ход е да се опитате да класирате ваш блог пост и неговите универсални предимства (видеа, изображения, новини, т.н.) в страницата с резултати, но тази година не трябва да забравяте да издигнете също и социалните си постове.

Много маркетолози вече използват социалните мрежи, за да се вдигне видимостта им в търсачките. Когато клиент търси с името на компанията ви, трябва да сте сигурни, че социалните профили ще се виждат на първа страница. Трябва да се използва максималното предимство при управление на репутацията ви. В момента, много социални медии насърчават по-големия обем съдържание, най-вече Facebook с преправените им Бележки.

2. Продавайте в социалните мрежи

Различните социални мрежи позволиха рекламодателите да продават директно през платформата си. Facebook и Pinterest, по отделно, представиха бутона „Купи Сега“. Това е фантастичен начин да достигнете таргета си и да увеличите реализациите.

Това си е ситуация, в която само ще спечелите, тъй като вече потребителите на съответната социална мрежа, могат да закупят от вас без да напускат платформата. Сигурно доста от социалните мрежи ще добавят такава възможност през 2017.

Не би трябвало и да ни учудва ако започнем да виждаме „купи“ бутона изтъкнат при рекламите през празниците тази година.

3. Вземете предимството от новите опции на постовете

Facebook промениха играта след като пуснаха Instant Articles. Това е техният начин да представят на потребители съдържание, като се подсигуриха да не се напуска приложението. Instant Articles като цяло зареждат по-бързо от нормалните уеб линкове и така подобрите user experience.

Големи имена, които пускат много постове на ден, сега използват тази функция, за да стигнат своя таргет. Twitter са на път да пуснат подобна функция, наречена Project Lightning. Разгледайте тези нови опции и вижте как можете да ги използвате, за да си доведете нови посетители и да реализирате повече продажби.

4. Видео клиповете ще продължават да доминират

YouTube все още има масивен брой гледани видеа на ден. По данни от ноември 2015, Facebook получава по 8 милиарда гледания на видеа, и то всекидневно.

Тези два факта поотделно ни доказват, че потребителите обичат да гледат видео клипове. Много проучвания доказват, че съдържанието с видео има много по-голям интерес, в сравнение с обикновен текст.

Препоръчително е да намерите начин да представяте информацията на аудиторията си чрез заинтригуващи видео клипове. Да се опитате да класирате тези видеа в страницата с резултати, може да доведе доста голям трафик към сайта ви.

5. „Моментното“ съдържание ще набере бързо популярност

Като цяло, социалните мрежи са „моментни“, с потребители, които искат да споделят какво правят в момента. Но през последните години предаването „На живо“ или Live streaming, стана много известно. Periscope, най-известната платформа за предаване на живо, предлага на потребителите да заснемат кратък момент от животите си и да го споделят със света.

Snapchat и Instagram отдавна са „в бандата“. Това са големи промени в начина на това как използваме социалните мрежи. Вместо да насрочите пост, може да прецените, че е по-добре да пуснете нещо „в момента“ и да вземете преимуществото от факта, че милиони потребители обичат такъв вид съдържание.

6. Дългото съдържание в социалните мрежи ще започне да се увеличава

Кратките съобщения са най-често срещани в социалните мрежи, например една марка предпочита да постне сбито описание или обобщено такова за поста и да добави линк към мястото, което таргетира.

LinkedIn наскоро популяризира публикуването на дълго съдържание. Facebook, също, обнови Notes, едно приложение, което не се харесваше особено на социалните гиганти от много години насам.

Блогването в социалните мрежи ще стане голяма тенденция през 2016. Това е голяма промяна за маркетинга на съдържанието, тъй като читателите ще могат да намират информацията, която търсят, по-лесно.

7. Оптимизирането за мобилни устройства е задължително

Миналата година, мобилните устройства са генерирали повече търсения, отколкото настолните компютри и лаптопи. След като всички използват техните смартфони или таблети, за да намерят информация онлайн, без да се замислят, собствениците на бизнес трябва да се погрижат за нуждите на своята мобилна аудитория, ако искат да увеличат продажбите и да бъдат водещи.

Ако сайтът ви все още не е адаптивен за мобилни устройства, така се излагате на риск да загубите. А и още повече след ъпдейта на Google, който е в полза на мобилните уеб сайтове.

Използвайте адаптивния уеб дизайн, за да доставите най-добрия user experience на вашите посетители, независимо от устройството, което използват.

8. Научете новото on-page SEO

Когато говорим за on-page SEO, това което ни идва веднага на ум е оптимизиране на съдържанието, вътрешни линкове и подобряване на структурата на сайта.

Но сега има много повече фактори, които трябва да имате в предвид, за да имате добро on-page SEO. Това включва click-through рейтинг, ангажираност, социални сигнали и уместно (надеждно) съдържание. Ако измерите тези важни за сайта променливи, ще можете да видите кои области от сайта ви се нуждаят от подобрения.

Тези се използват от търсачките при класиране на страници, така че ще ви трябва нещо повече от обичайната on-page SEO стратегия. Имайте в предвид тези фактори при формиране на следващото си оптимизиране.

9. Локалното SEO ще бъде още по-важно

С пускането на My Business, Google дава още по-голяма важност на локалното SEO.

Има значителни промени в това как Google показва резултати от търсене при използване на локални изрази. Различни елементи на търсенето се използват, за да предоставят мигновена информация относно локалните бизнеси.

Наложително е да имате бизнеса си вписан в Google, за да подобрите видимостта си при търсения. Google My Business е страхотно място да започнете, позволявайки ви да контролирате няколко профила от едно централно място.

Много казват, че link building-а трябва, като цяло, да бъде избягван, особено след Penguin ъпдейта, който унищожи милиони сайтове миналата година. Но линковете си остават най-важният фактор за класиране. Докато те се използват от търсачките да класират страници, ще останат ефективни.

Само запомнете, че стане ли въпрос за линкове, качеството е по-важно от количеството. Бъдете сигурни, че линковете ви са тематични и свързващи.

Също, не забравяйте да оптимизирате и анкор текстовете си. Избягвайте да използвате едни и същи ключови думи за анкор текст, за да не бъдете хванати от спам детектор.

11. Гласовото търсене ни показва големи промени в търсенето с ключови думи

Дигиталните асистенти стават все по-популярни сред мобилните потребители, за разлика от последните години, благодарение на подобрената им функционалност.

Siri, Now и Cortana правят животите на потребителите много по-удобен. Но това дава на маркетолозите едно ново предизвикателство – да оптимизират за гласово търсене.

Хората използват различни изрази за търсене, когато говорят и пишат. При гласовото търсене се използват много по-дълги ключови думи, за това задължително трябва да ги включите, ако искате да увеличите шансовете си за класиране.

12. Подобряване на функционалността на приложенията

Мобилните приложения минаха дълъг път. Просто е невероятно колко много може да се направи в едно приложение, без да го затваряш. Разработчиците продължават да правят иновации и да добавят нови функционалности към приложенията си.

Facebook, например, ни представи много нови подобрения, като Instant Articles и автоматичното пускане на видео докато скролваме. В момента, те правят свой собствен дигитален асистент. Canvas.Facebook.com в момента работи само чрез уникална покана, но скоро ще удари с пълна сила пазара.

Twitter, Instagram и други платформи отказват да се дадат толкова лесно, като обещават, че имат доста неща „на склад“ за своите потребители. При правенето на подобрения в приложенията, реализациите на продажби скачат до тавана, за това е задължително да направите подобрения в приложението си и да усетите възвръщаемостта на инвестициите.

13. Тъмният трафик започва да се „изчиства“

Ако използвате Google Analytics, тогава сигурно знаете колко е досадно да дешифрирате тъмния трафик – това е трафика с неизвестен източник. В Analytics се показва просто като директен трафик. Това може да окаже влияние на маркетинговата ви кампания. Като маркетолог, трябва да знаете колкото се може повече за аудиторията си.

За щастие, тъмният трафик започна да излиза „на светло“ през последните няколко месеца. Експертите по дигитален маркетинг очакват, че тази година ще е края на тъмния трафик, защото инструментите за анализ дават все по-прецизна информация за източниците на трафик.

14. Рекламирането ще поскъпне

Сега е още по-трудно от преди да увеличите видимостта си и в търсачките, и в социалните мрежи. Това се поражда от огромната конкуренция. Затова и се смята, че разходите по реклами ще се увеличат през 2016. Социалните мрежи дори потискат органичната видимост, за да може марките да рекламират.

Докато все още можете да подготвите добра и успешна онлайн маркетинг кампания с по-малък бюджет, най-добре се подгответе за повече разходи, най-вече за рекламиране.